ΣΙΧΙΣΜΟΣ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΣΙΧΙΣΜΟΣ:

ΣΙΧΙΣΜΟΣ Από τις Μαθήτριες: Δήμητρα Α. Δέσποινα Π.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΧΙΣΜΟΣ?:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΧΙΣΜΟΣ? Ο Σιχισμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία η οποία ξεκίνησε το δέκατο πέμπτο αιώνα μ.Χ. στη βόρεια Ινδία, με επιρροές κυρίως από τον Ινδουισμό και το Ισλάμ. Βασίζεται στις διδασκαλίες του Νάνακ Νεβ και των εννέα διαδόχων του. Αυτό το σύστημα θρησκευτικών φιλοσοφιών είναι γνωστό παραδοσιακά με το όνομα Gurma t (δηλαδή οι διδασκαλίες των γκουρού) ή Sikh Dharma . Ο όρος «Σιχισμός» προέρχεται από τη λέξη Sikh , η οποία προέρχεται στη από τη σανσκριτική ρίζα śiṣya που σημαίνει «απόστολος» ή «αρχάριος», ή śikṣa που σημαίνει «διδασκαλία». Οι υποστηρικτές Σιχισμού είναι γνωστοί ως Σιχ.

ΤΟ ΣΙΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΣΙΧΙΣΜΟΥ.:

ΤΟ ΣΙΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΣΙΧΙΣΜΟΥ. Η Khanda , ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του Σιχισμού.

Ο ΣΙΧΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.:

Ο ΣΙΧΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Οι παραδόσεις και οι διδασκαλίες του Σιχισμού συνδέονται ευδιάκριτα με την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό του Παντζάμπ όπου ζει το 75% των Σιχ σήμερα, ενώ αριθμούν 25,8 εκατομμύρια παγκοσμίως. Πολλοί Σιχ συναντώνται σε χώρες του Δυτικού Κόσμου, όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ στις αρχές του εικοστού αιώνα δημιουργήθηκε μια σημαντική κοινότητα στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, σημαντικοί πληθυσμοί υπάρχουν στην Ανατολική Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ:

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Το κύριο δόγμα του Σιχισμού είναι η πίστη στον Vāhigurū (Θεό). Ο Σιχισμός απαιτεί την αναζήτηση της σωτηρίας μέσω πειθαρχημένης, προσωπικής περισυλλογής στο όνομα και στο μήνυμα του Θεού. Ο εγωισμός, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση και η λαγνεία είναι γνωστά ως "Τα Πέντε Κακά" τα οποία επιφέρουν χωρισμό από τον Θεό και μπορούν να θεραπευθούν μόνο με έντονη και αδιάκοπη αφοσίωση προς αυτόν. Οι οπαδοί του Σιχισμού πρέπει να ακολουθούν τις διδασκαλίες των δέκα γκουρού (διαφωτισμένοι ηγέτες), καθώς επίσης και την ιερή τους γραφή, την Gurū Granth Sāhib .

ΕΙΚΟΝΕΣ:

ΕΙΚΟΝΕΣ

PowerPoint Presentation:

ΤΕΛΟΣ

authorStream Live Help