ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ : 

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 7Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ : 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΙΗΤΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : 

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Το αρχαίο ελληνικό θέατρο: γεννήθηκε στις αγροτικές γιορτές προς τιμή του θεού Διόνυσου θεωρείται ότι προήλθε από το διθύραμβο.

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ : 

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Το αρχαίο ελληνικό θέατρο είχε λαϊκό χαρακτήρα, απευθυνόταν δηλαδή στο λαό. Ο λαϊκός χαρακτήρας φαινόταν τόσο στα θέματα των έργων όσο και στην κατασκευή των θεάτρων και στην οργάνωση των παραστάσεων.

Slide 5: 

Το κράτος αναλάμβανε τη διοργάνωση των παραστάσεων. Οι θεατρικές παραστάσεις γίνονταν υπό μορφή θεατρικού διαγωνισμού. Γίνονταν κατά τη διάρκεια των γιορτών προς τιμή του Διόνυσου.

Slide 6: 

Ο επώνυμος άρχοντας επόπτευε τους δραματικούς αγώνες. Εύποροι πολίτες, οι χορηγοί, πλήρωναν τα έξοδα των παραστάσεων. Οι πολίτες παρακολουθούσαν δωρεάν (θεσμός των θεωρικών).

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ : 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Οι υποκριτές Έτσι ονομάζονταν οι ηθοποιοί. Υποκριτές μπορούσαν να είναι μόνο άντρες. Φορούσαν μάσκες – προσωπεία. Φορούσαν τους κοθόρνους, ειδικά παπούτσια με χοντρά ψηλά πέλματα, για να φαίνονται μεγαλύτεροι και πιο επιβλητικοί.

Ο χορός : 

Ο χορός Συνόδευε τους υποκριτές. Τραγουδούσε την «πάροδο» (πρώτο τραγούδι μόλις ο χορός μπαίνει στην ορχήστρα) και τα «στάσιμα» (τραγούδια του χορού που χωρίζουν τα διάφορα επεισόδια μεταξύ τους). Το χορό εκπροσωπούσε ο κορυφαίος.

Μηχανές : 

Μηχανές Βοηθούσαν στην εκτέλεση της παράστασης. Το αιώρημα είδος γερανού που παρουσίαζε τους θεούς (από μηχανής θεός). Οι περίακτοι πρίσματα που στις πλευρές τους προσαρμόζονταν διάφοροι ζωγραφικοί πίνακες με τοπία, σκηνές μάχης κ.α.

Slide 10: 

Το εκκύκλημα μία τροχοφόρα κινούμενη εξέδρα – φορείο, πάνω στο οποίο παρουσίαζαν και μετέφεραν τα ομοιώματα των νεκρών, γιατί η ίδια η πράξη του φόνου δε γινόταν ποτέ πάνω στην ορχήστρα.

Προσωπεία - Μάσκες : 

Προσωπεία - Μάσκες Τα φορούσαν οι υποκριτές. Ήταν ιδιαίτερα εκφραστικά. Είχαν φυσικό μέγεθος του προσώπου και μεγάλο άνοιγμα στο στόμα για να επιτρέπουν την καθαρή ομιλία. Κατασκευάζονταν από ξύλο, από δέρμα, από ύφασμα ή αλευρόπαστα.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ : 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ Η ΣΚΗΝΗ ΤΟ ΚΟΙΛΟΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ www.google.com www.filologia.gr

Η ορχήστρα : 

Η ορχήστρα Ήταν μια κυκλική, συχνά πλακόστρωτη, πλατεία στο κέντρο του θεάτρου. Με άλλα λόγια ήταν η σκηνή των σημερινών θεάτρων. Στην ορχήστρα έπαιρνε θέση με την έναρξη της θεατρικής παράστασης ο χορός. Στο κέντρο της ορχήστρας βρισκόταν η θυμέλη, ένας βωμός για το θεό Διόνυσο.

Η σκηνή : 

Η σκηνή Ήταν ένα ορθογώνιο, μακρόστενο στεγασμένο κτίριο που προστέθηκε τον 5ο αι. π.Χ. Αρχικά η σκηνή ήταν ισόγεια και χρησιμοποιούνταν μόνο όπως τα σημερινά παρασκήνια και τα καμαρίνια. Αργότερα η σκηνή έγινε διώροφη. Σχημάτιζε έναν εξώστη στον οποίο μεταφέρθηκε η δράση των υποκριτών. Ο εξώστης αυτός ονομάστηκε λογείον.

Το κοίλον : 

Το κοίλον Ονομαζόταν έτσι λόγω του σχήματός του (κεκλιμένο χωνοειδές επίπεδο). Ήταν ο χώρος όπου απλώνονταν αμφιθεατρικά τα εδώλια (καθίσματα των θεατών). Ήταν το μεγαλύτερο τμήμα του θεάτρου.

Slide 16: 

Στην πρώτη σειρά του κοίλου, στην περίμετρο της ορχήστρας, βρισκόταν η προεδρία, μια ημικυκλική σειρά λίθινων καθισμάτων ή θρόνων προορισμένων για τους αξιωματούχους και τα τιμώμενα πρόσωπα. Τα υπόλοιπα καθίσματα μπορεί να ήταν λίθινα ή από ξύλο (ικρία) πάνω σε λίθινο υπόβαθρο. Πάνω από την τελευταία σειρά καθισμάτων μπορούσε να επεκταθεί το θέατρο, αν το επέβαλλαν οι ανάγκες, με την προσθήκη επιθεάτρου.

Ακουστική : 

Ακουστική Η καλή ακουστική ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των αρχαίων ελληνικών θεάτρων. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν η ακουστική αυτή ήταν αποτέλεσμα ειδικής μελέτης των αρχιτεκτόνων ή απλώς συμπτωματική.

ΕΙΔΗ : 

ΕΙΔΗ Τα θέατρα που παίζονταν ήταν: ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΣΑΤΥΡΙΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ

Slide 19: 

Τα σατυρικά δράματα ήταν εύθυμες παραστάσεις όπου ο χορός αποτελούνταν από σατύρους. Αυτό θύμιζε την καταγωγή του θεάτρου από το διθύραμβο.

ΤΡΑΓΙΚΟΙΑΙΣΧΥΛΟΣ : 

ΤΡΑΓΙΚΟΙΑΙΣΧΥΛΟΣ Θεωρείται ο πατέρας της τραγωδίας. Πρόσθεσε πολύπλοκα σκηνικά και σκηνικές μηχανές. Πρόσθεσε δεύτερο υποκριτή.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ : 

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΙΚΕΤΙΔΕΣ ΠΕΡΣΑΙ ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

ΣΟΦΟΚΛΗΣ : 

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Έφερε πολλές καινοτομίες. Αύξησε τα μέλη του χορού σε 15. Εισήγαγε τρίτο υποκριτή.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ : 

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΑ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ : 

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Στα έργα του υμνεί με φλογερή αγάπη την πόλη του. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους νέους. Εισήγαγε τον από μηχανής θεό.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ : 

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΜΗΔΕΙΑ ΤΡΩΑΔΕΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ

ΚΩΜΙΚΟΙΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ : 

ΚΩΜΙΚΟΙΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ Υπολογίζεται ότι έγραψε πάνω από 40 κωμωδίες. Μέσα από τα έργα του ασκούσε σκληρή κριτική στην πολιτική, την κοινωνία και τη θρησκεία της εποχής του. Εξαιτίας κάποιων έργων του του αφαιρέθηκαν τα πολιτικά του δικαιώματα.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ : 

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΑΧΑΡΝΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗ ΟΡΝΙΘΕΣ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ ΒΑΤΡΑΧΟΙ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ : 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ Θέατρο της Μεγαλόπολης Χωρούσε 21000 θεατές.

Slide 30: 

Θέατρο της Επιδαύρου. Χωρούσε 20000 θεατές.

Slide 31: 

Θέατρο του Διόνυσου στην Αθήνα. Χωρούσε 17000 θεατές.

Slide 32: 

Θέατρο των Δελφών.

Slide 33: 

Θέατρο της Δήλου.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥΣτην αρχαία Ελλάδα : 

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥΣτην αρχαία Ελλάδα Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ μια απλή ψυχαγωγία. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο ήταν παιδευτικό για το λαό, μιας μορφής διδασκαλία που προσφερόταν δωρεάν. Γινόταν στα πλαίσια της θρησκείας (γιορτές του θεού Διόνυσου).

Slide 35: 

Έκρινε την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση της εποχής. Ήταν ένα μεγάλο λαϊκό δικαστήριο για την κοινωνική και πολιτική διαχείριση της πόλης – κράτους.

Στη σύγχρονη εποχή : 

Στη σύγχρονη εποχή Το αρχαίο ελληνικό θέατρο άσκησε τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου θεάτρου. Τα έργα της τότε εποχής εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και να παίζονται στη σύγχρονη εποχή. Έχουν παγκόσμια αναγνώριση.

Slide 37: 

Δεν ψυχαγωγούν μόνο αλλά διδάσκουν και διαμορφώνουν συνειδήσεις. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο είναι όπως ακριβώς και η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, προίκα όλης της ανθρωπότητας.

Slide 38: 

ΤΕΛΟΣ

authorStream Live Help