Bentuk Muka Bumi Malaysia

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Tanah Tinggi dan Sistem Gunung Lipat

Comments

Presentation Transcript

Slide 1: 

BAHAGIAN B: GEOGRAFI FIZIKAL DAN MANUSIA UNIT 6: BENTUK MUKA BUMI

Slide 2: 

ISI KANDUNGAN Kedudukan Malaysia Keistimewaan Malaysia Bentuk Muka Bumi Tanah Tinggi Banjaran Tanah Pamah/ Lembangan Pinggir Laut

Slide 3: 

TANAH TINGGI Kira-kira lebih 60% daripada muka bumi Malaysia adalah tanah tinggi yang melebihi 200 meter dari aras laut. Kawasan tanah tinggi di malaysia terletak di bahagian tengah Semenanjung Malaysia dan bahagian pendalaman Sabah dan Sarawak. Ciri-ciri utama kawasan tanah tinggi di Malaysia ialah : Merupakan banjaran gunung yang tinggi dan selari. Terbentuk hasil daripada proses lipatan kerak bumi. Terdiri daripada batu granit dan batu kapur. Terletak di kawasan stabil dan bebas daripada kegiatan gunung berapi serta gempa bumi.

Slide 4: 

10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15 16 17 18 LAUT CHINA SELATAN KAWASAN BANJARAN DAN GUNUNG DI MALAYSIA

Slide 5: 

LAUT CHINA SELATAN BANJARAN UTAMA

Slide 6: 

BANJARAN TITIWANGSA Merupakan tulang belakang bagi Semenanjung Malaysia. Banjaran terpanjang di Malaysia. Panjangnya kira-kira 480 km dan tingginya antara 900 m hingga 2100 m dari aras laut. Dikenal sebagai Banjaran Besar. Kemuncak tertinggi ialah Gunung Korbu (2183 m). Mempunyai tiga pusat peranginan utama iaitu Tanah Tinggi Cameron, Tanah Tinggi Genting dan Bukit Fraser. Menjadi legeh dan kawasan tadahan air bagi sungai utama di Semenanjung Malaysia.

Slide 7: 

BANJARAN BINTANG Menganjur dari selatan Thailand dan merentasi Perak. Kemuncak tertinggi ialah Gunung Bintang (1862 m). Kawasan peranginan utama di sini ialah Bukit Larut. Menjadi legeh utama bagi Sungai perak dan Sungai Kinta.

Slide 8: 

BANJARAN TAHAN Banjaran tertinggi di Semenanjung Malaysia yang terletak di bahagian timur Banjaran Titiwangsa. Kemuncak tertinggi ialah Gunung Tahan (2187m) iaitu gunung tertinggi di Semenanjung Malaysia. Taman Negara terletak di sini.

Slide 9: 

BANJARAN CROCKER Banjaran gunung terbesar dan tertinggi di Malaysia. Menganjur dari timur laut ke barat daya Sabah. Kemuncak tertinggi ialah Gunung Kinabalu (4101 m), iaitu gunung tertinggi di Malaysia. Taman Negara Crocker dan Taman Negara Kinabalu terletak di sini.

Slide 10: 

BANJARAN TAMA ABU Banjaran utama di Sarawak. Kemuncak tertinggi ialah Gunung Murud (2425 m), iaitu gunung tertinggi di Sarawak.

Slide 11: 

TERIMA KASIH…

authorStream Live Help