ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Διαφάνεια 7:

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Διαφάνεια 7:

Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Γνωρίζοντας τον κόσμο μέσα από γεύσεις και εικόνες» Γυμνάσιο Μελίκης Σχολικό έτος 2016-17 Υπεύθυνοι καθηγητές: Γαϊτανίδου Μαγδαληνή Βοηθός: Γκανίδης Δήμος Ομάδα: Οι μικροί σεφ ( Ζιάννα Δέσποινα, Καραγκιζοπούλου Ελένη, Κατσίκας Γεώργιος, Κοπατσάρη Αλεξάνδρα, Νιδοπούλου Γεωργία, Ντόβα Βικτωρία)

Διαφάνεια 7:

Banitsa Αυτή είναι η παραδοσιακή βουλγαρική τυρόπιτα, με αυγά και τυρί sirene . Η χειροποίητη εκδοχή της είναι και η καλύτερη φυσικά. Συχνά στη Βουλγαρία θα δείτε να συνοδεύουν τη Banitsa με boza , ένα παχύρρευστο, γλυκό, καφέ ποτό, που της ταιριάζει πολύ. Πιπεριές γεμιστές Σ την Ελλάδα αγαπάμε πολύ τα γεμιστά. Το ίδιο και στη Βουλγαρία. Μόνο που εκεί γεμίζουν μόνο τις πιπεριές, όλων των χρωμάτων. Γεμίζονται συνήθως με ρύζι, και μερικές φορές περιέχουν και καρύδια ή κιμά. Πολλές φορές θα τις συναντήσετε γεμιστές με τυρί και σκεπασμένες με μια μπεσαμέλ . Αυτό είναι το biurek .

Διαφάνεια 7:

Οι λάτρεις του barbecue στη Σερβία έχουν και την επιλογή του Leskovački voz (τρένο Leskovac ), το οποίο ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της μητρόπολης του κρέατος της χώρας, της Leskovac , και ουσιαστικά πρόκειται για  μια σειρά από πιάτα με κρέας  που έρχονται το ένα μετά το άλλο, μέχρι να παρακαλάτε να σταματήσουν. Παρ’ όλο που το  μοσχάρι , το  αρνί  και το  κοτόπουλο  είναι πιάτα που καταναλώνονται συχνά,  το  χοιρινό  ( svinjetina ) είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στα μενού  στις περισσότερες περιοχές. Οι κορυφαίες επιλογές είναι η slanina (καπνιστό χοιρινό), το kulen (πικάντικο, καπνιστό, χοιρινό λουκάνικο με πάπρικα) και το Sendvič (χοιρομέρι, τυρί και μανιτάρια), ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν το pihtije , ένα κρύο «κέικ» από… κεφάλια χοίρων και άλλα μέρη του ζώου.

Διαφάνεια 7:

Σερβία και Μαυροβούνιο Στη Σερβία, όπως και στο Μαυροβούνιο η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται μεταξύ 13 και 14 Ιανουαρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να τηρεί το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο προσφέρει στους Σέρβους την ευκαιρία να εορτάζουν την Πρωτοχρονιά δυο φορές: μια μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο στις 31 Δεκεμβρίου και μια στις 13 Ιανουαρίου. Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σέρβοι γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου Η γιορτής της Πρωτοχρονιάς ήταν στις 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Παλιό ή Ιουλιανό ημερολόγιο και λέγεται αλλιώς την Ημέρα του Αγίου Βασιλείου ή Μικρά Χριστούγεννα. Κατά την κομμουνιστική περίοδο η Πρωτοχρονιά δεν γιορταζόταν σύμφωνα με την εκκλησία στις 14 Ιανουαρίου, αλλά την 1η Ιανουαρίου. μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σέρβοι γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, και την Πρωτοχρονιά στις 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα, πάλι, με το παλιό ημερολόγιο ή τον λεγόμενο Άγιο Βασίλειο ή Μικρά Χριστούγεννα. Τα παραδοσιακά σερβικά έθιμα της Πρωτοχρονιάς συνδυάζονται με τα δυτικά. Για παράδειγμα, οι Σέρβοι στολίζουν χριστουγεννιάτικα δένδρα, αλλά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όχι των Χριστουγέννων. Την Πρωτοχρονιά ή τα Μικρά Χριστούγεννα, σε πολλά μέρη της Σερβίας, επαναλαμβάνονται χριστουγεννιάτικα έθιμα. Κατά παράδοση καίγεται στο τζάκι το κούτσουρο των Χριστουγέννων " μπάντνιακ ", ξύλο βελανιδιάς. Με χαρά αναμένεται στο σπίτι εκείνος που θα κάνει ποδαρικό, που θα μπει πρώτος στο σπίτι με το δεξί πόδι ( πολαζάινικ ή πολάζνικ ) για να φέρει καλοτυχία. Σε πολλές περιοχές ο πρώτος επισκέπτης του σπιτιού τη νέα χρονιά φέρνει και το μπάντνιακ για να το κάψει στη φωτιά.

authorStream Live Help