ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ:

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα;:

Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα; Είναι η ομαδική και προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρικών φορτίων Τα ηλεκτρικά φορτία αυτά στα μέταλλα είναι τα ελεύθερα ηλεκτρόνια

Ποια υλικά μπορούν να διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα; :

Ποια υλικά μπορούν να διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα; Αγωγοί : είναι τα σώματα στα οποία μπορεί να δημιουργηθεί προσανατολισμένη κίνηση των φορτισμένων σωματιδίων (ηλεκτρικό ρεύμα). Στους μεταλλικούς αγωγούς τα σωματίδια που εκτελούν την προσανατολισμένη κίνηση είναι τα ελεύθερα ηλεκτρόνια . Τα ηλεκτρόνια δεν κινούνται με την ίδια ευκολία σε όλους τους αγωγούς, για παράδειγμα, σ’ ένα χάλκινο σύρμα κινούνται ευκολότερα απ’ ότι σ’ ένα σιδερένιο σύρμα ίδιων διαστάσεων. Λέμε ότι ο χαλκός είναι καλύτερος αγωγός από το σίδηρο.

PowerPoint Presentation:

Μονωτές : είναι τα σώματα τα οποία δεν μπορούν να διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι μονωτές διαθέτουν ελάχιστα ελεύθερα ηλεκτρόνια.

PowerPoint Presentation:

Ημιαγωγοί : Ορισμένα υλικά, όπως για παράδειγμα το πυρίτιο και το γερμάνιο, κάτω από ορισμένες συνθήκες συμπεριφέρονται άλλοτε ως αγωγοί και άλλοτε ως μονωτές. Αυτά τα υλικά τα ονομάζουμε ημιαγωγούς .

ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ:

ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΟ ΠΥΡΙΤΙΟ Το τρανζίστορ , η κρυσταλλοδίοδος , η δίοδος Zener , η δίοδος Tunnel και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα κατασκευάζονται με τη βοήθεια ημιαγωγών.

Ποιος όμως αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινούνται ομαδικά και προσανατολισμένα;:

Ποιος όμως αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινούνται ομαδικά και προσανατολισμένα; Το ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργείται με τη βοήθεια μιας ηλεκτρικής πηγής (μπαταρίας) Η ηλεκτρική πηγή έχει δύο αντίθετα ηλεκτρισμένες περιοχές που ονομάζονται πόλοι. Μόλις οι πόλοι της πηγής συνδεθούν με μεταλλικό σύρμα, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια του σύρματος δέχονται δύναμη από το ηλεκτρικό πεδίο της πηγής και κινούνται με κατεύθυνση από τον αρνητικό προς το θετικό πόλο. Αυτή η προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων είναι το ηλεκτρικό ρεύμα

…Επομένως::

…Επομένως: Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΠΗΓΗ δημιουργεί: ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ το οποίο ασκεί δυνάμεις στα ελεύθερα ηλεκτρόνια ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

PowerPoint Presentation:

Μια πηγή συνεχούς ρεύματος συνήθως συμβολίζεται:

Ποια είναι η φορά του ηλεκτρικού ρεύματος;:

Ποια είναι η φορά του ηλεκτρικού ρεύματος; Το ρεύμα κινείται από τον αρνητικό προς το θετικό πόλο της πηγής ( πραγματική φορά του ρεύματος ) Στην πράξη όμως χρησιμοποιούμε την αντίθετη φορά(από το θετικό προς τον αρνητικό πόλο), η οποία λέγεται συμβατική φορά του ρεύματος .

PowerPoint Presentation:

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Το ηλεκτρικό κύκλωμα:

Το ηλεκτρικό κύκλωμα Μια κλειστή διαδρομή που αποτελείται από αγωγούς (καλώδια) και ηλεκτρική πηγή, μέσα στην οποία μπορεί να ρέει συνεχώς ρεύμα, ονομάζεται ηλεκτρικό κύκλωμα. Ένα κύκλωμα, συνήθως περιέχει ακόμα διακόπτη, ηλεκτρικές συσκευές και όργανα μέτρησης.

Πώς σχεδιάζουμε ένα κύκλωμα; :

Πώς σχεδιάζουμε ένα κύκλωμα; Για να σχεδιάσουμε ένα κύκλωμα, χρησιμοποιούμε διάφορα σύμβολα που παριστάνουν τα υλικά του κυκλώματος. καλώδιο λαμπάκι διακόπτης μπαταρία

…ένα απλό κύκλωμα στην πράξη!:

…ένα απλό κύκλωμα στην πράξη!

Ανοιχτό κύκλωμα: όχι ρεύμα:

ανοιχτό κύκλωμα ( το λαμπάκι είναι σβηστό, γιατί ο διακόπτης είναι ανοιχτός ). Ανοιχτό κύκλωμα: όχι ρεύμα

Κλειστό κύκλωμα:περνάει ρεύμα:

κλειστό κύκλωμα ( το λαμπάκι ανάβει, γιατί ο διακόπτης είναι κλειστός ). Κλειστό κύκλωμα:περνάει ρεύμα

PowerPoint Presentation:

Πόσο γρήγορα κινούνται τα ηλεκτρόνια μέσα στα σύρματα όταν τα τελευταία διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα; Ένα χιλιοστό στο δευτερόλεπτο, τόσο γρήγορα όσο και τα σαλιγκάρια! Και τότε γιατί ανάβει αμέσως η λάμπα όταν ανάβουμε το φως; Γιατί μέσα στα καλώδια υπάρχουν παντού ηλεκτρόνια και αρχίζουν να κινούνται ταυτόχρονα. Δεν χρειάζεται δηλαδή ένα ηλεκτρόνιο που βρίσκεται κοντά στον διακόπτη να φτάσει στην λάμπα για να ανάψει. Η διαταγή να κινηθούν όλα ταυτόχρονα (όταν πιέσουμε τον διακόπτη) μεταδίδεται με την ταχύτητα του φωτός.

authorStream Live Help