adab berhias menurut islam

Views:
 
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Adab Berhias:

Disusun oleh : - Elisra - Fadhilla chrisanti - Ghassani putri a - Ghazi umar marzuq - hanani kartika - khairiah - maharani suci - miftahulhaq Adab Berhias

Beberapa ketentuan agama Islam dalam berhias :

Beberapa ketentuan agama Islam dalam berhias Laki-laki dilarang memakai cincin emas . Tercantum dalam hadis dan kutipan ayat al-Qur’an dibawah ini : Dari Ali bin Abu Thalib ra ., Rasullulah SAW. Pernah melarang aku memakai cincin emas dan pakaian sutra, membaca ayat al-Qur’an ketika rukuk dan sujud , serta pakaian yang dicelup dengan warna kuning .( HR. Muslim ) “ Pada hari dipanaskan emas perak itu dalam neraka jahannam , lalu dibakar dengannya dahi mereka , lambung dan punggung mereka ( lalu dikatakan ) kepada mereka : “ Inilah harta bendamu yang kamu simpan untuk dirimu sendiri , maka rasakanlah sekarang ( akibat dari ) apa yang kamu simpan itu .” [At Taubah 35] Hadis riwayat Abu Hurairah ra .: Dari Nabi saw., beliau melarang memakai cincin emas . ( Shahih Muslim No.3896)

Jangan bertato dan mengikir gigi:

Jangan bertato dan mengikir gigi Pada zaman Jahiliah banyak wanita Arab yang menato sebagian besar tubuhnya muka dan tangannya dengan warna biru dalam bentuk ukiran . Pada zaman sekarang bertato banyak dilakukan oleh kaum lelaki . Dengan bertato ini mereka merasa mempunyai kelebihan dari orang lain. Mengikir gigi ialah memendekan dan merapikan gigi . Mengikir gigi banyak dilakukan oleh perempuan dengan maksud agar tampak rapih dan cantik . " Rasulullah SAW melaknat perempuan yang mentato dan minta ditato , dan yang mengikir gigi dan yang minta dikikir giginya ." (HR. Thabarani )

Jangan menyambung rambut:

Jangan menyambung rambut " Ada seorang perempuan bertanya kepada Nabi s.a.w .: Ya Rasulullah , sesungguhnya anak saya terkena suatu penyakit sehingga gugurlah rambutnya , dan saya akan kawinkan dia apakah boleh saya sambung rambutnya ? Jawab Nabi : Allah melaknat perempuan yang menyambung rambut dan yang minta disambungkan rambutnya ." ( Riwayat Bukhari )

Jangan berlebih lebihan dalam berhias:

Jangan berlebih lebihan dalam berhias Berlebih lebihan ialah melewati b atas yang wajar dalam menikmati yang halal . Berhias secara berlebih-lebihan cenderung kepada sombong dan bermegah-megahan yang sangat tercela dalam Islam. Setiap muslim dan muslimat harus dapat menjauhkan diri dari hal-hal yang dapat menyebabkan kesombongan , baik dalam berpakaian maupun dalam berhias bentuk yang lain. Memoles wajah dengan bahan make-up terlampau banyak serta menggunakan perhiasan emas pada leher , kedua tangan dan kedua kaki secara mencolok termasuk berlebih-lebihan . Perbuatan yang demikian itu tidak lain adalah bermaksud untuk menarik perhatian pihak lain, terutama lawan jenisnya . “ Dan berikanlah kepada keluarga-keluarga yang dekat akan haknya , kepada orang miskin dan orang yang dalam perjalanan dan janganlah kamu menghambur-hamburkan ( hartamu ) secara boros . Sesungguhnya pemboros-pemboros itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu adalah ( QS. Al- Isra ’/17:26-27)

Terima kasih atas perhatiannya:

Terima kasih atas perhatiannya

authorStream Live Help