Ο αγώνας γύρω από την Ακρόπολη (1)

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Ο αγώνας γύρω από την Ακρόπολη:

Ο αγώνας γύρω από την Ακρόπολη

PowerPoint Presentation:

Ύστερα από την πτώση του Μεσολογγίου, ο Κιουταχής προχώρησε στην Αττική, κατέλαβε την Αθήνα και πολιόρκησε την Ακρόπολη, που την υπερασπιζόταν γενναία η φρουρά της με αρχηγό τον Γκούρα. Έπρεπε με κάθε τρόπο να κρατηθεί ελεύθερη η Ακρόπολη και να μη σβήσει η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα. Η κυβέρνηση είχε πληροφορίες ότι στο μελλοντικό ελληνικό κράτος θα περιλαμβάνονταν μόνο περιοχές που θα εξακολουθούσαν να είναι επαναστατημένες.

PowerPoint Presentation:

Εκείνη τη δύσκολη στιγμή διορίστηκε αρχιστράτηγος στη Στερεά Ελλάδα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, άντρας με μεγάλες στρατηγικές ικανότητες. Ο Καραϊσκάκης σκέφτηκε να αποκόψει τον εφοδιασμό του τούρκικου στρατού από τη Θεσσαλία. Γι’ αυτό τοποθέτησε φρουρές από τον Κορινθιακό κόλπο ως τον Ευβοϊκό. Έτσι θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Κιουταχή και θα τον ανάγκαζε να εγκαταλείψει την Αττική. Αφού νίκησε τους Τουρκοαλβανούς σε αποφασιστικές μάχες στο Δίστομο και στην Αράχωβα, προχώρησε στην Αττική κι έστησε το στρατόπεδο του στο Κερατσίνι.

PowerPoint Presentation:

Στο μεταξύ η κυβέρνηση κατάφερε να ενισχύσει τη φρουρά της Ακρόπολης. Το σχέδιο, όμως, του Καραϊσκάκη ναυάγησε. Η Εθνοσυνέλευση διόρισε τους Άγγλους Τσωρτς και Κόχραν ως αρχηγούς του στρατού και του στόλου αντίστοιχα. Πίστευε ότι με την ανάθεση της αρχηγίας στους ξένους ο αγώνας θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Παρά την αντίθετη γνώμη του Καραϊσκάκη, οι δύο Άγγλοι αποφάσισαν κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του στρατού του Κιουταχή, για να λυθεί η πολιορκία της Ακρόπολης.

PowerPoint Presentation:

Την παραμονή της επίθεσης, ενώ ο Καραϊσκάκης είχε δώσει διαταγή να μην πέσει τουφεκιά, έγινε μια μικροσυμπλοκή που εξελίχθηκε σε μάχη. Άρρωστος και με πυρετό ο Καραϊσκάκης πετάχτηκε από τη σκηνή του και προσπάθησε να περιορίσει το κακό. Αλλά ένα βόλι τον χτύπησε θανάσιμα και την άλλη μέρα ξεψύχησε. Ο χαμός του την κρίσιμη εκείνη ώρα ήταν σοβαρή απώλεια για τους Έλληνες. Η σύγκρουση κατέληξε σε μεγάλη καταστροφή του ελληνικού στρατού. Ο Κιουταχής χτύπησε με πεζικό και ιππικό τους Έλληνες στον Ανάλατο. Πολλοί οπλαρχηγοί σκοτώθηκαν εκεί, ενώ η Φρουρά της Ακρόπολης αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει.

PowerPoint Presentation:

Π ολιορκία ακρόπολης από τους Τούρκους-υπεράσπιση από τον Γκούρα ελεύθερη η Α κρόπολη= ζει η επανάσταση Δ ιορισμός ως αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραϊσκάκη Σ χέδιο για αποκοπή τούρκικου εφοδιασμού Ν ίκες σε Δίστομο και Αράχωβα Σ τήσιμο στρατοπέδου στο Κερατσίνι Δ ιορισμός Άγγλων από Εθνοσυνέλευση=Κόρχαν+Τσωρτς Σ χέδιο για ακρόπολη Μ άχη και θάνατος Καραϊσκάκη 23\4\1827 Α γώνα μαζί με Μακρυγιάννη και Χορμοβίτη Καταστροφή Ερεχθείου από βόμβα Ν ίκη Τούρκων στον Ανάλατο

authorStream Live Help