Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ:

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Τα πλοία του βυζαντίου:

Τα πλοία του βυζαντίου - Οι πάμφυλοι ήταν πλοία μικρότερα των δρόμωνων . Ήταν πλοία καλά εξοπλισμένα με επιλεγμένο πλήρωμα και ικανότατους πολεμιστές. Οι γαλέαι μετέφεραν διαταγές και εκτελούσαν διάφορες διαταγές. Τα σανδάλια ήταν βοηθητικά πλοία τα οποιά είχαν 5 κουπιά. Τα πλοία ανίχνευσης ήταν οι ελλάσονες δρόμωνες. Οι σακτούραι ήταν παρόμοια πλοία με τους γαλεάιους . Τα καματηρά ήταν καράβια που μετέφεραν πολιορκητικές μηχανές. Αυτά ήταν τα πολεμικά πλοία των βυζαντινών των οποίων σημαντικός αριθμός έπαιρνε μέρος στις διάφορες συγκρούσεις .

Τεχνικές ναυμαχίας:

Τεχνικές ναυμαχίας Η συνηθέστερη διάταξη των πολεμικών πλοίων στη μάχη ήταν η ημικυκλική . Σύμφωνα με αυτή η ναυαρχίδα έπλεε στο κέντρο και οι πιο δυνατοί δρόμωνες στις άκρες. Ο τρόπος αυτός ναυμαχίας λεγόταν πελαγολιμήν . Άλλοι τρόποι διάταξης ήταν η κατά μήκος επίθεση , με τις πρώρες στραμμένες στον εχθρό και η διαίρεση της μοίρας σε τρεις σχηματισμούς , όπου ο ένας επιτίθετο στο κέντρο και οι άλλοι πλάγια. Προκειμένου να επιτευχθεί καίριο πλήγμα στον εχθρό χρησιμοποιούσαν πολλά τεχνάσματα. Συχνά οι στρατιώτες εκπαιδεύονταν με εικονικές μάχες μεταξύ των πλοίων . Πριν από την αναχώρηση του στόλου, τους άνδρες και τα πλοία ευλογούσαν ιερείς και οι αρχηγοί διάβαζα διάφορους κανονισμούς.

Λιμάνια Ιουλιανού και του Κοντοσκαλίου.:

Λιμάνια Ιουλιανού και του Κοντοσκαλίου . Από το 1261-1453 το λιμάνι του Κοντοσκαλίου υπήρξε το πιο σπουδαίο εμπορικό και πολεμικό λιμάνι της Προποντίδας. Το εσωτερικό λιμάνι κυκλώθηκε από ένα μεγάλο τόξο. Αντί για συμπαγή τείχη, πάνω τους χτίστηκαν συνεχόμενες αψίδες που λειτουργούσαν ως κυματοθραύστες. Οι αψίδες αυτές ήταν επινόηση των Ρωμαίων.

ΣΤΑΤΙΚΑ HΛΙΑΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ:

ΣΤΑΤΙΚΑ H ΛΙΑΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ Από όσα έχουν μελετηθεί, ανακαλύφθηκαν πέντε τύποι ηλιακών ρολογιών: τα σφαιρικά, τα κοινωνικά, τα επίπεδα ή οριζόντια, τα κυλινδρικά και τα πολλαπλών όψεων . Τα ηλιακά ρολόγια είναι η πιο διαδεδομένη ομάδα οργάνων για τη μέτρηση του χρόνου και αποτελούν μικρά αρχιτεκτονήματα. Από αυτά , με τη συνεχή έρευνα και εξέλιξη της μηχανικής επιστήμης , προήλθαν τα μεταφερόμενα ηλιακά ρολόγια , μηχανισμοί που αποτελούν το αποκορύφωμα της μηχανικής και τεχνολογικής εξέλιξης των ηλιακών ρολογιών . Τα όργανα αυτά εδράζονται σε σταθερή βάση, εξ ολοκλήρου από πέτρα , κυρίως από μάρμαρο, τοποθετημένα σε χώρους όπου μπορούν να τα συμβουλευτούν όλοι. Είχαν τη γνωστή στους ειδικούς εμφάνιση: μορφοποιημένη επιφάνεια πέτρας, που η σκιά του γνώμονα διατρέχει ένα πλέγμα χαραγμένων γραμμών που αποτελούν την προβολή πάνω στο ηλιακό ρολόι των πρωταρχικών κύκλων της ουράνιας σφαίρας .

ΕΠΙΣΤΗΜΗ:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟ «ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ » Το πιο σημαντικό όπλο των Βυζαντινών που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ναυτικές επιχειρήσεις τους ήταν το « υγρόν πύρ ». Αυτό το όπλο το έφτιαξε ο Σύρος Καλλίνικος τον έβδομο αιώνα. Περιείχε θείο, νίτρο, πετρέλαιο και άλλες ουσίες και η δραστικότητα του προξενούσε τρόμο στον αντίπαλο. Το όπλο αυτό ήταν μυστικό. Ο Κωνσταντίνος φρόντισε να γράψει πάνω στην Αγία Τράπεζα κατάρες , ώστε αυτός που θα τολμήσει να δώσει αυτό το όπλο σε άλλο λαό δεν θα ονομαζόταν χριστιανός. Η σύνθεση αυτή κρατήθηκε μυστική για πολλά χρόνια . Μέχρι που την ανακάλυψαν οι Άραβες.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ Το ζύγι Η μέτρηση των προϊόντων γινόταν με ειδικές μονάδες μήκους, βάρους, όγκου και επιφάνειας. Από την εποχή του Ιουστινιανού καθιερώνεται ένα ενιαίο σύστημα μέτρησης . Η κρατική εξουσία επιβάλλει τη χρήση των επίσημων μέτρων και σταθμών και αντίγραφά τους τοποθετούνται σε κάθε πόλη και χωριό. Η απάτη, εξαιρετικά διαδεδομένη σε ολόκληρη την αυτοκρατορία , τιμωρείται σκληρά από το νόμο. Παράλληλα με τα επίσημα μέτρα , πολλές περιοχές χρησιμοποιούν και τις δικές τους μονάδες, διατηρώντας την τοπική παράδοση ή επηρεασμένη από τους Άραβες και τους Ιταλούς.

ΤΕΛΟΣ:

ΤΕΛΟΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ Αποστόλης Τσαμπουρας Κλαϊντι Σουλα Στέφανος Τζουμας Σωτηρόπουλος Παντελής

authorStream Live Help