Ήθη και έθιμα των Αρχαίων Ελλήνων

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Ήθη και έθιμα των Αρχαίων Ελλήνων:

Ήθη και έθιμα των Αρχαίων Ελλήνων

Μετάληψη:

Μετάληψη Οι ειδικοί σύνδεσμοι του Διονύσου με το κρασί βγαίνουν από την πρωτοχρονιάτικη χρήση του κρασί στα Ανθεστήρια, όπου οι πρόγονοί μας έπιναν κρασί τιμώντας τον θεό Διόνυσο.

Τα σημαντικότερα έθιμα που αναβιώνουν μέχρι σήμερα:

Τα σημαντικότερα έθιμα που αναβιώνουν μέχρι σήμερα Νηστεία: Οι Αθηναίοι γιόρταζαν τα Ελευσίνια μυστήρια, τα θεσμοφόρια, κ.τ.λ. Το ίδιο έκαναν και οι Σπαρτιάτες πριν ξεκινήσουν μια σπουδαία πολεμική επιχείρηση.

Ταφή:

Ταφή Την ταφή του νεκρού, το στήσιμο μνημείου μαζί με τους συγγενείς του νεκρού και τα μνημόσυνα τα συναντούμε στους Διονυσιακούς Θιάσους.

Ο γάμος:

Ο γάμος Ο πρώτος εγγεγραμμένος στα αρχεία της Ελλάδος είναι της Πηνελόπης στην Οδύσσεια, αλλά και στην Ιλιάδα ο Ήφαιστος πλουμίζει την ασπίδα του Αχιλλέα με την εξής επιγραφή: Ιστόρησε και γάμους, τις νύφες που γυρνάνε από τα σπίτια τους με φώτα και λαμπάδες και τις περνούσαν με νυφιάτικα τραγούδια από τις ρούγες.

Αναστενάρια:

Αναστενάρια Καθώς και τα Ταυροκαθάψια είναι τα πιο συγκεκριμένα Ελληνικά τελετουργικά που επιβιώνουν έως σήμερα. Τα αναστενάρια έρχονται κατευθείαν από τα Διονυσιακά όργια.

Βάπτιση:

Βάπτιση  Στην αρχαιότητα συνήθιζαν να βαπτίζουν τα αγάλματα των Θεαινών επιδιώκοντας την αναγέννησή τους μέσα στο νερό. Αλλά και η ανάδυση της Αφροδίτης από τα κύματα, κατά την μυθολογία, η γέννησή της από το νερό είναι συμβολισμός της άμεσης σχέσης νερού, γονιμοποίησης και γέννησης.

Σπάσιμο αγγείων:

Σπάσιμο αγγείων  Είναι παγανιστικό έθιμο και καταδικαζόταν στον μεσαίωνα (συνηθίζεται στην Κέρκυρα το Μ. Σάββατο)

Τα αυγά του Πάσχα:

Τα αυγά του Πάσχα Μία από την αρχαιότερη Ορφική Θεογονία που ο Έρως βγαίνει από το αυγό που το γέννησε η νύχτα. Το κοσμογονικό αυγό θα το βρούμε στην κατά Ιερώνυμον και Ελλάνικον Θεογονία στην ραψωδική θεογονία και στου Επιμενίδη.

Τα κάλαντα:

Τα κάλαντα Ήταν η εορτή των Ελλήνων τον μήνα Πυανοψιών. Τα Πυανέψια προς τιμήν της σκυράδος Αθηνάς και του Απόλλωνα και αργότερα του Διονύσου γιόρταζαν την γονιμότητα του χρόνου που έφευγε και την συνέχιση της γονιμότητας του επόμενου χρόνου. Όλο το διήμερο των εορτών της πρωτοχρονιάς που λεγόταν κάλαντα άναβαν φανάρια έξω από το σπίτι τους και τραγουδούσαν συνέχεια.

Το Πάσχα:

Το Πάσχα Τοποθετήθηκε στα Αδώνια που εορτάζονταν κάθε άνοιξη με την αναπαράσταση του θανάτου του Άδωνι. Οι γυναίκες στόλιζαν το νεκρικό κρεβάτι του παιδιού του Έρωτα, όπως στολίζεται ο σημερινός επιτάφιος με λουλούδια, πρασινάδες και καρπούς, στην συνέχεια ακολουθούσε η περιφορά του επιτάφιου με μοιρολόγια! Την επόμενη μέρα τραγούδαγαν και πανηγύριζαν την ανάσταση του ωραίου Άδωνι.

Θεοφάνεια:

Θεοφάνεια Οι πρόγονοί μας γιόρταζαν την επιστροφή του θεού Απόλλωνα από την χώρα των υπερβορείων όπου περνούσε τον χειμώνα του κατά την λαϊκή δοξασία. Την νέα αποκάλυψη του θεού την γιόρταζαν στους ιεούς και την ονόμαζαν Θεοφάνεια.

Παναγία η Ελεούσα:

Παναγία η Ελεούσα Δαίμων λατρευόμενος στην Αθήνα. Στον βωμό του ιδρυομένου στην αγορά κατέφευγαν οι ξένοι ζητούντες προστασία οσάκις καταδιώκονταν οπότε και η ονομασία των όρμων ελεούσα που πρόσφερε καταφύγιο έχει την ρίζα της στον ελεώ.

authorStream Live Help