ΝΤΟΒΑ ΕΥΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ:

ΝΤΟΒΑ ΕΥΗ Εργασία σ τα κείμενα για τον Νίκο Καζαντζάκη Τ μήμα Γ2

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ:

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1883, και εκεί, στην τουρκοκρατούμενη μικρή πόλη, μαθαίνει τα πρώτα του γράμματα. Η επανάσταση του 1897 τον αναγκάζει να φύγει, και για δύο χρόνια ν’ ακολουθήσει μαθήματα σ’ ένα σχολείο Φραγκισκανών μοναχών στη Νάξο. Το 1899 επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου τέλειωσε το γυμνάσιο. Από το 1902-1906 σπουδάζει νομικά στην Αθήνα, και το 1907-1909 στο Παρίσι, όπου δέχτηκε επιδράσεις από τη διδασκαλία του Γάλλου φιλοσόφου Bergson. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα θα εργαστεί μεταφράζοντας φιλοσοφικά βιβλία. Η γνωριμία του με τον `Αγγελο Σικελιανό, στα 1914, υπήρξε άλλη μια σημαντική στιγμή της ζωής του. Το 1918 και το 1919 ταξιδεύει στην Ελβετία και στη Ρωσία, ως ανώτερος κρατικός υπάλληλος, για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου. Το 1922 μένει στη Βιέννη, και ύστερα για περισσότερο καιρό στο Βερολίνο, όπου, υπό την επίδραση της κομουνιστικής ιδεολογίας, έγραψε την “Ασκητική”. Στην Ελλάδα γυρίζει το 1924, αφού προηγουμένως περνά από την Ασίζη της Ιταλίας.Ο πατέρας του ή ταν ο Μιχάλης Καζαντζάκης ήταν έμπορος γεωργικών προϊόντων και κρασιού και καταγόταν από τους Bαρβάρους, όπου βρίσκεται σήμερα το Mουσείο Kαζαντζάκη.  και η μητέρα του η Μαρία Καζαντζάκη.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ:

Ο Καζαντζάκης ήταν ένας από τους πιο πολυταξιδεμένους `Ελληνες πνευματικούς ανθρώπους, ενώ τα πολύ συχνά ταξίδια που πραγματοποιούσε στο εξωτερικό δεν του επέτρεψαν σχεδόν ποτέ να μείνει σταθερά στην Ελλάδα για πολύ καιρό. Σημαντικά γεγονότα της ζωής του Καζαντζάκη ήταν η υποψηφιότητα του για την απονομή των Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1947 και το 1957 (τη χρονιά του θανάτου του), καθώς και το βραβείο Ειρήνης που του δόθηκε ένα χρόνο πριν το θάνατο του στη Βιέννη. Ηταν Έλληνας   συγγραφέας ,  πεζογράφος ,  λογοτέχνης   μυθιστοριογράφος ,  δημοσιογράφος ,  πολιτικός ,  μουσικός ,  θεατρικός συγγραφέας ,  ποιητής  και  φιλόσοφος [2] [3]  , με πλούσιο  λογοτεχνικό , ποιητικό και μεταφραστικό έργο. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. [4]  Έγινε ακόμα γνωστότερος μέσω της κινηματογραφικής απόδοσης των έργων του  Ο Χριστός ξανασταυρώνεται ,  Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά  και  Ο Τελευταίος Πειρασμός . Ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς από το λαό και από τους πλέον αναγνωρισμένους στο εξωτερικό συγγραφείς. Από το 1945 ως το 1948 ήταν πρόεδρος της  Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ:

Από τα έργα του ξεχωρίζουν τα εξής: Μυθιστορήματα: “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”, “Ο Καπετάν Μιχάλης”, “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Ο τελευταίος πειρασμός”, “Ο φτωχούλης του Θεού”, “Οι Αδερφοφάδες”. Αφηγήματα: “`Οφις και κρίνο”, “Η αρρώστια του αιώνος”, “Ασκητική”, “Αναφορά στον Γκρέκο”. Ταξιδιωτικά: Τα έργα του τα οποία αναφέρονται σε χώρες τις οποίες επισκέφθηκε, συγκεντρώθηκαν κάτω από το γενικό τίτλο “Ταξιδεύοντας”. Εδώ έχουμε περιγραφές και σχόλια για την “Αγγλία”, “Ισπανία”, “Ιαπωνία - Κίνα”, “Ιταλία - Αίγυπτο - Σινά” κ.α. Ποιητικά : “Τερτσίνες”, “Οδύσσεια”. Θεατρικά : “Πρωτομάστορας”, “Νικηφόρος Φωκάς”, “Βούδας”, “Χριστός”, “Οδυσσέας”, “Μέλισσα”, “Καποδίστριας”, “Σόδομα και Γόμορα”, “Χριστόφορος Κολόμβος”, “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος” κ.α. Μεταφράσεις : “Ιλιάδα” και “Οδύσσεια” (μαζί με τον Ι.Θ. Κακριδή), “Θεία Κωμωδία” του Δάντη, “Φάουστ” του Γκαίτε κ.α.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ:

Σήμερα, ο Νίκος Καζαντζάκης θεωρείται  οικουμενικός συγγραφέας , ένας  κλασσικός . Είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν δεν υπάρχει άνθρωπος που ξέρει να διαβάζει και δεν θα μπορέσει σε κάποια γλώσσα ή διάλεκτο να διαβάσει Καζαντζάκη. Ο Νίκος Καζαντζάκης, κατά το ταξίδι τής επιστροφής του από την Ιαπωνία και την Κίνα, εισήχθη   στην Πανεπιστημιακή Κλινική τού Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπου πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1957 , στις 10:20 το βράδυ. Νεκρός μεταφέρθηκε στην Αθήνα και μετά στην Κρήτη. Τάφηκε στην Τάπια Μαρτινέγκο, πάνω στα βενετσιάνικα τείχη τού Ηρακλείου. Στον τάφο του, που είναι σήμερα παγκόσμιο πνευματικό προσκύνημα, έχει τοποθετηθεί το επιτύμβιο που εκείνος έγραψε και ζήτησε να χαραχθεί:

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ:

Νίκος Καζαντζάκης Γέννηση 18 Φεβρουαρίου 1883 Ηράκλειο Κρήτης ,  Οθωμανική Αυτοκρατορία Θάνατος 26 Οκτωβρίου 1957 (74 ετών) Φράιμπουργκ ,  Δυτική Γερμανία Αιτία θανάτου λευχαιμία Εθνικότητα Έλληνας Υπηκοότητα Ελληνική Σχολές φοίτησης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιδιότητα σεναριογράφος ,  δημοσιογράφος , ποιητής ,  μεταφραστής , μυθιστοριογράφος ,  φιλόσοφος , θεατρικός συγγραφέας ,  συγγραφέας και  πολιτικός Είδος τέχνης Λογοτεχνία Σημαντικά έργα Οδύσεια  (1938/1957) Ασκητική  (1927/1945) Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (1946) Ο Καπετάν Μιχάλης  (1953) Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται  (1954) Ο Τελευταίος Πειρασμός  (1955) Αναφορά στον Γκρέκο  (1961 ) Βραβεύσεις Π αγκόσμιο Βραβείο Ειρήνης ( Βιέννη 28 Ιουνίου   1956 ),  Κρατικό Βραβείο Θεάτρου  ( Αθήνα   1956 ).

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ:

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

authorStream Live Help