Sofia

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1: 

София моят роден град София – столицата на Република България е град, който се радва на наситено с исторически събития минало и богато археологическо наследство.

Slide 2: 

Света София- Паметникът е един от символите на столицата. Висок е около 8 метра. На главата има корона. Материалът, от който е изработен е бронз.

Slide 3: 

В София се намират президентството и министерски съвет

Slide 4: 

Сградата на Народното събрание е една от първите обществени сгради, построени след освобождението. Тя е строена на три етапа. Намира се на площад „Народно събрание“ .

Slide 5: 

Националният дворец на културата е един от символите на столицата. Една от най-хубавите забележителности. Има много градинки, чисти и красиви, фонтани и около тях цветя.

Slide 6: 

Храм-паметник “Александър Невски” е строен в периода 1904 –1912 г. по проект на руски архитект.Решение за неговото изграждане е взето от Народното събрание във Велико Търново през 1879 г. като знак на признателност към руските освободители.

Slide 7: 

ЦЪРКВА "СВЕТИ ГЕОРГИ" /РОТОНДАТА/ Църквата е най-стария запазен паметник на културата в София от национално значение.

Slide 8: 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИ“ -Тя е дело на едни от най-талантливите български архитекти, оставили трайни следи в историята на архитектурата. Строена е през 1942-1954 г.

Slide 9: 

Борисовата градина е един от трите резервата на територията на София. Тя е паметник на градинското и парково изкуство. На територията на парка се намират паметници на видни български исторически личности.

Slide 10: 

Сградата на централните хали е построена в периода 1902-1905 г. В нея има запазени археологически останки от римския период на София.

Slide 11: 

Летище София е най-голямото международно летище на България.

Slide 12: 

Народният театър „Иван Вазов“ е най-старият в България след Освобождението. Сградата е построена в близост до бившия княжески дворец в столицата.

Slide 13: 

Орлов мост е построен през 1890-1891 г. Върху каменни колони по четирите му страни са поставени четири орела с разперени криле.

Slide 14: 

Лъвовият мост е построен през 1889 –1890 г. Името му идва от поставените в четирите му края лъвски бронзови фигури. Парапетите на моста са от гранит.

Slide 15: 

Паметникът е поставен в близост до мястото на обесването на Васил Левски през 18 февруари 1873 година.

Slide 16: 

Руски паметник в София е първият паметник, построен в столицата на освободеното от османско владичество Княжество България.

Slide 17: 

Паметникът на Царя-освободител, наричан още Паметник на Освободителите,е издигнат в чест на Освобождението на България през 1878 година.

Slide 18: 

София е най-големият град на България

Slide 19: 

Расте но не старее В центъра на щита е добавен малък лъв, копиран от открит в Търново медальон, който символизира връзката между двата града като столици на България

Изготвил: Христиан Братоев-1 а клас30 СОУ „Братя Миладинови“ гр. София : 

Изготвил: Христиан Братоев-1 а клас30 СОУ „Братя Миладинови“ гр. София

authorStream Live Help