Κυκλαδικά Ειδώλια

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Κυκλαδικός πολιτισμός – ειδώλια Επιλογή διαφανειών από το διδακτικό σενάριο της φιλολόγου Μαρίας Παπαλεοντίου , που διατίθεται πλήρες στον ιστότοπο : www.pi.ac.cy / pi / files / epimorfosi / ekpaid... / kykladikos_politismos.ppt

PowerPoint Presentation:

Γεια σας, φίλοι μου. Με αναγνωρίζετε; Είμαι ένα κυκλαδικό ειδώλιο και έρχομαι από τα βάθη των αιώνων. Ανήκω, ξέρετε, σε μια μεγάλη οικογένεια. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για μένα και για τους συγγενείς μου; Ελάτε, λοιπόν, ας γνωριστούμε καλύτερα.

PowerPoint Presentation:

Γεννηθήκαμε στις όμορφες Κυκλάδες, που πιασμένες χέρι χέρι λούζονται μέσα στο λαμπερό φως και τα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Είμαστε τα πιο σπουδαία και χαρακτηριστικά δείγματα του κυκλαδικού πολιτισμού, του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού, που μεγαλούργησε κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (τρίτη χιλιετία π.Χ. ). Ξεπεράσαμε, όμως, τα όρια του χρόνου και του χώρου που μας γέννησε, αφού σήμερα πια, είμαστε γνωστά σε όλο τον κόσμο και στολίζουμε πολλά μουσεία, όχι μόνο ελληνικά.

PowerPoint Presentation:

Σχεδιάγραμμα με την εξέλιξη των πρωτοκυκλαδικών ειδωλίων από τα νεολιθικά πρότυπά τους (Renfrew 1969). Σίγουρα, θα σας απασχολούν πολλά ερωτήματα, όπως: Τι είναι τα ειδώλια; Πού βρέθηκαν; Γιατί τα έφτιαχναν; Ποια η σημασία τους; Πώς φτιάχνονταν; Ποια τα χαρακτηριστικά τους; Ας προσπαθήσουμε μαζί να λύσουμε το «μυστήριο» των Κυκλάδων.

Τι είναι τα ειδώλια;:

Τι είναι τα ειδώλια; Ξέρετε τι σημαίνει το όνομά μας; Για σκεφτείτε λίγο ποιες άλλες λέξεις σας θυμίζει η λέξη ειδώλιο . Προσέξτε! Η λέξη εδώλιο δεν έχει καμιά σχέση με μας. Σας συμβουλεύω να ψάξετε στο λεξικό για να ξεκαθαρίσετε τους δύο όρους.

«Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις»:

«Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις» Πολύ σωστά σκεφτήκατε! Το όνομά μας έχει σχέση με τις λέξεις είδωλο, ειδωλολατρία , είδος και με την αγαπημένη σας λέξη super idol !!! Όπως γράφει ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης που μας κάνει την τιμή να μας αναφέρει στο «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας», η λ. ειδώλιο (> είδωλον > είδος= μορφή) σημαίνει το μικρού μεγέθους ομοίωμα που αποδίδει με αφηρημένο ή συγκεκριμένο τρόπο τη μορφή (ανθρώπου, ζώου, φυτού ή αντικειμένου), κατασκευασμένο από διάφορα υλικά. Συνώνυμα: αγαλμάτιο, αγαλματίδιο. Ενώ η λ. εδώλιο (ρίζα εδ - των έδ -ρα, έδρανο ) σημαίνει τύπο καθίσματος (εδώλιο κατηγορουμένου).

Πού μας βρήκαν;:

Πού μας βρήκαν; Τάφοι Θα το ανακαλύψετε, παρατηρώντας το σχεδιάγραμμα στη διπλανή στήλη και διαβάζοντας την ακόλουθη πηγή: «[…] Κατ’ ουσίαν οι τάφοι αποτελούν την πηγή όλων των κυκλαδικών ειδωλίων, αν και υπάρχουν τάφοι χωρίς κανένα ειδώλιο ή τάφοι με ένα νεκρό και αρκετά ειδώλια» ( Emily Vermeule , 1983) Ποια άλλα συμπεράσματα βγάζετε από τη μελέτη της πηγής αυτής;

PowerPoint Presentation:

Τα περισσότερα, λοιπόν, βρεθήκαμε μέσα σε τάφους (και ορισμένα σε σπίτια και σε ιερά, σε οικισμούς). Και ξέρετε ποιοι μας έβγαλαν έξω στο φως; Οι αρχαιολόγοι, βέβαια, όπως ο σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος Χρ. Τσούντας , που πρώτος συστηματοποίησε τη μελέτη του κυκλαδικού πολιτισμού.

PowerPoint Presentation:

Δοκιμάστε να κάνετε μερικές υποθέσεις και ελάτε να δούμε αν επαληθεύονται. Έτοιμοι για τον ρόλο του αρχαιολόγου-ερευνητή; Ξεκινάμε! Θα αναρωτιέστε, ίσως, τι γυρεύαμε μέσα στους σκοτεινούς τάφους, εμείς που λατρεύουμε το φως.

Μελετήστε τις πιο κάτω πηγές για να διερευνήσετε τον σκοπό κατασκευής μας και τη σημασία μας:

Μελετήστε τις πιο κάτω πηγές για να διερευνήσετε τον σκοπό κατασκευής μας και τη σημασία μας «Κατά καιρούς υποστηρίχτηκαν διάφορες απόψεις σχετικά με τη σημασία των ειδωλίων. […] Άλλοτε πάλι τα ειδώλια έχουν ερμηνευτεί ως υποκατάστατα ανθρωποθυσιών ή ως εικόνες σεβαστών προγόνων, ως ψυχοπομποί, ακόμη και ως παιχνίδια για να παίζει μ’ αυτά ο νεκρός. […] Μια άλλη ερμηνεία τα θέλει μορφές της κυκλαδικής μυθολογίας παρόμοιες με τους ήρωες και τις νύμφες του ελληνικού πανθέου. […] πιο πολύ έχει υποστηριχτεί η θεωρία ότι τα ειδώλια απεικονίζουν θεότητα. […] Άλλοι πάλι τα ερμήνευσαν ως παραστάσεις της Μεγάλης Θεάς της Γονιμότητας ή ως θεϊκές προστάτριες του νεκρού κατά το ταξίδι του στον άλλο κόσμο.» (Χρήστος Ντούμας , 1984)

Μελέτη πηγών (συνέχεια…):

Μελέτη πηγών (συνέχεια…) «Η πραγματική θρησκευτική αξία αυτών των ειδωλίων δεν είναι σαφής […]. Είναι κάτι περισσότερο από παιχνίδια (κούκλες) και κάτι λιγότερο από ιερές απεικονίσεις. Η προστάτιδα θεότης ήταν ευπρόσδεκτη συνοδός στη ζωή και στο θάνατο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε αν οι απεικονίσεις της εθεωρούντο περίαπτα (φυλαχτά), εικόνες, λατρευτικά αγάλματα ή ταφικά κτερίσματα» ( Emily Vermeule , 1983 ) «Το τι αντιπροσωπεύουν τα ειδώλια δεν θα το μάθουμε ποτέ με σιγουριά. Άλλωστε αυτή είναι και η γοητεία της ερμηνείας. Πέρα από τη σχέση του ανθρώπου με τη θεότητα, μας οδηγούν και σε άλλες αναζητήσεις.» (Όλγα Χατζηαναστασίου , 1993)

Διαβάστε και κάτι άλλο ενδιαφέρον...:

Διαβάστε και κάτι άλλο ενδιαφέρον... Σύμφωνα με τον Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Χρ. Ντούμα , πρόκειται για μαγικές απεικονίσεις σημαντικών προσώπων (π.χ. εγκύων γυναικών που διαιώνιζαν το ανθρώπινο είδος, μάγων ή ανδρών που προστάτευαν τον οικισμό). Όταν πέθαινε αυτό το πρόσωπο, έβαζαν στον τάφο του και το ειδώλιό του, από φόβο μήπως γυρίσει και το διεκδικήσει ή μήπως η εικόνα του που θα έμενε πίσω θα έβλαπτε τους ζωντανούς. Ένας άλλος επιστήμονας, ο Colin Renfrew, διατυπώνει την άποψη ότι τα μικρά ειδώλια προορίζονταν για τα σπίτια, ενώ τα μεγάλα για τους ναούς, κάνοντας έναν παραλληλισμό με κάτι ανάλογο που συμβαίνει σήμερα με τις χριστιανικές εικόνες (συναντούμε μικρές στα σπίτια και μεγάλες στις εκκλησίες).

PowerPoint Presentation:

Από τις πιο πάνω ερμηνευτικές προσεγγίσεις σχετικά με τη σημασία που είχαμε, ποια θεωρείτε πιο πειστική και γιατί; Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε με δικά σας επιχειρήματα μια άλλη άποψη; Ξέρετε για ποιο άλλο λόγο είμαστε πολύ σημαντικά; Γιατί οι Κυκλαδίτες δεν άφησαν καθόλου γραπτά κείμενα. Έτσι, εμείς είμαστε η βασική πηγή γνώσης, απ’ όπου θα αντλήσετε πληροφορίες για μια τόσο μακρινή εποχή: όχι μόνο για την τέχνη των ανθρώπων αυτών αλλά και για την κοινωνική πραγματικότητα όπου ζούσαν, τα ταφικά τους έθιμα, τις θρησκευτικές τους δοξασίες, τις ασχολίες τους και για τόσα άλλα.

Από τις εικόνες αυτές, π.χ., ποιες πληροφορίες παίρνουμε;:

Από τις εικόνες αυτές, π.χ., ποιες πληροφορίες παίρνουμε;

PowerPoint Presentation:

Μαθαίνουμε, π.χ., ότι ήταν σε χρήση πνευστά και έγχορδα μουσικά όργανα (δίαυλος, τριγωνική άρπα ή λύρα) για την ψυχαγωγία των Προϊστορικών Κυκλαδιτών, αντλούμε στοιχεία για τις κοινωνικές αντιλήψεις σχετικά με τη θέση της γυναίκας και την τιμή που απέδιδαν σε μια έγκυο, για την επίπλωση της κατοικίας τους με τον θρόνο (περίτεχνη καρέκλα με ψηλή ράχη), για την απασχόληση των ανδρών με το κυνήγι, που ήταν βασική πηγή τροφής. Ο κυνηγός φορεί τον τελαμώνα, την ειδική ζώνη για όπλα και ξεχωρίζει στη μέση του ένα μαχαίρι. Σύμφωνα, όμως, με άλλη άποψη, το ειδώλιο απεικονίζει πολεμιστή.

Πώς μας έφτιαχναν;:

Πώς μας έφτιαχναν; Προσπαθήστε να βρείτε την απάντηση, αφού παρατηρήσετε προσεκτικά την εικόνα και λάβετε υπόψη την ανάπτυξη της μεταλλουργίας στην εποχή αυτή. Μπορείτε να σκεφτείτε ποιο υλικό κυριαρχεί στην κατασκευή μας και γιατί;

PowerPoint Presentation:

Πολύ σωστά , το λευκό μάρμαρο, γιατί ήταν υλικό που υπήρχε άφθονο στα νησιά. Επειδή, όμως, το μάρμαρο είναι σκληρό υλικό, το λάξευαν με μεταλλικά εργαλεία, κυρίως από χαλκό (σμίλες, μαχαίρια, βελόνια, πριόνια κ.ά.), και λείαιναν την επιφάνειά του με ελαφρόπετρα, όπως κάνει το παιδάκι στην εικόνα. Σίγουρα, ήταν μια επίπονη εργασία, ιδιαίτερα για ένα περίτεχνο έργο, όπως είναι η αφεντιά μου, ο αρπιστής δηλαδή. Ξέρετε ότι ένας σύγχρονος καλλιτέχνης χρειάστηκε 15 περίπου μέρες για να φτιάξει ένα αντίγραφό μου; Ακόμη κάτι για προβληματισμό: πόσο εύκολη ήταν η δουλειά του αρχαίου μαρμαροτεχνίτη , συγκριτικά μ’ αυτήν ενός σύγχρονου;

PowerPoint Presentation:

Δεν ήμασταν, όμως, πάντοτε έτσι λευκά, όπως μας βλέπετε. Οι Κυκλαδίτες καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν ορυκτά χρώματα , δηλ. φυσικά χρώματα που τα εξόρυσσαν [τα έβγαζαν] από τη γη (κόκκινο και γαλάζιο), και μας ζωγράφιζαν μάτια, στόμα, μαλλιά και άλλες λεπτομέρειες που χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου . Για του λόγου το αληθές, κοιτάξτε και τις εικόνες που ακολουθούν. Αλήθεια, τι σας θυμίζει η κόκκινη διακόσμηση στα μάγουλα;

PowerPoint Presentation:

Κεφάλι κυκλαδικού ειδωλίου με κόκκινη διακόσμηση στα μάγουλα . Ίσως αυτή να ήταν είδος στιγματισμού (δηλαδή τατουάζ), που να προσέδιδε μαγικές ιδιότητες ή να προσιδίαζε σε τελετουργικές διαδικασίες (πρβλ. φυλές Ινδιάνων ).

PowerPoint Presentation:

Γνωρίζετε πώς ετοίμαζαν το χρώμα; Κοιτάξτε τις εικόνες και διαβάστε το απόσπασμα για να το μάθετε. «Έτριβαν το ορυκτό ώσπου να γίνει πούδρα, χρησιμοποιώντας δυο πέτρες και μετά το ανακάτευαν με λάδι ή νερό (πιθανόν και αυγό) για να σταθεροποιηθεί. Τέλος, με ένα πινελάκι έβαφαν το ειδώλιο». Τριβείο και τριπτήρας με ίχνη ερυθρού χρώματος και μάζα ερυθρού ορυκτού χρώματος . Πρωτοκυκλαδική II περίοδος - Ίος , Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρμάρινη προχυτική φιάλη , με ίχνη αζουρίτη . Πρωτοκυκλαδική II περίοδος - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

PowerPoint Presentation:

Αίνιγμα: Τι είναι εκείνο που μοιάζει με βιολί, όμως δεν βγάζει ήχο;

PowerPoint Presentation:

Μαρμάρινα βιολόσχημα ειδώλια . Πρωτοκυκλαδική I περίοδος , Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή-Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης . Πολύ σωστά μαντέψατε! Είμαστε εμείς, βέβαια, τα ‘ βιολόσχημα ’ ειδώλια. Νομίζω ότι όταν μας κοιτάξετε , μπορείτε να εξηγήσετε πολύ εύκολα γιατί μας ονόμασαν έτσι οι αρχαιολόγοι . Πάντως, αν προσέξετε καλά, θα ξεχωρίσετε ένα μακρύ λαιμό (χωρίς κεφάλι), ώμους, τονισμένη μέση και φαρδιά λεκάνη.

Τι γυναικοκρατία κι αυτή!:

Τι γυναικοκρατία κι αυτή! Ειδώλια γυναικείων μορφών από μάρμαρο . « Στην πλειονότητά τους , τα Κυκλαδικά Εδώλια αναπαριστούν γυναίκες , γυμνές , με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος . Δεν γνωρίζουμε εάν προορίζονταν να εικονίζουν θνητές ή θεές , ούτε και εάν οι Κυκλαδίτες λάτρευαν μία ή περισσότερες θεότητες , ή απλώς πίστευαν σε μία παντοδύναμη « Μητέρα Θεά ». Σε αυτήν την περίπτωση , τα ειδώλια μπορεί να αποτελούσαν αναπαραστάσεις της « Μεγάλης Θεάς » είτε αναπαραστάσεις των συνοδών , ή και των ιερειών της . » www.cycladic-m.gr

Είχαμε, όμως, και εμείς οι άντρες τη θέση μας!:

Είχαμε, όμως, και εμείς οι άντρες τη θέση μας! « Προς τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ ., όμως , κατασκευάζονται και ανδρικά ειδώλια . Συνήθως οι ανδρικές μορφές εικονίζονται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες ( ως μουσικοί για παράδειγμα ) ή ως εκπρόσωποι μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας , ως κυνηγοί ή πολεμιστές . Ο καθιστός άνδρας που εικονίζεται « εγείρων πρόποσιν », αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της Κυκλαδικής Συλλογής . Είναι απλώς ένας « πότης » ή συμμετέχει σε κάποια άλλη κοινωνική ή θρησκευτική εκδήλωση ; » www.cycladic-m.gr Μαρμάρινο ειδώλιο , Ο Εγείρων Πρόποσιν ".

Ας συνοψίσουμε…:

Ας συνοψίσουμε … Ειδώλια: ανθρωπόμορφα, συνήθως, αγαλματίδια Χώροι εύρεσης: τάφοι, σπίτια, ιερά Υλικό κατασκευής: λευκό μάρμαρο, κυρίως, με χρήση μεταλλικών εργαλείων – ζωγραφική με ορυκτά χρώματα Άγνωστος ο σκοπός κατασκευής τους και η σημασία τους (μαγικές απεικονίσεις, λατρευτικές εικόνες θεών, φυλαχτά;) Απεικόνιση, συνήθως, γυναικείων μορφών σε μετωπική στάση, με διπλωμένα χέρια στο στήθος και ενωμένα πόδια Πιο σπάνια η απεικόνιση ανδρικών μορφών Κύρια χαρακτηριστικά: σχηματοποίηση και απλότητα (αλλά και φαντασία και πρωτοτυπία) Ομοιότητά τους με σύγχρονα γλυπτά.

Το παρόν «συνομιλεί» με το παρελθόν:

Το παρόν «συνομιλεί» με το παρελθόν Σχολιάστε τις πιο κάτω απόψεις για την κυκλαδική τέχνη: «Όπως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες, ξεπέρασαν τα όρια του χρόνου και του χώρου, για να δημιουργήσουν έργα που μιλούν άμεσα σε μας σήμερα. Αυτό, καθώς και η μεγάλη απλότητα του ρυθμού τους εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τη δημοτικότητά τους στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης, στην οποία μπορούν να καταταγούν με την ίδια βεβαιότητα, όπως ένας Brancusi ή ένας Modigliani ». ( Colin Renfrew) «Με την αφαιρετική τους φόρμα, τη σχηματοποίηση και τη συμβολική χρήση απλών σχημάτων επηρέασαν σύγχρονους γλύπτες» «[Τα ειδώλια] προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα, γιατί αποδίδονται με μεγάλη σχηματοποίηση και παρουσιάζουν ομοιότητα με σύγχρονα δημιουργήματα της γλυπτικής.» Εντοπίστε, στη συνέχεια, πώς επαληθεύονται οι απόψεις αυτές.

«Διαχρονικός διάλογος τέχνης»:

«Διαχρονικός διάλογος τέχνης» Σας θυμίζει κάτι αυτό το γλυπτό του Άγγλου καλλιτέχνη Henry Moore ; Αιτιολογήστε την απάντησή σας. Διαβάστε και κάποια λόγια που είπε: «Αγαπώ και θαυμάζω την κυκλαδίτικη γλυπτική. Έχει τόσο ουσιαστική απλότητα».

PowerPoint Presentation:

Παρατηρήστε τις δύο όψεις αυτού του γλυπτού του Ιταλού καλλιτέχνη Amedeo Modigliani και εντοπίστε τις ομοιότητες με τα κυκλαδικά ειδώλια.

PowerPoint Presentation:

Να μας συγκρίνετε με ένα ακόμη σύγχρονο έργο τέχνης, αυτό το γλυπτό του σπουδαίου καλλιτέχνη Pablo Picasso . Σχολιάστε, επίσης, αυτά που είπε για μας: «Είναι μαγικά αντικείμενα. Κανένας ζωγράφος δεν βρέθηκε να δημιουργήσει ένα τέτοιο έργο, τόσο απογυμνωμένο από κάθε περιττό στοιχείο».

PowerPoint Presentation:

Εμπνεύσαμε, επίσης, και τον βραβευμένο με Νόμπελ ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Θαυμάστε , στη δεξιά στήλη, ένα κολλάζ του.

PowerPoint Presentation:

Δώστε ζωή στα κυκλαδικά ειδώλια, όπως έκανε η κυρία Σοφία Γιαλουράκη σ’ αυτά που βλέπετε. Μπορείτε να τα βάλετε να λένε τις σκέψεις τους ή να διηγούνται μια περιπέτειά τους, να ετοιμάσετε μια εικονογραφημένη ιστορία (κόμικς) ή ό,τι άλλο φανταστείτε.

PowerPoint Presentation:

Αυτά, λοιπόν, φίλοι μου. Πέρασα πολύ ωραία μαζί σας και τώρα δυσκολεύομαι να σας αποχαιρετήσω. Αν δεν ήμουν μαρμάρινος, θα δάκρυζα από τη συγκίνησή μου!

authorStream Live Help