NIKŠIĆ IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

A.Barović

Comments

Presentation Transcript

NIKŠIĆ IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA:

NIKŠIĆ IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA By Anja Barović

Slide 2:

Vremenski raspon od nepuno četvrt vijeka, od 1918. do 1941. godine, ma koliko bitan za kasnije korjenite preobražaje u našem političkom životu i društvu, danas sagledan iz savremene retrospektive, svodi se na stanje privremenosti i prividnih rezultata.

Slide 3:

Crnogorski ratnici iz balkanskih i prvog svjetskog rata, kao i cijeli crnogorski narod, doživjeli su austro-ugarsku okupaciju kao nacionalni slom.Tako ga je dočekao i narod nikšićkog kraja.

Slide 4:

Pa ipak u samoodbrani golog života počeli su se javljati najodvažniji pojedinci i odmetati se u šume. Na terenu bivšeg nikšićkog sreza komitske grupe i odredi bili su mnogobrojni i istakli su se u mnogim oružanim akcijama, diverzijama i zasjedama.

Slide 5:

Crnogorski narod je u slavlju i ispunjen nacionalnim zanosom dočekao dane oslobođenja ispod austro-ugarskog ropstva. Međutim, to je raspoloženje premalo trajalo, jer su odmah uslijedili dani razočaranja novonastalim političkim prilikama.

Slide 6:

Treba biti istaknuto, prije svega, nasleđe s kojim je Nikšić doćekao ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom 1918. godine i koje je bilo veliko i značajno-ratničko, etničko, privredno, političko i kulturno.Međutim sjutradan poslije ”velikog ujedinjenja “, narod se duboko razočarao i u sam taj čin i u prilike koje su ga neminovno pratile.

Slide 7:

Privreda Crne Gore između dva svjetska rata, u odnosu na stanje u Jugoslaviji, odlikovala se najvećom zapuštenošću i zaostalošću. Statistički podaci pokazuju: Od 60 hiljada seoskih gazdinstava, 28 hiljada nije raspolagalo ni drvenom ralicom. N a hiljadu stanovnika bilo je samo jedno radno mjesto u industriji. Do 1935. godine od svih investicija za željeznice nije dobijeno ni dinara. Od 260 milijardi,koliko su iznosili budžeti Jugoslavije, na Crnu Goru je uloženo 3 milijarde (0,81 %).

Slide 8:

Prvu komunističku organizaciju u Nikšiću osnovao je 20. aprila 1920. godine Jovan Tomašević.Za sekretara je izabran Bajo Raičević.Obadvojica su umrla od tuberkuloze neposredno nakon toga.Istovremeno, na Grahovu Nikola Kovačević, učitelj i jedan od prvih saradnika J. Tomaševića, stvara komunističku organizaciju, koja će se pokazati kao jedna od najaktivnijih, ne samo u srezu nikšićkom, nego i u Crnoj Gori.

Slide 9:

Od uvođenja Oktroisanog ustava 1931. godine i u nikšićkom kraju je to vrijeme obilježeno protestnim manifestacijama, masovnim demonstracijama, opozicionim zborovima i drugim protestnim aktivnostima slivajući se u opšti talas ogorčenja i nezadovoljstva.

Slide 10:

Od martovskih demonstracija 1932. do onih 27. marta 1941. godine u Nikšiću se godine nijesu morale bilježiti kalendarski, već po protestima, zborovima, štrajkovima i demonstracijama. Zbog izuzetnog značaja i opsega izdvojeni su : O pozicioni zbor 5. avgusta 1935. A ntirežimske demonstracije povodom dolaska Milana Stojadinovića u septembru 1938.

Slide 11:

Postojala je dobra atmosfera i predigra martovskih događaja i aprilskog rata 1941. godine.Tu pozitivnu energiju nijesu mogle da umanje ni isforsirane demonstracije u maju 1940.Iako ove demonstracije nijesu bile masovne, na njih su policijske vlasti oštro reagovale, hapšenjem desetak komunista iz Nikšića.

Slide 12:

KRAJ

authorStream Live Help