Най-интересните великденски традиции по света

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

От Салин Дауд

Comments

Presentation Transcript

Как се празнува Великден в България и по света :

Как се празнува Великден в България и по света

Slide2:

Великденските обичаи са сходни във всички православни страни, но те са се формирали за много столетия. Главно място на трапезата заемат козунакът и боядисаните в червено яйца. Боядисването на яйца е от 4000 години

България:

България По традиция в България на Великден, трапезата е отрупана с вкусни ястия от агнешко месо, свежи салати, сладкиши и козунаци. Един от най-веселите ритуали е боядисването на яйцата, което се прави сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце задължително е червено – с него се рисува кръст върху челата на малките деца, за да са здрави и силни. То се пази до следващия Великден. Второто яйце – също червено – се оставя в църквата след литургия в нощта срещу празника. С останалите яйца, украсени според вкуса на домакинята, семейството и близките се чукат, като се пожелават късмет и здраве.

Slide4:

Интересно е, че вечерта преди Великден яйца боядисват дори мюсюлманите роми. На празника на Аленото яйце – Къзъл емурта, децата се чукат с тях, а най-възрастната жена събира черупките и ги хвърля в огъня с пожелание за здраве. В Родопите, особено в района на Чепинско, християните раздават боядисани яйца на комшиите си мюсюлмани. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий – Христос. На този ден всеки може да си пожелае нещо. Ако го направи с открито сърце и държи монета в ръката си, желанието може да се сбъдне и да не пада градушка.

Австралия:

Австралия В АВСТРАЛИЯ зайците не са сред любимите великденски животни, защото унищожават реколтата. Точно заради това великденските яйца се носят от торбестото животинче билби, което има голям нос и дълги уши. Двуутробното, приличащо на мишка създание с дълги уши, държи рекорда за най-кратка бременност – 12,5 часа. Много производители на шоколад предлагат продуктите си под формата на билби. Празничното меню на австралийците включва печено овнешко, агнешко, телешко или пилешко със зеленчуци на скара – картофи, моркови, тиква, грах или броколи. За десерт се поднася традиционният великденски сладкиш „Павлова“ от целувчено тесто, украсено с киви, ягоди, ананаси и мандарини. Австралийците си ги хапват сутринта преди да отидат в църквата. Това е и времето, когато много семейства излизат сред природата. В тези краища се бележи свършекът на лятото и началото на есента.

САЩ:

САЩ В САЩ семействата също непременно посещават църква. Обядът след това се състои от шунка с ананас, картофи, плодови салати и зеленчуци. Децата получават кошнички, които „Великденското зайче“ от ранно утро е напълнило с шарени яйца, шоколади и бонбони. В Америка е много популярна и игра, при която малчуганите се надпреварват да търкалят боядисаните яйца по наклонена ливада. Най-голямото такова състезание се устройва на поляната до Белия дом, където идват стотици малчугани със своите великденски яйца. В Белия Дом малките посетители могат да търсят скрити великденски яйца и да ги търкалят из градината. Накрая американският президент подарява на всички дървени великденски яйца, подписани от него и от първата дама.

Великобритания:

Великобритания На Разпети петък във Великобритания ядат „cross buns“. Това са хлебчета със стафиди, на които е нарисуван кръст. В графство Ланкашир си правят „надбягвания“ – пускат боядисани яйца от хълм. Победител е онзи, чието яйце най-бързо стигне до долу. На празника се събира цялото семейство Приготвя се специален обяд – агнешко със зеленчуци.

Гваделупа:

Гваделупа Гваделупа На Великден хората се събират на голям семеен празник по плажовете. Веселбите започват още в нощта преди Великден и продължават на другия ден. Младите играят на карти и домино, на футбол, всички се къпят в морето. Традиционно великденско блюдо е т.нар. матуту от раци. Другите съставки на спе­циалитета са ориз, лук, домати, лимон, магданоз, карамфил и люта чушка.

Гвиана :

Гвиана Гвиана Креолската традиция изисква за Великден да се правят специални менюта за всеки празничен ден. В петък се яде риба, в събота – обичайната храна, в неделя – наденица, говеждо фрикасе или печено прасенце, а в понеделник – прочутият бульон от авара, който се вари цели 20 часа. За десерт се под­насят малки сладки или кокосов шербет. Бульонът от авара (гъст сок от плодовете на палмовото дърво авара) обединява цялото семейство. Той съдържа още многобройни зеленчуци като зелено и бяло зеле, дълги и лютиви краставици, спанак, бял боб, патладжан, както и свинско, говеждо и пилешко месо, риба и скариди. Според местната легенда чужденецът, опитал този бульон, завинаги се влюбва в Гвиана и ако не остане да живее в страната, един ден непременно се завръща.

Италия:

Италия Италия Великден се предшества от 40-дневен пост – символ на 40-дневното скиталчество на Христос из пустинята, където той гладувал, молил: се и противостоял на изкушенията. Преди в Италия в навечерието на празника с помощта на факла се разнасял по домовете огънят, запален в църквата. Но сега този обред е сведен до демонстрация на пиротехниката. В много италиански райони на разсъмване на Свети петък жените отиват на църква, където четат молитва, като стоят на пода върху голите си колене. На Свети петък в Рим има шествие от Колизея до Палатинския хълм. В неделя папата благославя хората на площада пред катедралата „Свети Петър“. За Великден всички италианки правят основно чистене на домовете си.

Slide11:

Финландия Празничните дни започват на Цветница. Тогава финландците отиват да поздравят приятели и роднини с букетче от върбови клонки. Този обичай се нарича Випроминен и е свързан със старата традиция от източните региони на страната децата да обикалят къщите и да будят стопаните им рано сутринта, като удрят с цъфнали върбови клони по вратите. Финландците вярвали, че на Великден Слънцето също празнува възкръсването на Христос, като танцува. Хората се събирали преди изгрев по високите хълмове, за да чакат светещия диск да застане на небето, покланяли се при появата му и започвали да скачат. Типичният великденски десерт във Финландия се прави по средновековна рецепта и се нарича мамми. Навремето го пекли в парче кора от дърво. Той представлява тъмен хляб от ръж и ечемик, поднесен със сметана и захар. И до днес го продават по Великден в специални кутии, които наподобяват дървесна кора. В западните части на Финландия в събота преди Великден се палят огньове, които пропъждат лошите духове. Сред традициите е и маскирането на малките момиченца като вещици лицата им са намазани с въглен, яхнали са метли и обикалят къщите. Те рецитират стихотворения и отправят най-добри пожелания за празника, разклащайки върбови клонки. За благодарност получават монети и бонбони.     Финландия

Slide12:

Изготвил: Селин Тунчер Дауд 12г. Град Търговище

authorStream Live Help