ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ - ΚΑΛΙΟ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ “ΚΑΛΙΟ”:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ “ΚΑΛΙΟ” 2ο Γυμνάσιο Πειραιά Τάξη – Τμήμα: Β2 Μαθητής: Κανάκης Χαράλαμπος Καθηγήτρια: κα Παπαγεωργίου Μαριέττα

ΧΗΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ – ΚΑΛΙΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΧΗΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ – ΚΑΛΙΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Το χημικό στοιχείο Κάλιο είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό (Ζ) 19 και ατομικό βάρος (ΑΒ) 39,0983 amu. Το Κάλιο είναι ένα μαλακό αργυρόλευκο μέταλλο με σημείο τήξης 63,65 °C και σημείο ζέσεως 774 ºC. Το σύμβολό του είναι Κ και ανήκει στην 1η ομάδα του πριοδικού πίνακα.

ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ - ΚΑΛΙΟ:

ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ - ΚΑΛΙΟ

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ “ΚΑΛΙΟ”:

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ “ΚΑΛΙΟ” Το κάλιο και τα άλατά του ήταν άγνωστα στην Ρωμαϊκή εποχή. Γι' αυτό, το λατινικό όνομα kalium (από το οποίο προήλθε το ελληνικό «κάλιο») δεν είναι κλασσική λατική λέξη, αλλά νεολατινική. Προήλθε από τη λέξη alkali, που με τη σειρά της από την αραβική που προφέρεται αλ-καλιαχ και σημαίνει «φυτική στάχτη». Από την ίδια λέξη προέρχεται και ομόηχος αγγλικός όρος alkali, που εξελληνίστηκε σε «αλκάλιο» ή «αλκαλικός» και χρησιμοποιείται στα αλκαλιμέταλλα.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΙΟΥ:

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΙΟΥ Το μεταλλικό κάλιο πρωτοαπομονώθηκε το 1807 στην Αγγλία από τον Σερ Χάμφρυ Νταίηβυ, που το παρέλαβε με ηλεκτρόλυση τήγματος υδροξειδίου του καλίου (KOH), χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα από μια, πρόσφατα τότε ανακαλυφθείσα, βολταϊκή στήλη. Μάλιστα, το κάλιο ήταν το πρώτο μέταλλο που απομονώθηκε με ηλεκτρόλυση.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΙΟΥ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ):

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΙΟΥ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) Αργότερα, την ίδια χρονιά ο Σερ Χάμπφρυ Νταίηβυ ανέφερε την απομόνωση του μεταλλικού νατρίου, με ηλεκτρόλυση τήγματος υδροξειδίου του νατρίου (NaOH), από ορυκτή προέλευση και όχι από φυτική στάχτη, αποδεικνύοντας έτσι οριστικά, ότι τα μέταλλα νάτριο και κάλιο και άρα και τα άλατά τους είναι διαφορετικές ουσίες.

ΚΑΛΙΟ:

ΚΑΛΙΟ

ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΙΟΥ:

ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΙΟΥ Το στοιχειακό κάλιο πρέπει να προστατεύεται από τον ατμοσφαιρικό αέρα και την υγρασία κατά την αποθύκευσή του, για να αποφεύγεται η διάβρωσή του που οδηγεί σε επιφανειακό (τουλάχιστον) σχηματισμό του οξειδίου του ή του υδροξειδίου του αντίστοιχα. Γι' αυτό τα δείγματα του καλίου πρέπει να προστατεύονται κάτω από ένα υλικό μέσο που δεν αντιδρά μ' αυτό και δεν επιτρέπει τη δίοδο του αέρα ή της υγρασίας ως το δείγμα του μετάλλου. Για το σκοπό αυτό χρησμιοποιείται συνήθως πετρέλαιο ή κηροζίνη.

ΧΡΗΣΗ ΚΑΛΙΟΥ:

ΧΡΗΣΗ ΚΑΛΙΟΥ Το μέταλλο αυτό έχει ελάχιστες βιομηχανικές χρήσεις, σε ορισμένα κράματα. Εκτός από τη χρονολόγηση, κάποια ισότοπα του καλίου χρησιμοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό ως ανιχνευτές σε μελέτες του καιρού. Είχαν επίσης χρησιμοποιηθεί για μελέτες του κύκλου των θρεπτικών ουσιών, γιατί το κάλιο είναι ένα κύριο συστατικό της ανάπτυξης των φυτών, άρα και απαραίτητο για τη ζωή. Σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως ενώσεις του καλίου ως λιπάσματα και, σε μικρότερες ποσότητες, σε φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία της υποκαλιαιμίας.

:

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!! Πηγές: - Wikipedia

authorStream Live Help