Αρχιμήδης

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Αρχιμήδης:

Αρχιμήδης Όνομα: Ελισάβετ Γκότση Τμήμα: Β1’ Σχολείο: 2 ο Γυμνάσιο Πειραιά

Βιογραφία:

Βιογραφία Ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος ήταν Έλληνας μαθηματικός, φυσικός, μηχανικός, εφευρέτης και αστρονόμος. Αν και είναι γνωστές λίγες λεπτομέρειες από τη ζωή του, αυτός θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες στην κλασσική αρχαιότητα. Ο Αρχιμήδης γεννήθηκε περίπου το 287 π.Χ. στην πόλη-λιμάνι των Συρακουσών, στη Σικελία, την εποχή που βρισκόταν ως αποικία κάτω από τη μοναρχική διακυβέρνησή της Μεγάλης Ελλάδας. Πέθανε περίπου το 212 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Καρχηδονιακού Πολέμου, όταν οι ρωμαϊκές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Μάρκο Κλαύδιο Μάρκελλο κυρίευσαν την πόλη των Συρακουσών μετά από 2 χρόνων πολιορκία.

Οι ιστορικές τελευταίες λέξεις:

Οι ιστορικές τελευταίες λέξεις Οι τελευταίες λέξεις που του αποδίδονται είναι «μην ενοχλείτε τους κύκλους μου» (αρχαία: « μή μου τοὺς κύκλους τάραττε»), αναφερόμενος στους κύκλους στο μαθηματικό του σχέδιο το οποίο υποθέτεται ότι μελετούσε όταν τον διέκοψε ο Ρωμαίος στρατιώτης. 

Ο τάφος:

Ο τάφος Ο τάφος του Αρχιμήδη είχε ένα γλυπτό που απεικόνιζε την αγαπημένη μαθηματική απόδειξη του, αποτελούμενη από μία σφαίρα και ένα κύλινδρο με το ίδιο ύψος και διάμετρο.

Η αρχή του Αρχιμήδη:

Η αρχή του Αρχιμήδη Η Αρχή του Αρχιμήδη καθορίζει ότι: "Κάθε σώμα βυθισμένο σε ρευστό δέχεται άνωση ίση με το βάρος του ρευστού που εκτοπίζει." Μαθηματικά η Άνωση (Α) μπορεί να εκφρασθεί με τον τύπο: Α = ρ g V, όπου: ρ: πυκνότητα ρευστού g: επιτάχυνση βαρύτητας V: όγκος βυθισμένου σώματος Όταν το βάρος ενός σώματος είναι βαρύτερο από την άνωση που αυτό δέχεται τότε θα βυθιστεί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα επιπλέει.

Η αρχή του Αρχιμήδη:

Η αρχή του Αρχιμήδη Ο Αρχιμήδης μπορεί να είχε χρησιμοποιήσει την αρχή της πλευστότητας για να καθοριστεί αν η χρυσή κορώνα ήταν λιγότερο πυκνή από το ατόφιο χρυσάφι.

Ο κοχλίας του Αρχιμήδη:

Ο κοχλίας του Αρχιμήδη Η μηχανή του Αρχιμήδη ήταν μια συσκευή με ένα περιστρεφόμενο κοχλία σε σχήμα λεπίδας μέσα σε έναν κύλινδρο. Γυρνούσε χειροκίνητα και μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά νερού από ένα χαμηλού επίπεδου σώμα του νερού σε κανάλια άρδευσης. Ο κοχλίας του Αρχιμήδη είναι ακόμα σε χρήση σήμερα για την άντληση υγρών και στερεών σε κόκκους, όπως ο άνθρακας και το σιτάρι.

Άλλες εφευρέσεις:

Άλλες εφευρέσεις Παρότι δεν ήταν ο Αρχιμήδης που εφηύρε τον μοχλό, έδωσε μια εξήγηση για την αρχή στην οποία βασίζεται η χρήση του στο έργο του  Περί επιπέδων ισορροπιών . O Πλούταρχος περιγράφει πώς ο Αρχιμήδης σχεδίαζε ανυψωτικά συστήματα τροχαλιών επιτρέποντας στους ναυτικούς να χρησιμοποιούν την αρχή της μόχλευσης για να σηκώνουν αντικείμενα που ειδάλλως δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν.

Άλλες εφευρέσεις:

Άλλες εφευρέσεις Στον Αρχιμήδη επίσης αποδίδεται η βελτίωση της δύναμης και της ακρίβειας του καταπέλτη καθώς και η εφεύρεση του  οδομετρητή  κατά τη διάρκεια του πρώτου Καρχηδονιακού πολέμου. Ο οδομετρητής περιγράφεται ως ένα κάρο με μηχανισμό γραναζιού που έριχνε μια μπάλα σε ένα κιβώτιο κάθε φορά που συμπλήρωνε ένα μίλι.Επίσης κατασκεύασε ένα υδραυλικό ρολόι το οποίο υπολόγιζε με μεγάλη ακρίβεια τις ώρες και ειδοποιούσε για την αλλαγή της ώρας.

Εφευρέσεις :

Εφευρέσεις

Εφευρέσεις:

Εφευρέσεις "Αστρονομική συσκευή" " Βαρουλκός " "Γερανοί" ( Αρπάγες ) "Καταπέλτες" "Κάτοπτρα" "Κοχλίας ή έλιξ " "Οδόμετρο (δρομόμετρο)" " Πλανητάριον (σφαίρα) " Πολύσπαστον " (Βαρούλκο), " τρίσπαστο " "Σίφων" " Οστομάχιον " (επιτραπέζιο παιγνίδι το πρώτο παζλ ) " Τηλεβόλον Αρχιμήδους " " Χαριστίων " (μοχλός) "Ωρολόγιο υδραυλικό"

Μαθηματικά:

Μαθηματικά Ενώ συχνά θεωρείται ως σχεδιαστής μηχανικών συσκευών, ο Αρχιμήδης έκανε επίσης συνεισφορές στο τομέα των Μαθηματικών. Ο Πλούταρχος έγραψε: "Αφιέρωσε όλη του τη στοργή και τη φιλοδοξία του σε αυτές τις καθαρότερες εικασίες όπου δεν μπορεί να γίνει αναφορά στις χυδαίες ανάγκες της ζωής."

Μαθηματικά:

Μαθηματικά   Μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα έως ένα αυθαίρετο βαθμό ακρίβειας, προσδιορίζοντας τα όρια μέσα στα οποία ίσχυε η απάντηση. Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως η Μέθοδος της εξάντλησης και την εφάρμοσε για να προσεγγίσει την τιμή του αριθμού π. Στο Περί σφαίρας και κυλίνδρου δηλώνει ότι ένα μέγεθος όταν προστεθεί αρκετές φορές στον εαυτό του θα ξεπεράσει οποιοδήποτε άλλο μέγεθος. Στο Κύκλου Μέτρησις  ο Αρχιμήδης υποστηρίζει ότι η τετραγωνική ρίζα του 3 βρίσκεται ανάμεσα στο 265⁄153(περίπου 1.7320261) και στο 1351⁄780 (περίπου 1.7320512). Η πραγματική τιμή είναι περίπου 1.7320508, γεγονός που κάνει αυτό τον υπολογισμό πολύ ακριβή.

Μαθηματικά:

Μαθηματικά Στο Τετραγωνισμός της παραβολής ο Αρχιμήδης απέδειξε ότι το εμβαδόν που περικλείεται από μία παραβολή και μια ευθεία γραμμή είναι 4⁄3 φορές το εμβαδόν του αντίστοιχου εγγεγραμμένουτριγώνου  όπως φαίνεται στην εικόνα δεξιά. Εξέφρασε τη λύση στο πρόβλημα ως μία άπειρη Γεωμετρική σειρά με λόγο 1⁄4.

Μαθηματικά:

Μαθηματικά Στο Ψαμμίτης, ξεκινά να υπολογίζει τον αριθμό των κόκκων άμμου που υπάρχουν στο σύμπαν. Στη προσπάθεια του, αντιτάχθηκε στην ιδέα ότι ο αριθμός των κόκκων άμμου ήταν πολύ μεγάλος για να υπολογισθεί. Έγραψε:"Υπάρχουν μερικοί, βασιλιά Γέλωνα ( Γέλων ο Β', γιος του Ιέρωνα Β') που πιστεύουν ότι ο αριθμός της άμμου είναι άπειρος σε μέγεθος και όταν λέω άμμου δεν εννοώ την άμμο που υπάρχει στις Συρακούσες και στην υπόλοιπη Σικελία αλλά και αυτή που βρίσκεται σε κάθε περιοχή είτε κατοικείται είτε όχι". Για να λύσει το πρόβλημα, ο Αρχιμήδης επινόησε ένα σύστημα μέτρησης με μονάδα μέτρησης την μυριάδα. Η λέξη προέρχεται από τη λέξη μυριάς , για τον αριθμό 10.000. Πρότεινε ένα σύστημα αρίθμησης χρησιμοποιώντας μυριάδα μυριάδων (100 εκατομμύρια) και συμπέρανε ότι ο αριθμός των κόκκων άμμου που χωράει το σύμπαν είναι 8 εικοσάκις εκατομμύρια.

Συγγράμματα:

Συγγράμματα Τα έργα του Αρχιμήδη είχαν γραφτεί στη δωρική διάλεκτο, τη διάλεκτο των αρχαίων Συρακουσών. Τα γραπτά έργα του δεν έχουν διασωθεί όπως αυτά του Ευκλείδη, κι επτά από τις πραγματείες του είναι γνωστό ότι υπήρχαν μόνο μέσα από αναφορές που γίνονται σε αυτές από άλλους συγγραφείς.

Διασωθέντα Συγγράμματα:

Διασωθέντα Συγγράμματα Περί επιπέδων ισορροπιών Κύκλου μέτρησις . Περί ελίκων Περί σφαίρας και κυλίνδρου Περί κωνοειδέων και σφαιροειδέων Πρόβλημα Βοεικόν Ψαμμίτης Τετραγωνισμός παραβολής Οστομάχιον Περί μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένη έφοδος  Περί των επιπλεόντων σωμάτων Κατασκευή πλευράς του περιγραφομένου εις κύκλο επταγώνου Ωρολόγιον Αρχιμήδους   Περί κύκλων εφαπτομένων αλλήλων Αρχαί της Γεωμετρίας Οχουμένων

Μη Διασωθέντα Συγγράμματα:

Μη Διασωθέντα Συγγράμματα Αριθμητικά Βαρουλκός , Υδροσκοπίαι , Πνευματική Επισίδια Βιβλία   Περί τριγώνων Περί τετραπλεύρου Περί ζευγών Περί 13 ημικανονικών πολυέδρων Ισοπεριμετικά Ισορροπίαι Καύσις δια κατόπτρων   Περί Αρχιτεκτονικής Περί βαρύτητος και ελαφρότητος Περί δρομομέτρων   Περί κέντρου Βάρους ή Κεντροβαρικά Κατοπρικά Περί παραλλήλων γραμμών Περί κοίλων και παραβολικών κατόπτρων Προοπτική Στοιχεία μηχανικών Πλινθίδες και Κύλινδροι Στοιχεία επί των στηρίξεων Σφαιροποιΐα

authorStream Live Help