Лудориите на Карлсон

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

Лудориите на Карлсон Астрид Линдгрен

Slide2:

Кой е авторът на тези книги? Моята библиотека

Slide3:

Астрид Линдгрен е световноизвестна шведска детска писателка, чиито книги децата обичат. Творбите и са преведени на близо 70 езика и са издадени в над 100 страни. Първата история за най-популярната и героиня - Пипи Дългото чорапче , е публикувана през 1945 година.

Slide4:

Познавате ли този герой ? Пристига Карлсон, който живее на покрива – най-добрият бавач на деца в целия свят. Карлсон е малко, дебеличко, самоуверено човече. При това умее да лети. Всеки умее да лети със самолет и вертолет, но едничък Карлсон умее да лети самичък. Достатъчно е да натисне копчето на корема си и тозчас едно малко чудновато моторче забръмчава на гърба му. Докато перката се завърти както трябва, Карлсон стои една минута неподвижен. Но щом моторът заработи с пълна сила, Карлсон се издига, полетява с леко поклащане и си дава такъв важен и достолепен вид, сякаш е някой директор – разбира се, ако можете да си представите директор с перка на гърба.

Slide5:

Карлсон живее на покрива. В своята къщичка зад един комин двамата с Дребосъчето прекарват незабравими часове в забавления или просто съзерцавайки небето от покрива на сградата. За чипоносото момченце на седем години е истински късмет да има такъв необикновен приятел в игрите. Той е добър, мил, обичлив и грижовен. Той е и най-добрият специалист по парни машини в света. Понякога е малко лаком и изяжда всички кюфтенца, приготвени от майката на неговия добър приятел. Но децата го обичат – защото може да лети! Кой е най-добрият приятел на Карлсон ?

Любими цитати на Карлсон::

Любими цитати на Карлсон : “Спокойствие и само спокойствие.” “И ще гърми и ще се веселим!” “Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.”

Slide7:

из „Три повести за Карлсон “ Повест - дълъг разказ за героя с много описани случки. Лудориите на Карлсон

Slide8:

Лудориите на Карлсон - Мисля, че е време да се повеселим малко – каза Карлсон. - Аз честичко се разхождам вечер по покривите и обичам да се шегувам с хората, които живеят ей в тия тавански стаи. - Как се шегуваш? – попита Дребосъчето. - С различните хора различно. И аз никога не повтарям една и съща шега. Познай кой е най-добрият в целия свят шегаджия? Изведнъж някъде наблизо се разнесе силен плач на дете. - Клетото детенце! – каза Дребосъчето. – Боли го коремчето. - Ей сега ще разберем – отзова се Карлсон. Те запълзяха и стигнаха таванската стаичка. Детето се късаше от плач.

Slide9:

- Спокойствие и само спокойствие! – Карлсон се прехвърли през прозореца и произнесе гръмко: - Пристига Карлсон, който живее на покрива – най-добрият бавач на деца в целия свят. Той приближи креватчето, в което лежеше бебето, и го погъделичка с показалец под брадичката. Бебето затихна за миг от учудване, но пак се разрева с нова сила. - Струва ми се, че иска да яде – каза Дребосъчето. - Спокойствие и само спокойствие! – каза Карлсон. – Спомних си отгде може да се достави мляко, но за това трябва да отлетя за минутка на едно място... Довиждане, скоро ще се върна! Той натисна копчето на корема си и излетя през прозореца. Дребосъчето страшно се изплаши, но Карлсон не го остави да чака дълго. Горд като петел, той долетя през прозореца, като държеше в ръка шише с мляко.

Slide10:

- Откъде го взе? – учуди се Дребосъчето. - Оттам, откъдето обикновено си вземам мляко – отговори Карлсон. – Взех го от един балкон. - Как? Ти си го задигнал? – извика Дребосъчето. - Аз го... взех назаем. Бебето протегна малките си ръчички към бутилчицата и след няколко минути то вече лежеше в креватчето си и спеше дълбоко. - А сега, преди да си отидем, нека да направим някоя пакост – предложи Карлсон. Той извади от бюфета чиния с нарязан салам и пъхна едно парченце в ръчичката на бебето. Това наистина изглеждаше доста смешно. Тъкмо в този миг Дребосъчето чу някой да се качва по стълбата и подскочи от страх.

Slide11:

- Идат! – прошепна той. - Спокойствие и само спокойствие! – каза Карлсон и повлече Дребосъчето към прозореца. Изведнъж се раздаде вик. Навярно бащата и майката бяха забелязали, че бебето стиска в ръчичката парче салам. Дребосъчето не дочака да чуе какво ще кажат родителите на бебето за лудориите на най-добрия в света бавач, който, щом чу гласа им, се скри бързо зад комина.

Прочетете откъса в учебника и отговорете на въпросите::

Прочетете откъса в учебника и отговорете на въпросите: Каква шега замисля Карлсон ? Как завършва историята ? Какво мислите вие за героя? Коя е любимата фраза на Карлсон ? Кои са героите? Какво мисли Карлсон за себе си?

Slide13:

За други лудории на Карлсон може да прочетете в повестите: „Карлсон, който живее на покрива“ „Карлсон от покрива отново лети“ „Ето го пак Карлсон от покрива“

Slide14:

Освен приятел на Дребосъчето Карлсон - дебеличкото, възнагло, предприемчиво и решително човече с перка на гърба става приятел на още безброй деца. Карлсон живее във вселената на забавлението и винаги ще ни привлича с неизтощимо въображение и измишльотини, с изтощителни игри и пакости...

authorStream Live Help