Lebih RM40,000 Dibayar Melalui Skim mySalam

Views:
 
     
 

Presentation Description

Sejumlah RM40,200 telah dibayar kepada 97 individu di bawah skim mySalam sejak dilancarkan pada 24 Jan.Berdasarkan summer portal mypt3 mengenai mysalam, seramai 1,094 orang yang telah memfailkan tuntutan di bawah skim mysalam tersebut, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Amiruddin Hamzah.

Comments

Presentation Transcript

Lebih RM40,000 Dibayar Melalui Skim MySalam:

Lebih RM40,000 Dibayar Melalui Skim MySalam

Slide 2:

Sejumlah RM40,200 telah dibayar kepada 97 individu di bawah skim mySalam sejak dilancarkan pada 24 Jan. Berdasarkan summer portal mypt3 mengenai mysalam , seramai 1,094 orang yang telah memfailkan tuntutan di bawah skim mysalam tersebut , kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Amiruddin Hamzah .

Slide 4:

Amiruddin memberitahu Dewan Rakyat bahawa semua tuntutan yang diluluskan dan telah pun dikeluarkan , 95 adalah untuk dimasukkan ke hospital dan dua untuk penyakit kritikal . Beliau menjawab soalan Datuk Seri Rohani Abdul Karim ( Batang Lupar -GPS) yang ingin mengetahui jumlah mereka yang berada di Kumpulan B40 yang mendaftar untuk mySalam .

Slide 7:

Skim mysalam diperkenalkan dengan modal permulaan RM2 bilion daripada Great Eastern Insurance and Takaful. Penerima Bantuan Sara Hidup , yang berumur 18 hingga 55 tahun , dan yang terdiri daripada 40% rakyat Malaysia yang paling miskin , layak menerima faedah mySalam . Skim ini menyediakan mereka dengan perlindungan kesihatan percuma untuk 36 penyakit kritikal .

Slide 10:

Tetapi tidak seperti skim insurans kesihatan yang menyaksikan hospital dibayar balik untuk perbelanjaan perubatan , penerima mySalam dibayar RM50 sehari untuk setiap hari bahawa mereka dimasukkan ke hospital. Ia dijangka memberi manfaat kepada 3.8 juta orang .

Slide 12:

Amiruddin menegaskan bahawa mereka yang berada di Kumpulan B40 tidak menerima apa-apa pendapatan jika mereka dimasukkan ke hospital, terutama jika mereka bekerja sendiri . Beliau juga menggesa Ahli Parlimen untuk mendapatkan mereka yang layak mendaftar untuk skim ini .

Slide 14:

Kepada Datuk Seri Mustapa Mohamed ( Jeli -PH) yang mahu tahu sama ada skim ini akan kekal , Amiruddin berkata pelan semasa adalah untuk memastikan skim itu berjalan selama lima tahun untuk melihat jika ia terbukti memberi manfaat kepada Kumpulan B40, selepas itu kerajaan akan menentukan sama ada ia perlu diteruskan .

Slide 16:

For more update , visit us https://mypt3.com/skim-mysalam-insurance

authorStream Live Help