Τοριτσέλι

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ιταλΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΡΙτσΕΛΙ:

Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ιταλΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΡΙτσΕΛΙ Όνομα : Νίκος Δράγαζης Τμήμα : Β1΄ Σχ. Έτος : 2012 – 2013 Μάθημα : Φυσική Υπεύθυνη καθηγήτρια : κ. Παπαγεωργίου Μαριέττα

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΤΟΡΙΤΣΕΛΙ:

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΤΟΡΙΤΣΕΛΙ Ο Ευαντζελίστα ή Εβαντζελίστα Τοριτσέλι (15 Οκτωβρίου 1608 – 25 Οκτωβρίου 1647) ήταν ένας μεγάλος Ιταλός φυσικός και  μαθηματικός , που έγινε περισσότερος γνωστός για την εφεύρεση του υδραργυρικού  βαρόμετρου και την πρώτη μέτρηση της ατμοσφαιρικής πίεσης . Ο Τοριτσέλι γεννήθηκε στο Βατικανό . Όταν ήταν σε νεαρή ηλικία ο πατέρας του πέθανε και ο ορφανός Εβαντζελίστα εκπαιδεύτηκε υπό την φροντίδα ενός μοναχού Camaldolese , ο οποίος έβαλε αρχικά τον νέο Τοριτσέλι σε ένα κολλέγιο Ιησουϊτών το 1624, όπου σπούδασε μαθηματικά και φιλοσοφία μέχρι το 1626. Το 1627 τον έστειλαν στη Ρώμη για να συνεχίσει τις σπουδές του, στις επιστήμες και τα μαθηματικά. Το 1632, αμέσως μετά από την δημοσίευση του έργου του Γαλιλαίου Διάλογος για τα δύο παγκόσμια συστήματα ο Τοριτσέλι έγραψε μια επιστολή στον Γαλιλαίο, εκφράζοντάς τον ενθουσιασμό του, για το έργο του. Το Βατικανό καταδίκασε τον Γαλιλαίο, τον Ιούνιο του 1633, και αυτό ήταν ο μόνος γνωστός λόγος για τον οποίο ο Τοριτσέλι , στη μοναδική αυτή περίπτωση, δήλωσε ανοιχτά ότι είχε τις ίδιες απόψεις με τον Κοπέρνικο, τη θεωρία του οποίου υποστήριζε ο Γαλιλαίος στο βιβλίο του.

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΤΟΡΙΤΣΕΛΙ:

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΤΟΡΙΤΣΕΛΙ Εκτός από διάφορες επιστολές, λίγα είναι γνωστά για τις δραστηριότητες του Τοριτσέλι στα έτη μεταξύ 1632 και 1641. Μετά από το θάνατο του Γαλιλαίου στις 8 Ιανουαρίου 1642, ο μεγάλος δούκας Φερδινάνδος ο Β' των Μεδίκων ζήτησε από τον Τοριτσέλι να πάρει τη θέση του Γαλιλαίου ως μαθηματικός της αυλής και καθηγητής των μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Πίζας . Υπό αυτόν τον ρόλο έλυσε μερικά από τα μεγάλα μαθηματικά προβλήματα της εποχής, όπως η εύρεση του εμβαδού μιας κυκλοειδούς περιοχής και του κέντρου βάρους . Σχεδίασε επίσης και κατασκεύασε διάφορα τηλεσκόπια και απλά μικροσκόπια. Ο Τοριτσέλι πέθανε στη Φλωρεντία από τυφοειδή πυρετό .

Εικόνα:

Εικόνα Πορτραίτο του Ευαντζελίστα Τοριτσέλι (εφευρέτης του βαρόμετρου)

Υδραργυρικό βαρόμετρο:

Υδραργυρικό βαρόμετρο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Ο υδράργυρος κατέρχεται μέσα στο σωλήνα μέχρι να αντισταθμιστεί από τη πίεση που ασκεί η ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της λεκάνης με τον υδράργυρο. Αυτό σημαίνει πως το βάρος του υδραργύρου που βρίσκεται στο σωλήνα εκφράζει το μέγεθος της ασκούμενης εκείνη τη στιγμή ατμοσφαιρικής πίεσης. Η ακριβής τιμή της πίεσης που εκφράζεται με το ύψος της υδραργυρικής στήλης φαίνεται σε φερόμενη κλίμακα στο μεταλλικό σωλήνα που περιβάλλει προστατευτικά τον γυάλινο σωλήνα. Η κλίμακα αυτή είναι βαθμονομημένη σε χιλιοστά , (mm) .

authorStream Live Help