Berpuas Hati Keputusan Pilihanraya

Views:
 
     
 

Presentation Description

Pandangan pertama, pilihanraya umum di Malaysia pada 5 Mei, yang paling dekat sejak kemerdekaan pada tahun 1957, kelihatan menggalakkan.

Comments

Presentation Transcript

Berpuas Hati Keputusan Pilihanraya:

Berpuas Hati Keputusan Pilihanraya

Slide 2:

Pandangan pertama , pilihanraya umum di Malaysia pada 5 Mei, yang paling dekat sejak kemerdekaan pada tahun 1957, kelihatan menggalakkan . Kempen meriah memberikan inspirasi kepada pemilihan luar biasa sebanyak 85 peratus daripada pengundi 13.3 juta di Malaysia. Kemenangan kerajaan seolah-olah mengiktiraf prestasi ekonomi Malaysia yang kukuh dan pembaharuan progresif yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Najib Razak

Slide 5:

Walau bagaimanapun , perhatikan lagi , dan politik Malaysia seolah-olah hampir terputus . Gabungan pembangkang yang diketuai oleh Anwar Ibrahim menuduh penipuan keputusan pilihanraya umum di Malaysia dan enggan menerima keputusan tersebut . Sama ada benar atau tidak , pasti bahawa gabungan pemerintah , Barisan Nasional , mempunyai kelebihan yang besar . Gerrymandered konstituensi bermakna bahawa dengan kurang daripada 47 peratus undi popular, prestasi pilihan raya yang paling buruk , ia masih memenangi 60 peratus daripada 222 kerusi Parlimen . Negeri ini telah mengeluarkan wang tunai dan barang-barang lain, sementara banyak perkhidmatan awam berfungsi sebagai alat parti politik , dan komisi pilihan raya telah lama menolak penyiasatan tuduhan malfasan . Tambah dalam media arus perdana , dan agak mengagumkan bahawa begitu ramai pengundi Barisan Nasional masih merasakan keperluan untuk menggunakan pembelian undi yang terang-terangan .

Slide 8:

Kesemua ini menimbulkan dua bahaya . Yang pertama adalah kehilangan keyakinan dalam proses politik itu sendiri . Najib berpendapat bahawa , dalam sistem parlimen , ia bukan undi popular yang penting . Tetapi dalam mana-mana sistem sudah tiba masanya untuk mengalihkan sempadan apabila penyimpangan telah mencapai tahap ini ( sesuatu untuk orang lain, seperti Britain dan Jepun ). Dan Najib berhutang kepada rakyat Malaysia yang menyokong pembangkang-lebih separuh daripada pemilih-untuk menyiasat penipuan yang dikatakan itu .

Slide 11:

Bahaya kedua adalah membangkitkan semula permusuhan etnik yang menyebabkan rusuhan berdarah pada 1960-an. Najib berkata beliau mahu menjadi perdana menteri bagi semua rakyat Malaysia. Malangnya , beliau mengetuai kempen hodoh oleh Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu , UMNO, komponen utama Barisan . Di kawasan pedalaman Melayu luar bandar , UMNO adalah negatif , berpecah perkauman dan pro- Melayu seperti biasa . Parti-parti etnik Cina-Barisan telah meragukan pada pilihan raya . Najib telah menyalahkan kerugian Barisan pada "tsunami Cina ", menggalakkan tajuk anti- Cina yang memalukan dalam akhbar berbahasa Melayu .

Slide 13:

Tunjukkan warna sebenar anda Ancaman yang dihadapinya sekarang adalah dari UMNO sendiri . Ia telah menghantar mesej yang jelas kepada Perdana Menteri Najib selepas dia melakukan hampir sama buruk dengan pilihan raya sebelum ini pada tahun 2008. Begitu juga , perancang UMNO mungkin berpendapat bahawa apa yang diperlukan sekarang adalah untuk meningkatkan sokongan di kalangan teras Melayu dengan menggantikan Encik Najib dengan supremacist Melayu yang kurang sedih . Malah , jika UMNO mempunyai masa depan dalam negara yang makmur , ia memerlukan pengundi bandar muda , bukan penduduk luar bandar yang miskin .

Slide 16:

For more update , visit us http://mypt3.com/keputusan-pilihanraya

authorStream Live Help