Η ενδυμασία των βυζαντινών

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ:

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Εργασία για την Ιστορία

Επηρεασμός :

Ο τρόπος που ντύθηκαν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες και η αριστοκρατία ήταν επηρεασμένος από την Ανατολή και μάλιστα από την Περσία. Ο λαός ακολούθησε, δημιουργώντας ένα επαρχιακό βυζαντινό στυλ, που έμελλε αργότερα να γοητεύσει τους Οθωμανούς κατακτητές, οι οποίοι κυρίευσαν μεν την Κωνσταντινούπολη (1453 μ.Χ.), αλλά νικήθηκαν ταυτόχρονα από τον εκθαμβωτικό βυζαντινό πολιτισμό. Επηρεασμός

PowerPoint Presentation:

Για τα βυζαντινά ενδύματα υπάρχουν πάμπολλες αναφορές σε μεσαιωνικά κείμενα και χιλιάδες τοιχογραφίες σε εκκλησίες, όπου απεικονίζονται άγιοι, αλλά και λαϊκοί, να φορούν τις ενδυμασίες που ονομάζουμε βυζαντινές. Οι οπτικές πληροφορίες συμπληρώνονται από μικρογραφίες σε κώδικες και άλλα εικονογραφημένα χειρόγραφα, καθώς και από φορητές εικόνες, όπου συχνά, πλην των αγίων, εικονίζονται και διάφοροι δωρητές. Το υλικό αυτό καλύπτει χρονικά μια μεγάλη περίοδο της βυζαντινής ιστορίας και γεωγραφικά έναν τεράστιο χώρο σε Δύση και Ανατολή. Η ρωμαϊκή ενδυμασία αποτέλεσε βάση της βυζαντινής, που είχε εξαπλωθεί όχι μόνο στο γεωγραφικό χώρο επιρροής του ελληνικού πολιτισμού, που είχε διευρύνει προς την ανατολή ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά και πιο βόρεια, δυτικά και νότια. Τότε, ίσως να είχε αρχίσει να διαγράφεται μια πιο καθαρή εικόνα για το βυζαντινό ένδυμα.

Η ενδυμασία των αυτοκρατόρων:

Η ενδυμασία των αυτοκρατόρων Οι αυτοκράτορες και οι αυτοκρατόρησες φορούσαν πολυτελή ρούχα και κοσμήματα , όπως μετάξι από την Ανατολή, τα οποία είχαν δημιουργήσει ράπτες που δούλευαν αποκλειστικά για την αυτοκρατορική αυλή. Στολίζονταν μάλιστα και με βαρύτιμα κοσμήματα, των οποίων οι πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι συχνά εισάγονταν από άλλα βασίλεια. Βέβαια λόγος γίνεται κυρίως για τους άνδρες που έκαναν τις πιο πολλές επαφές εκτός εστίας, ενώ η αμφίεση των γυναικών, αν και πολυτελής, προοριζόταν μόνο για τα μάτια των ανδρών τους. Όσο για τα αξεσουάρ, οι Βυζαντινοί τεχνίτες έφτιαχναν πουγκιά και γυναικείες τσάντες, καθώς και παπούτσια από προϊόντα ζωικής προέλευσης.

γυναικεία ενδύματα:

γυναικεία ενδύματα

Ενδύματα αυτοκρατόρων:

Ενδύματα αυτοκρατόρων

Άλλα ρούχα στο Βυζάντιο επίσημα:

Άλλα ρούχα στο Βυζάντιο επίσημα Ιουστινιανός και άλλα μέλη του βασιλείου με επίσημα ρούχα -----> Επίσημα ρούχα για τους πολίτες <-------

Η ενδυμασία των απλών κατοίκων και των δούλων :

Η ενδυμασία των απλών κατοίκων και των δούλων Ο λαός ακολούθησε, δημιουργώντας ένα επαρχιακό βυζαντινό στυλ, που έμελλε αργότερα να γοητεύσει τους Οθωμανούς κατακτητές, οι οποίοι κυρίευσαν μεν την Κωνσταντινούπολη (1453 μ.Χ.), αλλά νικήθηκαν ταυτόχρονα από τον εκθαμβωτικό βυζαντινό πολιτισμό. Η ενδυμασία ήταν μόνο κάτι απαραίτητο για την επιβίωσή τους. Ενδιαφερόταν μόνο για το ρουχισμό που θα τους εξασφάλιζε άνεση και ταυτόχρονα προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.

PowerPoint Presentation:

Για παράδειγμα, λοιπόν ένας γεωργός ντυνόταν το καλοκαίρι πολύ ελαφριά, φορώντας μόνο την πουκαμίσα του, για να αντιμετωπίσει τον καυτό ήλιο, ενώ ο ψαράς έπρεπε να βάλει πάνω από την πουκαμίσα μια πιο χοντρή κάπα, για να ανταπεξέλθει στην υγρασία. Η βυζαντινή ανώτερη τάξη που περιέβαλλε τον αυτοκράτορα, όπως κι ο ίδιος ο αυτοκράτορας, περιποιούνταν πολύ τον εαυτό τους. Φορούσαν πολυτελή ρούχα από ακριβά υφάσματα, όπως μετάξι από την Ανατολή, τα οποία είχαν δημιουργήσει ράπτες που δούλευαν αποκλειστικά για την αυτοκρατορική αυλή. Στολίζονταν μάλιστα και με βαρύτιμα κοσμήματα, των οποίων οι πολύτιμοι συχνά εισάγονταν από άλλα βασίλεια. Όσο για τα αξεσουάρ, οι Βυζαντινοί τεχνίτες έφτιαχναν πουγκιά και γυναικείες τσάντες, καθώς και παπούτσια από προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Μαθητές:Στάθης Κρητίδης,Δημήτρης Κωνσταντακούλος,Τάσος Λατσούδης,Μαρκέλλα Κοκαβέση,Βανέσα Κραμπή Καθηγήτρια:Μαρία Πάλμου :

Μαθητές : Στάθης Κρητίδης , Δημήτρης Κωνσταντακούλος , Τάσος Λατσούδης , Μαρκέλλα Κοκαβέση , Βανέσα Κραμπή Καθηγήτρια :Μαρία Πάλμου

authorStream Live Help