Η έννοια της φιλίας και η αξία της N.Δράγαζης

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Θέμα : Η έννοια της φιλίας και η αξία της μέσα στο χρόνο:

Θέμα : Η έννοια της φιλίας και η αξία της μέσα στο χρόνο Εργασία του μαθητή : Νίκου Δράγαζη Τμήμα : Β1 Σχολικό Έτος :2012 – 2013 Μάθημα : Νεοελληνική Γλώσσα Υπεύθυνη καθηγήτρια : κ. Παπαλεκάκου Αγγελική

Εισαγωγή:

Εισαγωγή Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζει απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο γιατί , όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης , είναι << κοινωνικό ον >>. Σχηματίζει έτσι ομάδες , οικογένειες , κοινωνίες. Οι ανάγκες και τα προβλήματα είναι κοινά , το ίδιο και τα ενδιαφέροντα. Στις σχέσεις βέβαια των ανθρώπων ισχύει ο άγραφος νόμος της επιλογής που τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν τα άτομα με τα οποία έχουν κοινές αντιλήψεις , ενδιαφέροντα και κατευθύνσεις και να δημιουργούν δεσμούς. Ένας τέτοιος δεσμός είναι και η φιλία.

Ορισμός της φιλίας:

Ορισμός της φιλίας Η φιλία είναι λοιπόν ένας δεσμός απόλυτα συναισθηματικός , που η αντοχή και η δύναμή του φαίνεται σε περιστάσεις κρίσιμες και σκληρές. Το μαθηματικό αξίωμα << τα προς τρίτον ίσα είναι και μεταξύ των ίσα >> δεν ισχύει για να δημιουργηθεί μια φιλία. Απαιτείται και ο όρος << όμοιος >> καθώς και η << συναισθηματική έλξη >>. Η φιλία είναι αρετή που τα κυριότερα από τα χαρακτηριστικά της είναι η μοναδικότητα , η αφοσίωση, η εμπιστοσύνη , η ευθύνη και κυρίως ο ισχυρός ψυχικός αγαπητικός δεσμός. Διακρίνει αναπτυγμένα και ώριμα άτομα και φυσικά απαιτεί και προσωπικές θυσίες τις οποίες η κοινωνία αναγνωρίζει και εκτιμά.

Φιλία και Έλληνες φιλόσοφοι:

Φιλία και Έλληνες φιλόσοφοι Η φιλία ως αξία είναι συνυφασμένη με το <<Ελληνικό γίγνεσθαι>> και την ελληνική φιλοσοφία και ιστορία. Ο Αριστοτέλης λέει πως ο αληθινός φίλος είναι μια ψυχή σε δύο σώματα. Ο Περίανδρος : Στους φίλους να είσαι ο ίδιος και στην ευτυχία και στην δυστυχία. Ο Δημόκριτος : Δεν είναι άξιος να ζει κάποιος , όταν δεν μπορεί να είναι καλός φίλος. Ο Μένανδρος : Ο καιρός κρίνει τους φίλους όπως η φωτιά το χρυσάφι. Ο Πυθαγόρας επίσης λέει : Μην κάνεις φίλους αυτούς που σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα , αλλά αυτούς που θα σε αναγκάσουν να ανεβάσεις το επίπεδό σου. Ο Πλούταρχος : Όποιος δεν είχε αληθινό φίλο στη ζωή του , ακούμπησε τον κόσμο τούτο μόνο επιφανειακά.

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα] Α. Μυθολογία Χαρακτηριστικό παράδειγμα φιλίας η ιστορία του Ορέστη και του Πυλάδη . Ο Ορέστης μετά το φόνο του Αγαμέμνονα καταφεύγει στο παλάτι του βασιλιά Στροφίου στη Φωκίδα και μεγαλώνει μαζί με τον Πυλάδη , τον γιο του βασιλιά. Είναι τόσο μεγάλη και αληθινή η φιλία τους που ο Πυλάδης προσφέρεται οικιοθελώς να θυσιαστεί αντί του Ορέστη στην Αρτέμιδα , όταν εκείνος συλλαμβάνεται από το βασιλιά της Ταυρίδας Θόαντα . Ξακουστή βέβαια υπήρξε η φιλία του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο. Ο Πάτροκλος φορώντας την πανοπλία του Αχιλλέα αποκρούει τους Τρώες αλλά σκοτώνεται από τον Έκτορα. Ο Αχιλλέας παίρνει εκδίκηση σκοτώνοντας τον Έκτορα , αν και γνωρίζει από την μητέρα του , ότι αν συμβεί αυτό θα πεθάνει και ο ίδιος. Ούτε η αγάπη για τη ζωή του , ούτε το σπαραχτικό κλάμα της μητέρας του εμποδίζουν αυτή τη φιλία που φτάνει μέχρι το θάνατο.

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα] Β. Αρχαία Ιστορία α. Δάμων και Φιντίας. Η φιλία τους έμεινε αιώνιο παράδειγμα και μέτρο σύγκρισης στην ιστορία. Ο Φιντίας ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο ζητά πριν την εκτέλεση της ποινής να επισκεφτεί την οικογένειά του. Ο Δάμων προθυμοποιήθηκε να πάρει τη θέση του ως εγγυητής. Ο Φιντίας αργοπορεί , αλλά τελικά λαχανιασμένος προλαβαίνει να γλιτώσει την άδικη εκτέλεση του φίλου του. Αυτό που συγκινεί όμως τον τύραννο Διονύσιο και τους χαρίζει την ζωή είναι η επιθυμία του Δάμωνα να πεθάνει στη θέση του Φιντία και βέβαια η επιθυμία του Φιντία να αποκαταστήσει με το δικό του θάνατο τον άδικο θάνατο του φίλου του.

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα] Β. Αρχαία Ιστορία β. Ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος σάστισε όταν αντίκρισε την ξακουστή << Θηβαία μαχητική φάλαγγα >> στη μάχη της Χαιρώνειας που αποτελούνταν αποκλειστικά από ζευγάρια φίλων που μάχονταν δίπλα – δίπλα στους πολέμους για να αντλούν κουράγιο μεταξύ τους. << Α! να χαθεί , λέει , όποιος νομίζει ότι οι Θηβαίοι μάχονται αδέξια και άψυχα , αντίθετα μάχονται απίστευτα ηρωικά με το αξιοθαύμαστο πνεύμα της ελληνικής φιλίας >>.

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα] Β. Αρχαία Ιστορία γ. Μέγας Αλέξανδρος και Ηφαιστίων. Η φιλία του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο έγινε πηγή έμπνευσης για τη σχέση του Αλέξανδρου με τον παιδικό του φίλο Ηφαιστίωνα. Ο Αλέξανδρος , με το φίλο του , επισκέπτεται τη σκηνή του ηττημένου Δαρείου και συναντά τη μητέρα του Δαρείου. Εκείνη μη γνωρίζοντας ποιος από τους δύο είναι ο Αλέξανδρος , υποκλίνεται στον Ηφαιστίωνα. Όταν καταλαβαίνει το λάθος της ντροπιασμένη πέφτει στα πόδια του Αλέξανδρου. Εκείνος που δεν απειλείται από τον φίλο του και δεν τον ανταγωνίζεται απαντά : Δεν πειράζει , και αυτός Αλέξανδρος είναι. Αργότερα , όταν ο Ηφαιστείων πεθαίνει , ο Αλέξανδρος τιμά το νεκρό φίλο του με τρόπο που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια. Και τι τραγικό! Όπως ο Αχιλλέας ακολούθησε στο θάνατο τον Πάτροκλο , έτσι και ο Αλέξανδρος ακολούθησε τον Ηφαιστίωνα.

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα] Β. Αρχαία Ιστορία δ. Επαμεινώνδας και Πελοπίδας Ο Επαμεινώνδας νέος συμμετέχει στη μάχη της Μαντινείας όπου συμβαίνει ένα σημαντικό γεγονός για την εξέλιξη της φιλίας των δύο ανδρών. Στη μάχη ο Επαμεινώνδας σώζει τη ζωή του Πελοπίδα. Ο Πελοπίδας, μετά από επτά χτυπήματα, έπεσε κοντά σε ένα πλήθος από δικούς του και εχθρούς - αλλά ο Επαμεινώνδας, παρόλο που τον θεώρησε νεκρό, στάθηκε μπροστά για να υπερασπιστεί το σώμα και τα χέρια του, μόνος εναντίον πολλών, προτιμώντας να πεθάνει παρά να αφήσει τον Πελοπίδα να βρίσκεται πεσμένος εκεί. Και όταν , ο Επαμεινώνδας βρισκόταν σε άθλια κατάσταση, καθώς είχε δεχθεί χτύπημα από δόρυ στο στήθος , για καλή του τύχη, ο Αγησίπολις , βασιλιάς των Σπαρτιατών, έσπευσε σε βοήθεια, και έσωσε και τον Πελοπίδα και τον Επαμεινώνδα.

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα] Β. Αρχαία Ιστορία ε. Αλλά και όταν ο Αλκιβιάδης και ο Πελοπίδας τραυματίστηκαν ξεχωριστά σε διαφορετικές μάχες , ο Σωκράτης και ο Επαμεινώνδας μάχονταν και οι δύο πάνω από το σώμα τους για να σώσει ο καθένας το μονάκριβο φίλο του. Αυτό ήταν το ιδεαλιστικό πνεύμα της ειλικρινούς φιλίας στην Αρχαία Ελλάδα.

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας διαχρονικά στην ιστορία [παραδείγματα] Γ. Νεότερη Ιστορία Φιλική Εταιρεία Η στενή φιλία που είχαν ο Νικόλαος Σκουφάς από την Άρτα , ο Ιωάννης Τσακάλωφ από τα Γιάννενα και ο Εμμανουήλ Ξάνθος από την Πάτμο είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία μυστική εταιρεία που ονομάστηκε <<Φιλική Εταιρεία>>. Η εταιρεία αυτή οργάνωσε και προετοίμασε την απελευθερωτική επανάσταση του 1821.

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα] Η φιλία ως αξία βρήκε επίσης πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί και να ανθίσει στη Λογοτεχνία , όχι μόνο την ελληνική αλλά και την παγκόσμια από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα λογοτεχνικά έργα – ύμνους στη φιλία – τον 19 ο και 20 ο αιώνα.

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα] Α. << Ο πιστός φίλος >> του Όσκαρ Ουάιλντ. Ο μικρούλης Χανς είχε πολλούς φίλους αλλά ο πιο πιστός του φίλος ήταν ο Χιου ο μυλωνάς. Για αυτή τη φιλία ο Χανς φτάνει μέχρι το θάνατο σε αντίθεση με την ψεύτικη , υποκριτική και ανύπαρκτη ουσιαστικά << φιλία >> του μυλωνά που τον οδηγεί στο θάνατο. Ένα μάθημα ζωής για την αληθινή και ψεύτικη φιλία από έναν μεγάλο συγγραφέα.

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα] Β. EROICA του Κοσμά Πολίτη Ο Κοσμάς Πολίτης στρέφεται στον κόσμο της εφηβικής ηλικίας για να περιγράψει την αυθεντικότητα εννοιών όπως η φιλία , ο έρωτας , η αγάπη. Ένας ώριμος αφηγητής, ο Παρασκευάς , αφηγείται μέσα από το πρόσωπο του έφηβου Παρασκευά τα κατορθώματα μιας παρέας παιδιών σε μια παραθαλάσσια πόλη. Τα παιδιά ζουν τις μεγάλες στιγμές της ζωής τους και ανακαλύπτουν τον έρωτα αλλά και το θάνατο (ο άνθρωπος δεν είναι αθάνατος, όπως αρχικά νόμιζαν).

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα] Γ. Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ Ο Μαρκ Τουέιν σκιαγραφεί στις περιπέτειες του Τομ Σόγιερ αξέχαστους χαρακτήρες με φόντο τον αμερικανικό νότο του 19 ου αιώνα. Ένα βιβλίο ύμνος στη φιλία της παιδικής ηλικίας!! Δ. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ Η Άννα Φρανκ άρχισε να γράφει το 1942 στο κρησφύγετό της. Απευθύνεται σε μια φανταστική φίλη , την Κίτυ , στην οποία εμπιστευόταν τις χαρές , τις λύπες , τις αντιπαλότητες , τα παράπονα για την οικογένειά της και φυσικά τα δεινά του πολέμου.

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα] Ε. <<Ο μικρός πρίγκιπας>> του Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ. Ένα νεαρό αγόρι φεύγει από τον πλανήτη του για άλλους τόπους μακρινούς. Θέλει να αποκτήσει σοφία μαθαίνοντας για τη φιλία , την αγάπη , τη ζωή και τους ανθρώπους. Στη γη συναντά την αλεπού και γίνονται φίλοι. Εκείνη του μαθαίνει πολλά πράγματα αλλά του φανερώνει και το πιο πολύτιμο μυστικό για το δέσιμο και τη φιλία , ότι δηλαδή πρέπει να γνωρίζουμε και να πλησιάζουμε τους άλλους με την καρδιά αν θέλουμε να είναι μοναδικοί για μας. Ένα υπέροχο διαχρονικό αλφαβητάρι της φιλίας για μικρούς και μεγάλους!!

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα] Στ. <<Ο Προφήτης , ο κήπος του Προφήτη>> του Χαλίλ Γκιμπράν. Να τι γράφει για τη φιλία ο σπουδαίος αυτός Λιβανέζος ποιητής : Και ένας νέος είπε, Μίλησε μας για τη Φιλία. Κι εκείνος αποκρίθηκε λέγοντας: Ο φίλος σας είναι η εκπλήρωση των αναγκών σας. Είναι το χωράφι που εσείς σπέρνετε με αγάπη και θερίζετε με ευγνωμοσύνη. Και είναι το τραπέζι σας και το παραγώνι σας. Γιατί πηγαίνετε στο φίλο με την πείνα σας, και τον αναζητάτε για τη γαλήνη σας. Όταν ο φίλος σας εκφράζει τις σκέψεις του, δε φοβάστε το όχι στη δική σας σκέψη, ούτε αποσιωπάτε το ναι.

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα] [Συνέχεια] Και όταν εκείνος είναι σιωπηλός, η καρδιά σας δεν παύει για ν' ακούσει την καρδιά του. Γιατί στη φιλία, όλες οι σκέψεις, όλες οι επιθυμίες, όλες οι προσδοκίες γεννιούνται και μοιράζονται χωρίς λέξεις, με χαρά που είναι άφωνη. Όταν χωρίζεσαι από το φίλο σου, δε λυπάσαι, γιατί αυτό που αγαπάς πιο πολύ σ' αυτόν μπορεί να είναι πιο φανερό στην απουσία του, όπως ο ορειβάτης βλέπει πιο καθαρά το βουνό από την πεδιάδα. Και μη βάζετε κανένα σκοπό στη φιλία εκτός από το βάθαιμα του πνεύματος. Γιατί η αγάπη που γυρεύει κάτι άλλο εκτός από την αποκάλυψη του δικού της μυστηρίου δεν είναι αγάπη παρά ένα δίχτυ που ρίχνεται στη θάλασσα και μόνο το ανώφελο θα πιάσει.

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα]:

Η έννοια της φιλίας στη λογοτεχνία [παραδείγματα] [Συνέχεια] Και δίνετε το καλύτερο εαυτό σας στο φίλο σας. αφού θα γνωρίσει την άμπωτη του κυμάτου σας, δώστε του να γνωρίσει και την παλίρροιά του. Είναι ο φίλος σας κάτι που θα έπρεπε να γυρεύετε όταν έχετε ώρες που θέλετε να σκοτώσετε; Καλύτερα να γυρεύετε το φίλο σας πάντα όταν έχετε ώρες να ζήσετε. Γιατί έργο του φίλου σας είναι να εκπληρώσει τις ανάγκες σας, αλλά όχι να γεμίσει το κενό σας. Και μέσα στη γλύκα της φιλίας κάνετε να υπάρχει γέλιο, και μοίρασμα χαράς. Γιατί στις δροσοστάλες των μικρών πραγμάτων η καρδιά βρίσκει την καινούργια αυγή της και ξανανιώνει.

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος];:

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [ μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος]; Α. Μουσική Στο μυστήριο της μουσικής η φιλία προσδιορίζει ικανοποιητικά τη φύση της. Ο Μότσαρτ , προικισμένο νήπιο , αποκαλύπτει στο πατέρα του : Παίζω νότες που αγαπάνε η μία την άλλη. Η αληθινή φιλία στη ζωή αποτέλεσε κίνητρο για να γραφούν υπέροχα μουσικά κομμάτια αλλά και τραγούδια από σύγχρονους και παλιούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Το 1952, ο Σώτος Παναγόπουλος τραγούδησε το Ενας φίλος του Γιώργου Μουζάκη, σε στίχους του Φίλωνα Αρία, ένα τραγούδι που για πολλά χρόνια ήταν στην επικαιρότητα: Ενας φίλος ήρθ' απόψε απ' τα παλιά, φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις, είχε γκρίζα τα σγουρά του τα μαλλιά και μου είπε πως απόψε θα γυρίσεις. Ηταν το αγαπημένο τραγούδι του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος];:

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [ μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος ]; [Συνέχεια] Το 1992 η Χάρις Αλεξίου τραγουδούσε στο άλμπουμ της Οδός Νεφέλης το δικό της τραγούδι Οι φίλοι, δικιά της σύνθεση ήταν και το Οι φίλοι μου χαράματα, από το 2003: Ακούω γέλια να ανεβαίνουν τα σκαλιά πάλι οι φίλοι μου χαράματα γυρνάνε, έχουν τις μπίρες τους ακόμα αγκαλιά, έξω απ' την πόρτα μου περνούν και τραγουδάνε. Κι εγώ το γέλιο το δικό σου περιμένω, μ' ένα ποτήρι απ' την ανάσα μου θαμπό, ακούω την πόρτα να χτυπάει και σωπαίνω γιατί απ' όλους θέλω απόψε να κρυφτώ. Στο Μεγάλο μας τσίρκο, τη θεατρική παράσταση του 1974, ακούστηκε το Φίλοι και αδέλφια, των Σταύρου Ξαρχάκου, Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο Νίκος Ξυλούρης που το τραγούδησε, έχει ερμηνεύσει και το παραδοσιακό Φιλεντέμ, που σημαίνει: Φίλε μου, Αδάμ.

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος];:

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [ μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος ]; [Συνέχεια] Ο Στέλιος Καζαντζίδης πίστευε πολύ στην φιλία και στο ρεπερτόριό του υπήρχαν τραγούδια όπως τα <<Νόμιζα πως ήταν φίλοι , Έφυγες φίλε, Το τραγούδι του φίλου, Φίλε μου Καλέ, Κάψτε, κάψτε την καρδιά μου>>, το ίδιο και ένας άλλος μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής, ο Στράτος Διονυσίου, ο οποίος έχει τραγουδήσει τα <<Άκου βρε φίλε και το Αν είσαι φίλος με καρδιά>>. Ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη χρησιμοποίησε στο <<Σε παλιό συμφοιτητή>> ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στο άλμπουμ του Τραγούδια για τους μήνες, με ερμηνεύτρια την Ελευθερία Αρβανιτάκη: Φίλε, η καρδιά μου τώρα σαν να εγέρασε.

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος];:

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [ μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος ]; [Συνέχεια] Το Lean On Me του Bill Withers επανέρχεται στην επικαιρότητα με κάθε αφορμή συμπαράστασης μεταξύ ανθρώπων, όπως ο πρόσφατος καταστρεπτικός σεισμός στην Αϊτή. Το Ι'll Be There For You με τους Rembrandts ήταν το βασικό θέμα της γνωστής τηλεοπτικής σειράς Friends. Το With Α Little Help From My Friends των Beatles δεν κυκλοφόρησε ποτέ από τους ίδιους σε μικρό δίσκο και έγινε επιτυχία αρχικά από τον φίλο τους Joe Cocker. Η φράση αυτή μπήκε παράλληλα στην καθημερινή μας ζωή, όπου σημαίνει πολλά για τον καθένα μας. Το Umbrella της εκρηκτικής Rihanna είναι ένα υπέροχο τραγούδι για την φιλία.

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος];:

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [ μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος ]; Β. Εικαστικά Η φιλία επηρεάζει καθοριστικά τις καλές τέχνες όπως η ζωγραφική. Πολλοί ζωγράφοι υπήρξαν και στενοί φίλοι , όπως ο Νικηφόρος Λύτρας και ο Νικόλαος Γύζης. Ο Γιάννης Τσαρούχης θα πει ότι << Φιλία είναι η συμφωνία δύο ανθρώπων εναντίον όλου του κόσμου >>. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει ένας πίνακάς του με τον τίτλο << Ο Ορέστης και ο Πυλάδης >>. Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος ποιος είναι ο Ορέστης και ποιος ο Πυλάδης παρόλο που ο πίνακας έχει δύο πρόσωπα. Ίσως ο Τσαρούχης θέλει να μας πει ότι στα δύο σώματα υπάρχει μόνο μία ψυχή.

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος];:

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [ μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος ]; Γ. Κινηματογράφος Εξίσου σημαντικό και καθοριστικό ρόλο έχει η φιλία στον κινηματογράφο. Πάρα πολλές ταινίες έχουν ως θέμα τους τη φιλία. Η φιλία ανάμεσα σε ένα μικρό αγόρι και έναν ηλικιωμένο με αφορμή την αγάπη τους για τον κινηματογράφο είναι το θέμα της ταινίας << Σινεμά , ο Παράδεισος >> του Τζουζέπε Τορνατόρε. Η ταινία << ΕΤ , ο εξωγήινος >> του Στίβεν Σπίλμπεργκ , αφηγείται την ιστορία μιας βαθιάς φιλίας ανάμεσα στον Έλιοτ , ένα μοναχικό αγόρι από την Καλιφόρνια , και ένα σοφό επισκέπτη από άλλον πλανήτη. << Toy Story 2 >> του Ας Μπράνον. Ταινία κινουμένων σχεδίων για τη φιλία δύο παιχνιδιών.

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος];:

Πώς η φιλία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία [ μουσική , εικαστικά , κινηματογράφος ]; [Συνέχεια] Η ταινία << Ματσούκα >> του Αντρές Γουντ είναι αναπαράσταση των γεγονότων των τελευταίων μηνών της προεδρίας του Αλιέντε στη Χιλή το 1973 , μέσα από την ιστορία δύο αγοριών από διαφορετικές τάξεις , που ανακαλύπτουν τη φιλία. << Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος >> της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Το μυθιστόρημα που έγινε ταινία αναφέρεται στις περιπέτειες του μικρού μαθητευόμενου μάγου Χάρι Πότερ καθώς και των φίλων του.

Ποιες προϋποθέσεις βοηθούν μια φιλία να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου:

Ποιες προϋποθέσεις βοηθούν μια φιλία να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου Για να είναι μια φιλία αληθινή και να αντέξει στο χρόνο πρέπει να έχει γερές βάσεις και ανιδιοτελή κίνητρα. Η διαδικασία της δημιουργίας δεσμών φιλίας [ δηλαδή το ημέρωμα ] πρέπει να γίνεται αργά , σιωπηλά , υπομονετικά και μεθοδικά. Τα γνωρίσματα μιας τέτοιας φιλίας είναι η μοναδικότητα , ο ισχυρός ψυχικός δεσμός , η αγάπη , η αφοσίωση , η ευθύνη , η εμπιστοσύνη , ο αμοιβαίος σεβασμός. Άλλωστε , ο καλύτερος φίλος είναι αυτός που δε φοβάται να μας πει την αλήθεια αν έχουμε παρεκτραπεί , αλλά παράλληλα είναι έτοιμος να σεβαστεί τις επιλογές μας – έστω και αν διαφωνεί – χωρίς να φύγει από το πλευρό μας. Στο ταξίδι της ζωής μου θα ήθελα να αποκτήσω αληθινούς φίλους συνοδοιπόρους όχι μόνο στη χαρά αλλά και στη λύπη. Τότε και αυτός ακόμα ο Χρόνος θα είναι φίλος μου!!!

Εικόνες για τη φιλία:

Εικόνες για τη φιλία Ο Μικρός Πρίγκιπας και η αλεπού

Εικόνες για τη φιλία:

Εικόνες για τη φιλία Δάμων και Φιντίας

Εικόνες για τη φιλία:

Εικόνες για τη φιλία Ο Αχιλλέας περιποιείται το τραυματισμένο χέρι του Πατρόκλου

authorStream Live Help