Kemaskini Bantuan Sara Hidup 2019

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Selamat tahun baru 2019 kepada semua pembaca mypt3. Ramai yang ternanti-nanti sebenarnya berita terkini mengenai bantuan sara hidup di Malaysia seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri malaysia, Tun Mahathir dan Lim Guang Eng selaku Menteri Kewangan.

Comments

Presentation Transcript

Kemaskini Bantuan Sara Hidup 2019:

Kemaskini Bantuan Sara Hidup 2019

Slide 2:

Selamat tahun baru 2019 kepada semua pembaca mypt3. Ramai yang ternanti-nanti sebenarnya berita terkini mengenai bantuan sara hidup di Malaysia seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri malaysia , Tun Mahathir dan Lim Guang Eng selaku Menteri Kewangan .

Slide 4:

Kementerian Kewangan menerima lebih daripada 900,000 permohonan dan kemaskini bantuan bantuan Bantuan Sara Hidup (BSH) 2019 sejak dibuka pada 1 Februari . Berdasarkan sumber portal bsh iaitu mypt3, kira-kira 200,000 permohonan baru dan 700,000 kes kemaskini bsh

Slide 6:

Kementerian berkata proses mendaftar untuk permohonan BSH 2019 telah dipermudahkan termasuk menerima borang permohonan walaupun pemohon tidak mengemukakan set lengkap salinan dokumen pengenalan diri . " Borang itu akan diproses berdasarkan maklumat di dalamnya seperti yang dikemukakan oleh pemohon ," katanya dalam satu kenyataan hari ini .

Slide 8:

Kementerian Kewangan berkata pemohon juga boleh mengemukakan permohonan bantuan sara bidup dalam talian di mana ia tidak lagi wajib memuat naik dokumen mereka . Pemohon BSH berumur 60 tahun ke atas tidak perlu kemaskini BSH melibatkan maklumat mereka melainkan terdapat sebarang perubahan apabila Jabatan Hasil Dalam Negeri akan menggunakan BSH bantuan sara hidup rakyat 2018 untuk memproses permohonan mereka , katanya .

Slide 10:

" Bagaimanapun , maklumat yang diperoleh daripada pemohon akan dipadankan dengan data dari agensi tersebut seperti Jabatan Pendaftaran Negara untuk menentukan kelayakan setiap permohonan ," katanya . Untuk maklumat lanjut , pemohon boleh menghubungi nombor bebas tol 1-800-88-2747 atau hantar e- mel kepada bsh@treasury.gov.my. Tarikh tutup permohonan BSH 2019 ialah 15 Mac.

Slide 13:

Dalam ucapan Bajet 2019, Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata bantuan sara bidup BSH dijangka memberi manfaat kepada lebih empat juta isi rumah dan melibatkan peruntukan sebanyak RM5 bilion .

Slide 16:

For more update , visit us https://mypt3.com/kemaskini-bantuan-sara-hidup

authorStream Live Help