penubuhan umno bab 2 sejarah tingkatan 3

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

sejarah mengenai penubuhan Umno di Tanah Melayu

Comments

Presentation Transcript

Penubuhan UMNO:

Penubuhan UMNO

BENDERA UMNO:

BENDERA UMNO WARNA MERAH: KEBERANIAN WARNA PUTIH : KESUCIAN DAN KEIKHLASAN KUNING: LAMBANG RAJA WARNA HIJAU:LAMBANG AGAMA ISLAM KERIS LAMBANG TAMADUN MELAYU

PENUBUHAN UMNO:

PENUBUHAN UMNO Keputusan untuk menubuhkan UMNO di buat dalam Kongres Melayu yang diadakan pada tahun 1946 di Kuala Lumpur. 29 buah persatuan telah menandatangani penubuhan UMNO di Istana Besar Johor Bahru pada 11 Mei 1946. Di pertua pertamanya ialah Dato ’ Onn Ja’afar .

Tujuan Penubuhan UMNO:

Tujuan Penubuhan UMNO Tujuan penubuhan UMNO berubah mengikut keperluan keperluan semasa . 1946 Menentang Malayan Union Menyatukan orang Melayu daripada seluruh Semenanjung Tanah Melayu . Mewujudkan satu organisasi nasional .

Sambungan…:

Sambungan … Menjaga kepentingan politik dan ketuanan Melayu . Memajukan pendidikan orang Melayu . Melindungi kepentingan orang Melayu tetapi belum bersedia menuntut kemerdekaan .

1949:

1949 Menjalankan fungsi sebuah parti siasah ( politik ) di Tanah Melayu yang sempurna sebagai penyatu bangsa Melayu . Menjalankan ikhtiar dan langkah dengan tujuan mendirikan sebuah kerajaan merdeka yang memerintah Tanah Melayu .

Slide 7:

Memajukan orang Melayu dalam hal yang berkaitan dengan perkara siasah , kebajikan hidup , kebudayaan dan ikhtisas . Menjadi pelindung kedaulatan tanah air. Mula menuntut kemerdekaan .

Perjuangan Tokoh UMNO:

Perjuangan Tokoh UMNO Dato ’ Onn Ja’afar Pengasas UMNO Mendapat pendidikan di Maktab Melayu Kuala Kangsar dan di England. Sebelum menjadi pemimpin UMNO beliau sebagai Pegawai Tadbir Johor dan seorang wartawan yang terkenal .

Slide 9:

Menjadi Menteri Besar Johor pada tahun 1946 kerana keupayaannya memulihkan keamanan di Batu Pahat semasa berlakunya pergaduhan kaum yang dahsyat . Orang pertama menyeru orang melayu bersatu padu secara berorganisasi di peringkat nasional . Mencadangkan parti politik kebangsaan menentang Malayan Union.

Slide 10:

Sumbangan terbesar beliau telah menyatukan orang Melayu dan akhirnya menumbangkan Malayan Union. Menjelajah ke seluruh Semenanjung Tanah Melayu untuk menunjukkan kepada British tentang bantahan orang Melayu terhadap M.U Berjaya memujuk raja-raja Melayu supaya memulaukan upacara perlantikan Sir Edward Gent sebagai Gabenor Malayan Union. Ahli jawatankuasa yang menggubal Perlembagaan UMNO pada tahun 1949.

Dato’ Panglima Bukit Gantang:

Dato ’ Panglima Bukit Gantang Setiausaha Agung UMNO yang pertama . Nama sebenar Abdul Wahab bin Abdul Aziz. Mendapat pendidikan di Anderson School, Ipoh Perak dan Inner Temple, England.

Slide 12:

Semasa Malayan Union diperkenalkan beliau telah menubuhkan perikatan Melayu Perak dan menyokong kongres Melayu untuk menumbangkan Malayan Union. Beliau menjadi ketua Bahagian UMNO Perak dari tahun 1948 hingga tahun 1953.

Dato’ Nik Ahmed Kamil:

Dato ’ Nik Ahmed Kamil Bersekolah di Sekolah Majlis Agama Islam, Kota Bharu , Maktab Melayu Kuala Kangsar , Perak dan Lincoln’s Inn, London, England.

Slide 14:

Pernah menyandang jawatan sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan Menteri Besar Kelantan (1948-1955) Ahli Jawatankuasa UMNO pusat . Ketua UMNO Kelantan.

Slide 15:

Ahli Jawatankuasa Penggubalan Perlembagaan UMNO pada tahun 1949.

Zainal Abidin bin Ahmad:

Zainal Abidin bin Ahmad Mendapat pendidikan di Maktab Perguruan Sultan Idris . Sumbangan beliau : Intelektual Melayu yang terlibat dalam Kongres Melayu pada tahun 1946.

Slide 17:

Membantu Dato ’ Onn menguruskan persidangan tersebut . Mencadangkann supaya perkataan ‘ kebangsaan ’ ditambah ke dalam United Malays Organization kepada …

Slide 18:

United Malays National Organization (UMNO) Menjadi Ahli Jawatankuasa Penggubalan Perlembagaan UMNO (1949)

Perjuangan dan perkembangan UMNO.:

Perjuangan dan perkembangan UMNO. Menyatupadukan orang Melayu . Menumbangkan Malayan Union. Mengusahakan kemajuan ekonomi dan kebajikan orang Melayu . Memajukan pendidikan orang Melayu .

Slide 20:

Memperjuangkan ketuanan Melayu . Mewujudkan sebuah parti politik bercorak kebangsaan . Menghapuskan semangat kenegerian dan kedaerahan orang Melayu .

Piagam UMNO:

Piagam UMNO Piagam UMNO telah dibentuk pada tahun 1946 sebagai panduan untuk UMNO bergerak . Kemudian pada tahun 1949 pula, Perlembagaan UMNO yang pertama telah diluluskan untuk menjadikan UMNO sebagai sebuah parti politik yang kukuh .

PEKEMBAR:

PEKEMBAR LAMBANG UMNO MENJADI IDENTITI UMNO

Cogan kata UMNO:

Cogan kata UMNO Ciptaan Dato ’ Onn Ja’afar “HIDUP MELAYU” Bertujuan menyatukan ahli UMNO UMNO mula memperjuangkan kerajaan sendiri dan menuntut kemerdekaan . Mac 1950- Cogan kata UMNO “ Hidup Melayu ” ditukar kepada Merdeka .

Bendera UMNO:

Bendera UMNO Dicadangkan oleh Ikatan Setia Kampung Baru , Kuala Lumpur. Pada 27 Julai 1947, bendera UMNO dikibarkan buat kali pertama semasa Mesyuarat Agung UMNO di Pulau Pinang.

authorStream Live Help