ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Β2

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ:

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Β μέρος ερευνητικής εργασίας Β 2

:

Ως λειψυδρία ορίζεται η έλλειψη η ανεπάρκεια του νερού. Έλλειψη ή ανεπάρκεια δημιουργείται από τη μη ορθολογική χρήση του. Δηλαδή από την υπερβολική χρήση του είτε για να πίνουμε ή για καλλιεργητική χρήση. Επιστήμονες λένε πως φταίει ο αυξανόμενος πληθυσμός και ότι σε λίγα χρόνια το νερό θα είναι πολύτιμο και θα οδηγήσει πολλούς λαούς σε πόλεμο.

PowerPoint Presentation:

Ένας τρόπος αντιμετώπισης της λειψυδρίας είναι να εφαρμόσουμε μια πλωτή πλατφόρμα αφαλάτωσης με τη βοήθεια ανεμογεννήτριας. Η πλατφόρμα αυτή είναι μια ανανεώσιμη πηγή κι αυτό γιατί όσο φυσάει τόσο μεγαλύτερη ισχύς παράγεται και η ποσότητα νερού αυξάνεται. Είναι μια οικολογική συσκευή και το κόστος της ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

PowerPoint Presentation:

Το 36% των γεωργικών προϊόντων παγκόσμια προέρχεται από το 16% της συνολικής γεωργικής γης, που είναι οι αρδευόμενες εκτάσεις. H υπερβολική άντληση νερού υποβαθμίζει την ποιότητά του (το μετατρέπει συχνά σε υφάλμυρο) και κατά συνέπεια τα εδάφη οδηγούνται σε μείωση των αποδόσεών τους λόγω της συσσώρευσης αλάτων. H μόλυνση των υδάτων στερεί σημαντικές ποσότητες νερού από τους πληθυσμούς που ζουν σε παραλίμνιες ή παραποτάμιες περιοχές. ΑΙΤΙΕΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ

PowerPoint Presentation:

Εξάλλου υπάρχει άνιση κατανομή των υδάτινων πόρων. H Κίνα, για παράδειγμα, με το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαθέτει μόλις το 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού. Από το 1970 τα αποθέματα νερού παγκόσμια μειώθηκαν κατά το 1/3, γιατί αυξήθηκε ο πληθυσμός κατά 1,8 δισεκατ. ανθρώπους, ενώ η ποσότητα γλυκού νερού παραμένει περίπου η ίδια. Σήμερα στη λίστα των άνυδρων χωρών ανήκουν 26 χώρες με συνολικό πληθυσμό 230.000.000 ανθρώπους. Έντεκα από τις χώρες αυτές είναι στην Αφρική, ενώ άλλες τέσσερις χώρες της αφρικανικής ηπείρου θα προστεθούν σύντομα στη λίστα αυτή.

ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ:

Είναι ένα μικροτσιπ που κατάφερε να κατασκευάσει μια ερευνητική ομάδα. Αυτή η καταπληκτική μικροσυσκευή αφαιρεί το αλάτι από το θαλασσινό νερό. Έτσι το νερό απ'τη θάλασσα γίνεται πόσιμο. Λειτουργεί με βάση ηλεκτρικής ενέργειας και με την συγκέντρωση ιόντων. Κυριολεκτικά εγκλωβίζει το αλάτι. ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πλατφόρμα αφαλάτωσης:

Πλατφόρμα αφαλάτωσης

PowerPoint Presentation:

www.tee.gr/.../lpsdr.htm Στην ομαδα των Red Bulls Βοηθησαν οι: Λευτερης Μπλατσος Δημήτρης Κονστ/οπουλος Στάθης Κρητίδης Δημήτρης Μπούζος Οι πληροφορίες συλέχτηκαν από ιστοσελίδες 'οπως : και από παγκόσμιες εγκυκλοπαίδειες κλπ Στην ομαδα των Red Bulls μετείχαν οι: Λευτερης Μπλατσος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος Στάθης Κρητίδης Δημήτρης Μπούζος Οι πληροφορίες συλλέχτηκαν από ιστοσελίδες όπως : http://www.tee.gr/ wikipedia και από παγκόσμιες εγκυκλοπαίδειες

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ:

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΙΚΡΟΙ ΑΤΑΚΤΟΙ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΤΣΟΥΔΗΣ ΖΩΗ ΚΩΤΗ ΜΕΝΟ ΕΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΡΟΥΚΛΑΤΟΥ

PowerPoint Presentation:

Ρύπανση του νερού είναι η παρουσία μέσα σε αυτό κάθε ουσίας η οποία μπορεί να εμποδίσει την κανονική του χρήση. Η ρύπανση έχει πολλές μορφές όπως : Χημική (με την εισαγωγή επικίνδυνων ουσιών), βιολογική , ενεργειακή κ.ά.

PowerPoint Presentation:

Επίσης η ρύπανση χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: την άμεση ρύπανση δηλαδή αυτή που μπορούμε να τη δούμε όπως τα τοξικά απόβλητα που σκοτώνουν αμέσως τα ψάρια και την έμμεση ρύπανση , δηλαδή που δεν είναι ορατή και σιγά σιγά προκαλούνται αλλαγές στα είδη που βρίσκονται στο νερό.

PowerPoint Presentation:

Το νερό ρυπαίνεται από τους εξής παράγοντες: Γεωργικά απόβλητα , όπως τα νερά που φεύγουν απο τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και περιέχουν λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Τα βιομηχανικά υγρά απόβλητα (περιέχουν επικίνδυνα ή και τοξικά στοιχεία). Αέριοι ρύποι , οι οποίοι προσκολλώνται σε αιωρούμενα σωματίδια και μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις και καταλήγουν στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στο νερό. Από τα αστικά λύματα , τα οποία είναι τα ακάθαρτα νερά πόλεων που έρχονται από τις κατοικίες και διάφορες άλλες δραστηριότητες των ανθρώπων και μεταφέρονται μέσω των υπονόμων και του δικτύου διοχέτευσης στις θάλασσες και στις ακτές.

PowerPoint Presentation:

Ρύπανση από πετρέλαιο ( καθώς και από υλικά που δημιουργούνται από το πετρέλαιο). Κτηνοτροφικά απόβλητα , τα απόβλητα που προέρχονται από μεγάλες ή μικρότερες μονάδες εκτροφής ζώων. Όξινη βροχή που προέρχεται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων των εργοστασίων κ.ά. . Εισχώρηση του θαλασσινού νερού λόγω υπεράντλησης των υπόγειων νερών ή λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος.

Περιστατικά ρύπανσης νερού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.:

Περιστατικά ρύπανσης νερού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το δεξαμενόπλοιο Prestige μεταφέροντας 77,000 τόνους πετρέλαιο από τη Λιθουανία με προορισμό την Σιγκαπούρη, κόπηκε στη μέση αφού έχασε την ευστάθεια του λόγω καιρού, και βυθίστηκε τελικά στις 19 Νοεμβρίου 2002 στα ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Ισπανίας . Το φορτίο 77,000 τόνων πετρελαίου που υπήρχε στις δεξαμενές του μονοπύθμενου δεξαμενόπλοιου, διέφυγε στη θάλασσα προκαλώντας τεράστια ρύπανση.

PowerPoint Presentation:

Στις 20 Απριλίου 2010 μετά από ανεξήγητη ακόμα έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon , της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού , έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και η εξέδρα βυθίστηκε δύο μέρες μετά. Όμως το κακό δε σταμάτησε εκεί. Το πετρέλαιο συνέχισε να αναβλύζει από το βυθό της θάλασσας, σε βάθος περίπου 1,5 χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνια του νερού. Η εξέδρα βρισκόταν περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές. Οι τελευταίες μετρήσεις για την ποσότητα πετρελαίου που διαρρέει κάθε μέρα είναι πια έως και 5 φορές μεγαλύτερες από τις αρχικές, και ίσως έφταναν τα 900.000 λίτρα κάθε μέρα.

PowerPoint Presentation:

Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται σήμερα κοντά στην οικολογική καταστροφή εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης των πόρων της, του ευτροφισμού και της ρίψης τοξικών αποβλήτων.

Πηγές ρύπανσης στην περιοχή μας:

Πηγές ρύπανσης στην περιοχή μας T αξιδιώτες : Βάγια Κραμπή Σοφία Μηναδάκη Μαρκέλλα Κοκαβέση Σεμίνα Μοσχόβη

Ασωπός:

Ασωπός Τέσσερα χρόνια μετά την τοξική βόμβα του Ασωπού οι αρμόδιες κρατικές αρχές άρχισαν να ψάχνουν σε κρεμμύδια, πατάτες και καρότα, ενδεχομένως και σε άλλα κηπευτικά είδη, για την επικινδυνότητά τους στην υγεία στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού. Πριν από δύο περίπου χρόνια είχε δημοσιοποιηθεί έρευνα του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών που έδειχνε ότι πατάτες, κρεμμύδια και καρότα, δηλαδή αυτά που οι καρποί τους ωριμάζουν κάτω από το έδαφος, ήταν επιβαρημένα πάνω από 700%, μέχρι και 1.100%, σε νικέλιο, χρώμιο, μαγγάνιο, μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα. Είναι γνωστό ότι το νικέλιο προκαλεί βλάβες στα νεφρά, στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, και είναι ύποπτο καρκινογένεσης.

Θριάσιο Πεδίο :

Θριάσιο Πεδίο Μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας είναι το Θριάσιο Πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, μιας και εκεί είναι συγκεντρωμένο το 40% της βιομηχανίας, με τις βιομηχανικές μονάδες να αριθμούνται στις 670. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση του Θριάσιου αφορά ολόκληρη την Αττική, γιατί οι ρύποι της Ελευσίνας μεταφέρονται, μέσω του αέρα και των νερών, σε όλο το λεκανοπέδιο όπου εκεί αθροίζονται με τους αστικούς ρύπους και τους ρύπους που προέρχονται από τα υπόλοιπα γειτονικά βιομηχανικά κέντρα. Συγκεκριμένα στο ρεύμα «Μαύρη Ώρα», που ξεκινά από τις βόρειες περιοχές του Ασπροπύργου και καταλήγει στον Σκαραμαγκά, υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ολικού, αλλά και εξασθενούς χρωμίου, ουσία στην οποία οφείλεται μεγάλο μέρος των θανάτων κάθε μορφής ζωής στον Ασωπό ποταμό, καθώς και η εκτόξευση των ποσοστών καρκίνου στα Οινόφυτα και σε άλλα χωριά της Βοιωτίας.

Κηφισός:

Κηφισός Τα τελευταία χρόνια, μετά την καταστροφή κάθε ίχνους φυσικού κάλλους, μετά την πυρπόληση Πεντέλης και Πάρνηθας και το μπάζωμα του ποταμού, με τα σημάδια της καταστροφής να γίνονται κάθε χρόνο εμφανή, με ακραία καιρικά φαινόμενα το χειμώνα και εξοντωτική ζέστη το καλοκαίρι άρχισε το όψιμο ενδιαφέρον για τον εγκλωβισμένο ποταμό. Σε εκδήλωση ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε γνωστός τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός, οι κάτοικοι των εφαπτόμενων στον ποταμό Δήμων ξεκίνησαν εθελοντικό καθαρισμό από τα βιομηχανικά σκουπίδια. Οι Δήμοι που είχαν και τη μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν: Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Νέας Φιλαδέλφειας και Φαλήρου.

Υπόγεια νερά της Αθήνας.:

Υπόγεια νερά της Αθήνας. Το ποιοτικό καθεστώς των υπογείων νερών καθορίζεται κυρίως από : Τη σύσταση των πετρωμάτων και των γεωλογικών σχηματισμών με τα οποία έρχονται σε επαφή, κατά την επιφανειακή και υπόγεια κίνησή τους, από τις περιοχές τροφοδοσίας του υδροφόρου ορίζοντα μέχρι την περιοχή πραγματοποίησης των δειγματοληψιών, τις συνθήκες εμπλουτισμού και ανανέωσης των υπόγειων νερών και το χρόνο παραμονής τους στο υπέδαφος, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και την ένταση της δευτερογενούς ρύπανσης . Τέλος τις συνθήκες υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα στις παράκτιες ζώνες.

PowerPoint Presentation:

Η ρύπανση των υπόγειων νερών του Λεκανοπεδίου οφείλεται στη μόλυνσή τους από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα και στη διείσδυση της θάλασσας. Εκφράζεται κυρίως με αυξημένες τιμές: Ηλεκτρικής αγωγιμότητας Ολικών διαλυμένων αλάτων Νιτρικών ιόντων Θειικών ιόντων Ιόντων νατρίου Ιόντων χλωρίου

H ποιότητα των υπογείων νερών σε διάφορες περιοχές.:

H ποιότητα των υπογείων νερών σε διάφορες περιοχές. ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Θρακομακεδόνες. Κηφισιά. Πεντέλη. Καθώς και στης παρυφές του Υμηττού. Και μεταξύ Παπάγου και Ζωγράφου. .

PowerPoint Presentation:

ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΜΕΤΡΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα υπόγεια νερά του κεντρικού τμήματος του Λεκανοπεδίου . Πρόκειται για υπόγεια νερά, προερχόμενα από υδροφόρους ορίζοντες με μέτριες συνθήκες εμπλουτισμού, οι οποίοι βρίσκονται κατάντη των ζωνών τροφοδοσίας.

PowerPoint Presentation:

ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΚΑΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Δραπετσώνα. Πειραιάς. Καλλιθέα. Αργυρούπολη. Βούλα. Βουλιαγμένη

Η ποιοτική υποβάθμιση των υπόγειων νερών αποδίδεται στο σύνολό της σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι οποίες είναι::

Η ποιοτική υποβάθμιση των υπόγειων νερών αποδίδεται στο σύνολό της σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι οποίες είναι: Αστικά απόβλητα . Βιομηχανικά απόβλητα . Νεκροταφεία . Ενεργοί, ανενεργοί και παράνομοι χώροι διάθεσης απορριμμάτων . Εγκαταλελειμμένα λατομεία .

Από πού υδρεύεται η πρωτεύουσα-έργα που έχουν γίνει για το σκοπό αυτό.:

Από πού υδρεύεται η πρωτεύουσα-έργα που έχουν γίνει για το σκοπό αυτό.

PowerPoint Presentation:

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, η προσπάθεια των αρχών να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων οδήγησε στην ανακάλυψη του αρχαίου Υδραγωγείου, το οποίο, αφού καθαρίστηκε και επισκευάστηκε ξαναφέθηκε σε λειτουργία περίπου το 1840. Το 1870 ανακαλύφτηκε και η Αδριάνειος Δεξαμενή, η οποία ανακατασκευάστηκε φτάνοντας στα 2.200 κυβικά μέτρα χωρητικότητα και λειτούργησε μέχρι το 1940

PowerPoint Presentation:

Η απότομη αύξηση του πληθυσμού του λεκανοπεδίου από την έλευση προσφύγων το 1922 επιδείνωσε την κατάσταση της ύδρευσης. Την επισκευή και βελτίωση της παροχετευτικότητας του. Το Υδραγωγείο ανέλαβε την αμερικάνικη εταιρεία ULEN Corporation. Με την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα και της σήραγγας Μπογιατίου (1929) το Αδριάνειο Υδραγωγείο έπαψε να είναι η κύρια πηγή νερού για την Αθήνα και απλά λειτούργησε για αρκετά χρόνια ως συμπληρωματική πηγή νερού μέχρι σταδιακά να εγκαταλειφθεί.

PowerPoint Presentation:

Κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων από τους Τούρκους (1821) σημειώθηκαν πολλές καταστροφές στην υδροδοτική υποδομή της πόλης, κυρίως από τους ηττημένους Τούρκους που αποχωρούσαν. Έτσι, μετά την απελευθέρωση (1833) το υδροδοτικό πρόβλημα της Αθήνας ήταν οξύτατο και επηγε η αντιμετώπισή του. Με πρωτοβουλία της εκάστοτε δημοτικής αρχής της πόλης, έγιναν πολλά έργα, όπως επισκευές και καθαρισμοί του Αδριάνειου -όπως έχει ήδη αναφερθεί πιο πάνω - και δημιουργία άλλων μικρών υδραγωγείων, χωρίς όμως αυτά τα έργα να έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για ένα περίπου αιώνα μετά την απελευθέρωση η πόλη των Αθηνών ουσιαστικά υδρευόταν "εκ των ενόντων".

PowerPoint Presentation:

Εντελώς ανεπαρκείς ήταν οι 55 περίπου δημοτικές βρύσες που υπήρχαν στην Αθήνα τον 19ο αιώνα, οι οποίες συνεισέφεραν ελάχιστα έως καθόλου στις καθημερινές ανάγκες της κατανάλωσης. Χρυσές δουλειές έκαναν γι’ αυτό οι νερουλάδες που μετέφεραν και πουλούσαν νερό στην Αθήνα από τις πηγές των γύρω χωριών όπως της Κηφισιάς και του Αμαρουσίου. Μέχρι το 1924 η Αθήνα υδρευόταν κυρίως από τα νερά των πηγών της Πάρνηθας και από τον υπόγειο υδροφορέα.

PowerPoint Presentation:

Η αύξηση όμως του πληθυσμού της Αθήνας δημιούργησε νέες ανάγκες. Για το λόγο αυτό το 1925 άρχισαν να κατασκευάζονται τα πρώτα σύγχρονα έργα ύδρευσης στην περιοχή της Πρωτεύουσας. Τη χρονιά αυτή υπογράφτηκε σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της Αμερικανικής Εταιρείας ULEN και της Τράπεζας Αθηνών για τη χρηματοδότηση και κατασκευή έργων ύδρευσης της Πρωτεύουσας από τη λεκάνη απορροής της Πάρνηθας.

PowerPoint Presentation:

Τα έργα θα επόπτευε κατασκευαστικά η Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία Υδάτων (ΕΕΥ), η οποία συστάθηκε για το σκοπό αυτό. Το πρώτο μεγάλο έργο ήταν η κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα. Για την κατασκευή του φράγματος - που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1926 και ολοκληρώθηκε το 1929 - εργάστηκαν περίπου 900 άνθρωποι. Το φράγμα είναι τοξωτό και υπενδυμένο με Πεντελικό μάρμαρο, ιδιαιτερότητα που του προσδίδει μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ύψος του είναι 54 μ. και το μήκος του 285μ .

PowerPoint Presentation:

Το 1929 ολοκληρώθηκε το φράγμα του Μαραθώνα, οι Μονάδες Επεξεργασίας Νερού Γαλατσίου και η Σήραγγα Μπογιατίου, η οποία μεταφέρει το νερό από τη λίμνη του Μαραθώνα στις Μ.Ε.Ν. Γαλατσίου και έχει μήκος 13,5 χιλιόμετρα.

PowerPoint Presentation:

Το φράγμα έχει ύψος 54 μετρά και το μήκος του είναι 285 μ. και είναι υπενδυμένο από Πεντελικό μάρμαρο, πράγμα που του προσδίδει μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την κατασκευή του εργάστηκαν 900 άτομα που κατοικούσαν σε καταυλισμούς στο σημείο όπου κατασκευαζόταν το φράγμα. Για την κατασκευή της σήραγγας εργάστηκαν περίπου 450 άτομα για 5 χρόνια. Η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα έχει χωρητικότητα 41 εκατ. κ.μ. νερού.

PowerPoint Presentation:

Στα χρόνια που ακολούθησαν - γύρω στη δεκαετία του 1950 - τα αποθέματα του ταμιευτήρα του Μαραθώνα επαυξήθηκαν με την κατασκευή νέων τροφοδοτικών έργων, όπως ήταν το υδραγωγείο του Αγ. Θωμά, και το υδραγωγείο του Κακοσάλεσι με τη σήραγγα των Κιούρκων.

PowerPoint Presentation:

Αργότερα, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του πληθυσμού της Αθήνας, κρίθηκε αναγκαία η χρησιμοποίηση των νερών της φυσικής Λίμνης Υλίκης που βρίσκεται στη Βοιωτία. Η Υλίκη έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται σε περιοχή χαμηλού υψομέτρου. Έτσι, για να γίνει εφικτή η άντληση του νερού από τη Λίμνη λειτουργούν πλωτά και χερσαία αντλιοστάσια το κεντρικό μάλιστα αντλιοστάσιό της είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Η εκμετάλλευση των νερών της Υλίκης ξεκίνησε το 1959 και η παροχετευτική της απόδοση ανέρχεται σήμερα σε 750.000 κ.μ. νερού την ημέρα.

PowerPoint Presentation:

Στο διάστημα μεταξύ 1969 -1979 κατασκευάστηκε φράγμα στον ποταμό Μόρνο, που βρίσκεται στο νομό Φωκίδος, καθώς και το υδραγωγείο του Μόρνου. Είναι το ψηλότερο φράγμα της Ευρώπης, ύψους 126 μ. Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου έχει χωρητικότητα 780 κυβικά μετρά. Από το Μόρνο το νερό φτάνει στην Αθήνα μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου, που είναι ένα κανάλι ελεύθερης ροής και διασχίζει τους νομούς Φωκίδος, Βοιωτίας και Αττικής. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα υδραγωγεία στην Ευρώπη και έχει μήκος 192 χιλιόμετρα.

PowerPoint Presentation:

Το 1992 ξεκίνησε και το 2001 ολοκληρώθηκε και άρχισε να λειτουργεί το φράγμα στον ποταμό Εύηνο στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το ύψος του είναι 124 μετρα. και η τεχνητή λίμνη έχει χωρητικότητα 140 εκατ. κ.μ. Το νερό από τον Εύηνο μεταφέρεται πρώτα στην τεχνητή λίμνη και κατόπιν μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου φτάνει στην Αθήνα αφού έχει διασχίσει πρώτα τέσσερις νομούς .

PowerPoint Presentation:

ΑΡΧΗ ΕΡΓΟΥ ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

PowerPoint Presentation:

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας ΤΑ ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΕΜΑ ΙΩΑΝΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΙΤΣΟ Β2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

Tρόποι προστασίας του νερού και εξοικονόμησής του:

T ρόποι προστασίας του νερού και εξοικονόμησής του ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Κουρκουντή Μαρία Μελάς Θάνος Κρουστάλλης Χρόνης Κωσταντόπουλος Δημήτρης

Τρόποι εξοικονόμησης νερού στην κουζίνα :

Τρόποι εξοικονόμησης νερού στην κουζίνα Τοποθετήστε έναν ταχυθερμοσίφωνα στο νεροχύτη της κουζίνας σας, ώστε να τρέχει άμεσα το ζεστό νερό. Αυτό θα μειώσει τις δαπάνες ενέργειας. Είναι προτιμότερο να έχετε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο, παρά να αφήνετε τη βρύση να τρέχει κάθε φορά που θέλετε ένα δροσερό ποτήρι νερό. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ποτήρι για το πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται ο αριθμός των ποτηριών, που πρέπει να πλυθούν. Επιλέξτε το κατάλληλο σκεύος, όταν μαγειρεύετε. Όσο μεγαλύτερα είναι τα σκεύη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση σε νερό.

Τρόποι εξοικονόμησης νερού στον κήπο και το αυτοκίνητο :

Τρόποι εξοικονόμησης νερού στον κήπο και το αυτοκίνητο Ποτίζετε τον κήπο σας νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες.Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση. Προτιμήστε τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα οποία ανακυκλώνουν το νερό. Εάν πλένετε οι ίδιοι το αυτοκίνητό σας, επιλέξτε περιοχές με γρασίδι

Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση  :

Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση Η ανακύκλωση νερού, μολονότι είναι σήμερα περιορισμένη, αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, εξαιτίας της μείωσης των βροχοπτώσεων, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος. Στη Βόρεια Ευρώπη, αντιθέτως, τέτοιου είδους προγράμματα στοχεύουν πρωτίστως στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς πρόβλημα υδατικών αποθεμάτων δεν υφίσταται σε γενικές γραμμές μέχρι σήμερα.

ΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΝΕΡΟ!!:

ΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΝΕΡΟ!! Πηγές: Βικιπαίδεια

PowerPoint Presentation:

Εξοικονομηση νερου

authorStream Live Help