Умножение и деление с 9

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

умножение и деление до 9

Slide2:

Един чуден пролетен ден далматинецът Понго гледаше през прозореца, когато съзря очарователна млада дама с прекрасна далматинка. В главата му веднага изникна план – най-накрая двамата със стопанина му Роджър да се задомят.

Slide3:

Понго накара Роджър да излязат на разходка в парка, където двете дами седяха на една пейка. За съжаление изобщо не ги забелязаха. За да привлече вниманието им, Понго бързо оплете каишката в краката на Роджър и непознатата дама. Колко метра е дълга каишката ще разбереш, като намериш колко метра мрежа е необходима за площадка с дължина 15 дм и ширина – 3 пъти по-малко. 15 : 3 = 5 дм ширина Об. = 15 + 5 + 15 + 5 = 40 дм 40 дм = 4 м

Slide4:

Планът му проработи. След няколко седмици Анита се омъжи за Роджър, а Пердита – за Понго, и заживяха щастливо в малка къща близо до парка заедно с икономката Нани. В букета на булката имало 5 орхидеи по 8 лв., 7 рози по 4 лв. и 3 гербера по 9 лв. Колко струвал букетът? 5.8 + 7.4 + 3.9 = 40 + 28 + 27 = 95 лв

Slide5:

Най-накрая семейството се увеличи и със сладки малки кученца. Реши задачата и ще разбереш колко кученца са се родили. Намислих число. Разделих го с частното на числата 27 и 9 и получих разликата на числата 93 и 88. Кое е намисленото число? Х : (27 : 9) = 93 – 88 Х = 15

Slide6:

В нощта на раждането на кученцата в къщата се появи една зла жена. Тя искаше да купи новородените, но Анита и Роджър не се съгласиха. Тогава жената се закани да им отмъсти. Реши задачите, за да разбереш нейното име. В 49:7 + 8.9 = Р 10.9 – 64:8 = А 82 – 7.7 = Л (41 – 26):3 = У 63:9 + 35:5 = Д (22+41):7 + (48:8).1 = К (81:9):3 + (36:4).6 = Е (24:3).6 + (90:9):5 = И (100 – 58):6 = 57 82 14 50 5 33 15 50 79 7 5 79 82 33 5 7 14 15 57 50 57 82 14 50 5 33 15 50 79 7 5 К Р У Е Л А Д Е В И Л

Slide7:

Една вечер, докато Понго и Пердита бяха на разходка, в къщата дойдоха двама разбойници. Те надвиха Нани и откраднаха кученцата. Нани се обади в полицията в 19:10ч. В колко часа е станало отвличането, ако е била заключена на тавана 55 минути? В 18:15 часа.

Slide8:

След като полицията не успя да намери кученцата, Понго и Пердита решиха да прибегнат до вечерния лай и така да потърсят помощ от другите кучета. В търсенето се включиха 18 кучета от центъра на града, 36 кучета от кварталите и 27 кучета от провинцията. Разделиха се поравно на девет отбора. По колко кучета е имало във всеки отбор? (18 + 36 + 27) : 9 = 9 кучета

Slide9:

Котаракът сержант Тибс и кучето Полковника от провинцията също се включиха в търсенето. Двамата обиколиха много къщи, но накрая намериха кученцата. Двамата обиколили общо 80 къщи. Ако Тибс беше отстъпил на Полковника 5 къщи, посетените къщи щяха да са поравно. По колко къщи е посетил всеки? 80:2 = 40 къщи 40 – 5 = 35 къщи Полковника 80 – 35 = 45 къщи Тибс

Slide10:

Кученцата бяха в старото имение на Круела де Вил. Но освен тях, в къщата имаше още много кученца. Злата Круела искаше да си ушие палто от кожите им. В имението имало 36 кученца с черни уши, 4 пъти по-малко с бели уши и 6 пъти повече от тези с белите уши – с петнисти уши. Колко общо са били кученцата? 36 : 4 = 9 с бели уши 6.9 = 54 с петнисти уши 36 + 9 + 54 = 99 кученца общо

Slide11:

Понго и Пердита, заедно с Тибс и Полковника, измъкнаха всички кученца от къщата и ги поведоха у дома. Трябваше да се скрият под един мост от преследващите ги злодеи. Реши задачата, за да разбереш колко е висок мостът. Намисли си число от 1 до 9. Умножи го с 3. Прибави към него произведението на числата 2 и 9. От сбора извади 15. Получената разлика раздели на 3 и от частното извади 1. Колко получи? Сравни със съучениците си.

Slide12:

Точно когато бяха много уморени, се приютиха в един обор, където малките получиха мляко от кравите. Реши задачата, за да разбереш колко литра мляко са изпили. От най-голямото двуцифрено число извади произведението на 3 и 9 и полученото число раздели на 8. (99 – 3.9): 8 = 9 л мляко

Slide13:

Подкрепени, те продължиха пътя си и се скриха в една стара ковачница. Но злодеите успяха да проследят следите им. Тогава на Понго му хрумна страхотна идея – всички да се покрият със сажди и да станат черни лабрадори. Променените кученца излизаха и се качваха на един камион за Лондон. Последни останаха 27 кученца. Девет от тях се овъргаляха по 2 пъти в саждите, а останалите – по един път. Колко кученца се овъргаляха само по веднъж? 27 – 9.2 = 9 кученца

Slide14:

За нещастие върху едно от кученцата падна сняг и смъкна саждите. Злодеите веднага се спуснаха да ги преследват, но на един завой катострофираха и паднаха в дерето. При всеки опит успяваха да се изкачат по 3 м нагоре, но веднага се плъзгаха по 2 м надолу. На кой пореден опит ще стигнат догоре, ако дерето е високо 10 метра? На осмия път. 7.1 + 3 = 10

Slide15:

Най-после нашите герои стигнаха до Лондон, а Роджър и Анита решиха да задържат всички кученца и да купят голяма къща извън града. За изхранването на кученцата доставили 3 кашона по 8 кг кокали, които са с 9 кг по-малко от месото, и 10 кашона по 2 кг гранули, които са с 11 кг повече от кучешките бисквитки. Колко кг продукти са доставили? 3.8 = 24 кг кокали 24 + 9 = 33 кг месо 10.2 = 20 кг гранули 20 – 11 = 9 кг бисквитки 24 + 33 + 20 + 9 = 86 кг

Slide16:

Част от задачите са от “Математическите приключения на Мечо и Медунка” – помагало по математика за втори клас, Румяна Атанасова Ползвани изображения от интернет Мая Панчева 13 ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Перник Сваляне Б Р А В О!

authorStream Live Help