οι μονομαχίες της Ιλιάδας

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ:

ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.-2.Κλέφτικο τραγούδι 3.Εικόνες μονομαχιών 4.Ακριτικό τραγούδι 5. Οι μονομαχίες γενικά 6. – 7. Αναλυτικά οι μονομαχίες 8. Πως συμπεριφέρονταν οι νικητές στα νεκρά σώματα των ηττημένων Αγγελική Κατσαρού

Κλέφτικο τραγούδι:

Κλέφτικο τραγούδι Το παρακάτω κλέφτικο τραγούδι ανάγεται στη περίοδο 1750 - 1760 . Ο κλέφτης -« Βασίλη κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης , για ν΄ αποχτήσεις πρόβατα, ζευγάρια κι αγελάδες χωριά κι αμπελοχώραφα, κοπέλια να δουλεύουν » -« Μάνα μου ΄γω δεν κάθομαι να γίνω νοικοκύρης , να καμ΄ αμπελοχώραφα, κοπέλια να δουλεύουν , και νάμαι σκλάβος των Τουρκών, κοπέλι των σκυλώνε . φέρε μου το βαριό σπαθί και τ΄ αλαφρό τουφέκι , να πεταχτώ σαν το πουλί ψηλά στα κορφοβούνια , να πάρω δίπλα τα βουνά, να περπατήσω λόγγους , να βρω λημέρια των Κλεφτών, γιατάκια καπετάνιων να πάω να βρω τον Μάνταλο, να σμίξω τον Μποστέκη , που πολεμούν με την Τουρκιά, και με τους Αρβανίτες να μπω με δαύτους σύντροφος στα Τούρκικα κεφάλια

PowerPoint Presentation:

με μια σπαθιά να κόφτω τρεις, με το τουφέκι πέντε , και με το γιαταγάνι μου, σαράντα και πενήντα » Πουρνό φιλεί τη μάνα του, πουρνό ξεπροβοδιέται . -« Γεια σας βουνά με τους γκρεμνούς λαγκάδια με τες πάχνες ». -« Καλώς το τ΄ άξιο το παιδί και τ΄ άξιο παλληκάρι » Οι Τούρκοι τον αγνάντεψαν και παγανιά του στέλνουν πήγαν και τον καρτέρεσαν σ΄ εν΄ άγριο μονοπάτι κι εστοχαστήκαν τα σκυλιά πως ήταν σαν και δαύτους , σκοινιά ΄χαν να τον δέσουνε, σαν νάτανε κριάρι μα κείνο τ΄ άξιο το παιδί, τ΄ άξιο παλληκάρι σα βγάζει το βαριό σπαθί και τσώκαμε γιουρούσι σα θεριστής εφάνηκεν όταν θερίζει αστάχυα . Μ΄ αντίς αστάχυα θέριζε τα τούρκικα κεφάλια . Θερίζει Τούρκους δεκοχτώ, κ΄ ελάβωσε τριάντα . Τους πήρε και τα πλιάτσικα κ΄ εγίνη Καπετάνιος .

Εικόνες από τις μονομαχίες:

Εικόνες από τις μονομαχίες

Ακριτικό τραγούδι.:

Ακριτικό τραγούδι. Το παρακάτω απόσπασμα προέρχεται από το Άσμα του Αρμούρη (κατά την έκδοση Αλεξίου), στ. 85-98 Και συγκροτά τον πόλεμων καλά και ανδρειωμένα. τας άκρας άκρας έκοπτεν και η μέση εδαπανάτον. Μα τον κυρ Ήλιον τον γλυκύν, μα την γλυκέαν του μάναν, όλη μέρα τους έκοπτεν την άνω ποταμίαν και όλη νύκτα τους έκοπτε την κάτω ποταμίαν. Έθεσεν και αποθέσεν τους, κανένα δεν αφήκε. Απέζευσε ο νεώτερος να τον βαρήση ο αέρας και ένα σκυλίν, Σαρακηνός, σκυλίν μαγαρισμένον, εγκρύμματα τον έβαλεν και επήρε του τον μαύρον, επήρε του τον μαύρον του, επήρε τον ραβδίν του. Μα τον κυρ Ήλιον τον γλυκύν, μα την γλυκέαν του μάναν σαράντα μίλια τον εδίωχνε πεζός με το λουρίκιν και άλλα σαράντα τέσσαρα πεζός με τα γονάτια. εκεί τον εκατέφθασε εις της Συρίας την Πόρταν και εβγάνει το σπαθίτσι του και επαίρνει του το χέριν.

ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ :

ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ Ραψωδία Γ’-Ο Μενέλαος μονομαχεί με τον Πάρη. Ραψωδία Ζ’-Ο Διομήδης μονομαχεί με τον Γλαύκο. Ραψωδία Η’-Ο Αίας μονομαχεί με τον Έκτορα. Ραψωδία Υ’-Ο Αχιλλέας μονομαχεί με τον Αινεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ Στην μονομαχία της ραψωδίας Γ’ οι δύο αντίπαλοι βγαίνουν ισόπαλοι καθώς η θεά Αθηνά βοηθά τον ευνοούμενό της Αλέξανδρο (Πάρη) τυλίγοντας σε ένα σύννεφο και αποκρύνοντάς τον από το πεδίο της μάχης. Στην μονομαχία Διομήδη – Έκτορα της ραψωδίας Ζ’ οι δύο αντίπαλοι δεν μονομαχούν καθώς είναι φανερό πως οι πρόγονοι τους ήταν «φίλοι». Έτσι ανταλλάσσουν δώρα ως ένδειξη συνέχισης της «φιλίας».

PowerPoint Presentation:

Στην 3η μονομαχία της Ιλιάδας στην ραψωδία Η ’, ο Αίας και ο Έκτορας, καθώς νυχτώνει, διακόπτουν την μονομαχία για να μην εξοργίσουν τους θεούς . Στην μονομαχία της 20ης (Υ’) ραψωδίας μαχόμενοι πολεμιστές Αχιλλέας και Αινείας καταλήγουν σε ισόπαλο αποτέλεσμα αφού την πιο κρίσιμη στιγμή ο Ποσειδώνας αποσύρει το δεύτερο από το πεδίο της μάχης . Στην 5η και τελευταία μονομαχία που αντίπαλοι είναι δύο μεγάλοι πολεμιστές, Αχιλλέας και Έκτορας, ο τελευταίος σκοτώνεται και η νεκρή σωρός του σκυλεύεται από τον Αχιλλέα.

Συνήθως εκείνα τα χρόνια οι μονομάχοι νικητές σκύλευαν τα σώματα των νεκρών αντιπάλων τους καθώς μέσα από αυτή την πράξη αποκτούσαν μια καλή υστεροφημία.:

Συνήθως εκείνα τα χρόνια οι μονομάχοι νικητές σκύλευαν τα σώματα των νεκρών αντιπάλων τους καθώς μέσα από αυτή την πράξη αποκτούσαν μια καλή υστεροφημία.

authorStream Live Help