Μινωικός Πολιτισμός

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιχνιδιού:

Μινωικός Πολιτισμός Ο Μινωικός Πολιτισμός αναπτύχθηκε περίπου τον 3ο με 2ο αιώνα π.Χ.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιχνιδιού:

Οι εμπορικές ασχολίες των Μινωιτών   Την εποχή του  χαλκού , αναπτύχθηκε στην Κρήτη  ένας πολιτισμός που έφθασε σε υψηλό επίπεδο κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης.   Οι δραστηριότητες και ασχολίες των Μινωιτών ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία, το εμπόριο και η ναυτιλία. Οι Μινωίτες είχαν επικοινωνία με άλλες περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως οι Κυκλάδες, η Κύπρος και η Αίγυπτος με τις οποίες εμπορεύονται διάφορα προϊόντα.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιχνιδιού:

Το ανάκτορο της Κνωσσού . Το ανάκτορο της Κνωσού χωρίζεται σε διάφορα τμήματα, καθένα από τα οποία έχει ξεχωριστή χρήση. Ήταν πολυόροφο , χτισμένο με πελεκητούς δόμους και διακοσμημένο με θαυμάσιες τοιχογραφίες που απεικόνιζαν πιθανόν θρησκευτικές τελετές. Η πρόσβαση γινόταν από τρεις εισόδους που βρίσκονταν στη βόρεια, τη δυτική και τη νότια πλευρά του . Στην ανατολική πλευρά του αναπτύσσονταν τα βασιλικά διαμερίσματα, στα οποία οδηγούσε ένα μεγάλο κλιμακοστάσιο, τα δωμάτια του προσωπικού και ένα ιερό . Έτσι στην δυτική πλευρά του ανακτόρου υπάρχουν συγκεντρωμένες οι αίθουσες των τελετών στους επάνω ορόφους, οι δημόσιες αποθήκες (18 μακρόστενα δωμάτια) με τα μεγάλα πιθάρια, τα ιερά, τα θησαυροφυλάκια καθώς επίσης και η αίθουσα του θρόνου που αποτελείται από τον προθάλαμο και τον κυρίως χώρο του θρόνου. Στο νοτιοδυτικό τμήμα του ανακτόρου βρίσκεται η Δυτική Αυλή και η Δυτική Είσοδος που οδηγεί στο Διάδρομο Πομπής, που ήταν διακοσμημένος με τοιχογραφίες ("Πρίγκιπας με τα κρίνα"). Στην αριστερή πλευρά του διαδρόμου βρίσκονται τα Προπύλαια και τα περίφημα Διπλά Κέρατα, ένα από τα ιερά σύμβολα της μινωικής θρησκείας. 

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιχνιδιού:

Η θρησκεία των Μινωιτών Οι Μινωίτες λάτρευαν   θεότητες  κυρίως γυναικείες   που συμβόλιζαν τη βλάστηση της φύσης, τη γονιμότητά της και την ευφορία .   Πίστευαν στο θάνατο και την ανάσταση του θεού, που συμβόλιζε τον ετήσιο μαρασμό της φύσης (φθινόπωρο - χειμώνα) και το ξανάνιωμα της φύσης (άνοιξη - καλοκαίρι ).Οι αντρικές θεότητες είχαν το ρόλο του γιού ή του συζύγου της θεάς . Ιερά σύμβολα των Μινωιτών :

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιχνιδιού:

Η τέχνη των Μινωιτών Οι Μινωίτες ήταν σπουδαίοι αγγειοπλάστες. Με τη βοήθεια του τροχού κατασκεύαζαν πήλινα αγγεία σε πολλά σχήµατα και µ εγέθη και τα διακοσµούσαν µε πολλά σχέδια και χρώµατα . Ζωγράφιζαν σχέδια παρµένα από τη φύση, όπως: λουλούδια, φύλλα, ζώα, ψάρια, κοχύλια, αστερίες κ.ά . Στη µ ινωική Κρήτη αναπτύχθηκε και η τέχνη των σφραγίδων. Οι Μινωίτες έµποροι , όταν έκλειναν µια συµφωνία , χρησιµοποιούσαν σφραγίδες για να υπογράφουν. Οι τεχνίτες που τις έφτιαχναν γυάλιζαν πολύτιµες πέτρες και πάνω τους χάραζαν διάφορα σχήµατα . Καµιά σφραγίδα δεν ήταν ίδια µε την άλλη. Ζωγράφιζαν θαυµάσιες τοιχογραφίες στους τοίχους των σπιτιών τους. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο ανάκτορο της Κνωσού, αλλά και σε άλλα αρχοντικά, τοιχογραφίες πολύ µ εγάλης τέχνης.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιχνιδιού:

Τα έθιμά τους Η λέξη «ταυροκαθάψια» αποτελείται από τη λέξη ταύρος και από το ρήμα «καθάπτω» και «καθάπτομαι» και σημαίνει κρατιέμαι, στηρίζομαι, προσκολλούμαι (εν προκειμένω στα κέρατα του ταύρου ).Οι τελετές αυτές που ήταν ταυτόχρονα και ακροβατικά αγωνίσματα, τελούνταν σε πολλά μέρη της αρχαίας Ελλάδας, στη Θεσσαλία, στην Τίρυνθα, την Κρήτη και αλλού. Σε αυτές τις τελετές, τέσσερα άτομα, άντρες συνήθως, οι Ταυροκαθάπτες , που κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα τριγύριζαν τον ταύρο και ο ένας απ’ αυτούς προσπαθούσε να ανέβει στη ράχη ή στον τράχηλό του και να κρατηθεί από τα κέρατά του εκτελώντας διάφορες εντυπωσιακές ακροβατικές ασκήσεις.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιχνιδιού:

Ώρα για παιχνίδι! Προσπαθήστε να μαντέψετε τις απαντήσεις αυτών των ερωτήσεων σχετικά με την Μινωική Κρήτη. 1.Πόσα δωμάτια είχε το ανάκτορο της Κνωσσού ; Α)1000 Β)1500 Γ)2000 2.Από τι καταστράφηκε ο Μινωικός πολιτισμός; Α)από σεισμό Β)από την κατάρευση της οικονομίας Γ)από τσουνάμι 3.Μέχρι ποια ήπειρο έφτασαν οι Μινωίτες σύμφωνα με το βίβλίο του αρχαιολόγου S. Κ. Chattergi ; Α)Ασία Β)Αφρική Γ)Αμερική

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιχνιδιού:

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιχνιδιού 1.Β 2.Γ 3.Α Από τις μαθήτριες του τμήματος Α1:Ακρίβου Μαρία Καρατενίζη Τάνια

authorStream Live Help