MATERIALE_EXPERIMENT (1)

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

:

EXPERIMENT E LA ȘTIINȚELE NATURII. ABORDĂRI CONSTRUCTIVISTE - APLICAȚII PRACTICE - d in Școlile Gimnaziale “Ion Heliade R ădulescu ” și “ Geo Bogza ”, Bucure ști, sectorul 1. Material rezultat în urma programului de formare Abordarea Constructivistă a Științelor în Învățământul Primar Formator: prof. Elisabeta Orza Program coordonat de: prof. Georgeta Bolojan

Căldura:

Căldura Experimentul 1: Materiale : trei căni, apă, gheaţă, încălzitor pentru apă Elevii primesc trei vase: Cu apă caldă Cu apă şi gheaţă Cu apă de la robinet Copiii introduc o mână în vasul cu apă caldă şi pe cealaltă în cel cu apă şi gheaţă. După 3 minute, scot ambele mâini şi le introduc în vasul cu apă de la robinet. Se notează concluziile.

Căldura:

Căldura Experimentul 2: Materiale : vas emailat cu apă caldă, vas cu gheaţă Elevii primesc două vase: Cu apă caldă Cu gheaţă Copiii vor primi o ceaşcă în care se află lichidul fierbinte şi o pungă care conţine cuburi de gheaţă. Ţin mâinile un minut pe cele două corpuri şi observă ce se întâmplă cu mâinile lor. Se notează concluziile.

Căldura:

Căldura Experimentul 3: Materiale : cană cu apă fierbinte, linguriţă din plastic, linguriţă din inox Copiii primesc o cană cu apă fierbinte. Elevii introduc cele două linguriţe în cană şi aşteaptă un minut, apoi le scot şi le ating cu mâna. Se notează concluziile.

PowerPoint Presentation:

Materiale necesare: -apă minerală cu gaz ; -boabe de strugure (sau stafide); -un pahar Mod de lucru: a) Se pun boabele de strugure în pahar. b) Se toarnă apa minerală. Ce observăm: Boabele de strugure urcă şi coboară în apă. APA CARBOGAZOASĂ

PowerPoint Presentation:

Explicaţia: Bulele de dioxid de carbon din apă sunt mai uşoare decât apa (au o densitate mai mică decât densitatea apei). Ele se lipesc de boabele de struguri şi urcă împreună. La suprafaţa apei, bulele de gaz ies în aer, iar boabele, fiind grele (au o densitate mai mare decât cea a apei), cad în pahar.

-AERUL-:

-AERUL- -PROPRIETĂŢI ALE AERULUI- Materiale necesare: -stic lă de plastic; -balon . Mod de lucru : a)Fixăm un balon pe gura sticlei. b)Strângem brusc sticla. Ce observăm: Balonul se umflă. Explicaţia: Sticla nu e goală, ci e plină cu aer, acesta fiind transparent şi foarte uşor.

PowerPoint Presentation:

- AERUL DIN APĂ - Materiale necesare: -un pahar plin cu apă Mod de lucru: Aşezăm paharul cu apă lângă o sursă de căldură (aragaz, soare). Ce observăm: Când apa s-a încălzit, pe pereţii paharului apar mici bule de aer. Explicaţia: Apa conţine aer.

PowerPoint Presentation:

- AERUL DIN CORP - Materiale necesare : -un pai ; - bucăţele mici de hârtie Mod de lucru: Se suflă prin pai spre bucăţelele de hârtie . Ce observăm: Bucăţelele de hârtie se deplasează. Explicaţia: Când suflăm, aerul din plămâni umflă balonul şi deplasează bucăţelele de hârtie.

PowerPoint Presentation:

-PROPRIETĂŢILE AERULUI (dilatarea/ contractarea) – Materiale necesare: -o sticlă goală; -un balon; -un vas cu apă caldă; -un vas cu apă rece. Mod de lucru: a)Se fixează balonul pe gâtul sticlei. b)Se introduce sticla în apă caldă şi se ţin e câteva secunde. Se introduce apoi sticla în apă rece. Ce observăm: Când introducem sticla în apă caldă, balonul se umflă, iar când o aşezăm în apă rece, balonul se desumflă.

PowerPoint Presentation:

Explicaţia: Prin încălzire, aerul din sticlă şi din balon ocupă un volum mai mare (se dilată). Prin răcire, aerul îşi micşorează volumul (se contractă). Aplicaţii: B alonul cu aer cald, ca vehicul aerian, care se deplasează şi se menţine în aer prin plutire (aerostat).

PowerPoint Presentation:

PROPRIETĂŢILE AERULUI (presiunea aerului atmosferic) Materiale necesare: -o sticlă de plastic; -apă fierbinte Mod de lucru: a)Se umple sticla cu puţină apă fierbinte. b)Se pune capacul şi se agită apa pentru a încălzi întreaga sticlă. c)Se varsă apa şi se pune capacul, apoi se aşteaptă un minut. Ce observăm: Sticla se deformează.

PowerPoint Presentation:

Explicaţia: După golirea sticlei, aerul din interiorul său se încălzeşte de la pereţii calzi ai sticlei, devine mai uşor şi până la închiderea etanşă, o parte din aer iese din sticlă. Presiunea aerului din interiorul sticlei devine mai mică decât presiunea aerului mai rece din exterior. Presiunea exterioară deformează sticla. Ea se exercită pe toate direcţiile, dar mai ales, pe direcţia orizontală.

-APA-:

-APA- STĂRI DE AGREGARE (evaporarea, condensarea) Materiale necesare: -o cană; -apă fierbinte; -o oglindă Mod de lucru: a)Se pune apa fierbinte în cană. b)Se aşează oglinda deasupra cănii. Ce observăm: Pe oglindă apar picături fine de apă.

PowerPoint Presentation:

Explicaţia: În urma fierberii, apa se evaporă (vaporizează). Când întâlnesc suprafaţa rece a oglinzii, vaporii condensează.

PowerPoint Presentation:

Materiale necesare: -o cană; -apă; -o seringă; -plastilină; -congelator Mod de lucru: a)Se umple cana cu apă până la margine. b)Se aspiră în seringă un volum de apă şi se astupă cu un dop de plastilină. c)Se marchează pe seringă volumul apei. d)Seringa şi cana se pun la congelator. PROPRIETĂŢILE APEI (îngheţarea/ volumului apei îngheţate)

PowerPoint Presentation:

Ce observăm: Apa îngheaţă. Nivelul apei îngheţate este mai mare decât al apei lichide. Explicaţia: Majoritatea lichidelor îşi micşorează volumul prin răcire. Apa se comportă la fel cu celelalte lichide, până ajunge la temperatura de 4 grade C. Răcindu-se de la 4 la o grade C, apa îşi măreşte volumul, iar densitatea ei scade. Acest fenomen se numeşte anomalia apei. În stare de gheaţă, moleculele de apă se aranjează în formă de hexagon. Acest aranjament determină creşterea volumului gheţii .

PowerPoint Presentation:

Utilizare: - lărgirea pantofilor prea strâmţi prin introducerea lor în congelator, după ce au fost ,,umpluţi” cu pungi pline cu apă. Importanţă: -s tratul de gheaţă care se formează iarna la suprafaţa lacurilor menţine apa de sub el la 4 0 C, fapt ce permite vieţuitoarelor să supravieţuiască în timpul iernii.

PowerPoint Presentation:

Materiale necesare: -o cană; -două pahare; -colorant; -şiret. Mod de lucru: a)Se toarnă apă colorată într-unul dintre cele două pahare. b)Se introduce un capăt al şiretului în apa colorată. c)Se lasă să atârne celălalt capăt în al doilea pahar. PROPRIETĂŢILE APEI (apa si forţa gravitaţională)

PowerPoint Presentation:

Ce observăm: După un timp, în al doilea pahar apar picături de apă colorată. Care este explicația ta ? De ce urcă apa ? Cum poate să învingă ea forța gravitațională? Un exemplu care te-ar putea ajuta în explicația ta: Dacă două echipe de copii trag de capetele unei frânghii este posibil ca la un moment dat frânghia să se miște într-o anumită parte (sens). Oare din ce cauză ? O coloană de apă urcă prin șiret împotriva forței gravitaționale. Dacă comparăm cu exemplu de dinainte, lipsește oare ceva?

PowerPoint Presentation:

Aplicaţii: Colorarea petalelor unor flori prin introducerea tulpinii în apă colorată. Importanţă: Această proprietate explică urcarea apei prin tuburile foarte fine din tulpina plantelor, uneori la înălţimi foarte mari (tulpina eucaliptului care creşte în Tasmania poate atinge 97 m înălţime).

PowerPoint Presentation:

Materiale necesare : -apă; -folie de aluminiu; -agrafe pentru hârtie; -foarfecă; -un vas mare Mod de lucru: a)Se taie 2 dreptunghiuri egale din folia de aluminiu. b)Se face o bărcuţă dintr-un dreptunghi. c)Se aşează pe apă bărcuţa şi dreptunghiul. d)Se aşează câte o agrafă, pe rând, pe folie şi în bărcuţă, repetând operaţiunea până când folia se scufundă. Ce observăm: La un moment dat, după ce se pun mai multe agrafe, folia se scufundă, în timp ce bărcuţa continuă să plutească. PLUTIREA CORPURILOR

PowerPoint Presentation:

Explicaţia: Forma bombată a bărcuţei înlocuieşte (dislocă) un volum mai mare de apă decât dreptunghiul. De aceea, în bărcuţă se pot pune mai multe agrafe până se scufundă. Importanţă: P lutirea vapoarelor

PowerPoint Presentation:

Materiale necesare: -un pahar cu apă; -apă; -cuburi de gheaţă. Mod de lucru: a)Se umple paharul cu apă. b)Se pun în apă câteva cuburi de gheaţă, astfel încât apa din pahar să se ridice până la marginea paharului. c)Se aşteapă câteva minute. Ce observăm: După câteva minute, gheaţa se topeşte. Apa nu curge din pahar. Mai mult, nivelul ei rămâne acelaşi . PROPRIETĂȚILE APEI (starea lichidă/volumul apei)

PowerPoint Presentation:

Explicaţia: Cuburile de gheaţă plutesc pe apă pentru că gheaţa este mai uşoară decât apa. Apa rezultată din topirea cuburilor de gheaţă ocupă un volum mai mic decât gheaţa. Utilizare: P lutirea gheţarilor.

authorStream Live Help