Κώδικας Da Vinci

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Διαφάνεια 6:

Κώδικας Da Vinci

Διαφάνεια 6:

Ο  Κώδικας Ντα Βίντσι  είναι βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα Νταν Μπράουν (Dan Brown). Ο συγγραφέας του βιβλίου αναφέρεται σε μία μυστική οργάνωση εν ονόματι το «Κοινό της Σιών» που προστατεύει το Άγιο Δισκοπότηρο, ο γνωστός μύθος που παίρνει μία άλλη διάσταση μέσα από αυτό το βιβλίο. Το βιβλίο αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στον Μεσαίωνα  και σε πολύ παλαιότερες εποχές . Όλη η υπόθεση του έργου εξελίσσεται αρχικά στο Παρίσι, όπου ξεκινάει το μυθιστόρημα με την εξιχνίαση του φόνου του εφόρου του Λούβρου. Μετά μόλις ανακαλύπτουν οι ήρωες για την συμπλοκή μυστικών οργανώσεων στην δολοφονία του εφόρου, αρχίζει ένα κυνηγητό ανάμεσα στην αστυνομία και στους ήρωες του βιβλίου. Μετά περνάμε σε ένα δεύτερο επίπεδο, όπου όλη η ιστορία μεταφέρεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι το τέλος του βιβλίου η ιστορία παραμένει αποκαλυπτική με ρεαλιστικές περιγραφές και αναφορές στην πραγματική ταυτότητα του Ιησού Χριστού .

Διαφάνεια 6:

Ιστορικά στοιχεία Μέσα από το βιβλίο αυτό αναδεικνύονται κάποιες αλήθειες , οι οποίες έχουν ως στόχο τον προβληματισμό των αναγνωστών. Μέσα στο βιβλίο γίνεται αναφορά για την Αληθινή Πίστη και για την επιρροή που ασκούσε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στους υπηκόους της με σκοπό να αποκομίσει διάφορα προνόμια, αλλά και να συνεχίσει την κυριαρχία της σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο. Παράλληλα ο συγγραφέας κάνει αναφορά στα απόκρυφα ευαγγέλια και την αλήθεια που παρουσιάζουν. Έτσι ο συγγραφές δείχνει μία ροπή προς την ιστορία της Εκκλησίας, αλλά και για την αυθεντικότητα των όσων πιστεύουν οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, χωρίς να πρέπει να σταθούμε μόνο στην Χριστιανική θρησκεία.

Διαφάνεια 6:

Το μυστικό … του Μυστικού Δείπνου Ο Νταν Μπράουν, με τον «Κώδικα Ντα Βίντσι», σκανδάλισε «αποκαλύπτοντας» ότι στο «Μυστικό Δείπνο», το έργο του αναγεννησιακού ζωγράφου, η φυσιογνωμία με τα μακριά κόκκινα μαλλιά δεν είναι ο Ιωάννης, αλλά η Μαρία Μαγδαληνή, ενώ ανάμεσα τους σχηματίζεται ένα V, σύμβολο του ιερού θηλυκού. Ο πίνακας, με διαστάσεις 460 επί 880 εκατοστά, καλύπτει έναν ολόκληρο τοίχο στο μοναστήρι της Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε στο Μιλάνο. Ο Ντα Βίντσι άρχισε να τον ζωγραφίζει το 1495 και τον ολοκλήρωσε τρία χρόνια αργότερα, το 1498 . Σε αυτόν απεικονίζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού με τους μαθητές του. Στη συγκεκριμένη σκηνή, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, ο Ιησούς ανακοινώνει ότι κάποιος από τους μαθητές του θα τον προδώσει, ωστόσο ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την στιγμή όπου ο Ιησούς κάνει την τελετή της Θείας Ευχαριστίας. Η κεντρική μορφή είναι ο ίδιος ο Ιησούς, με μια σειρά παραθύρων ακριβώς πίσω. Δίπλα και δεξιά του βρίσκεται ο Ιωάννης στον οποίο μιλάει ο Πέτρος. Στο συγκεκριμένο σημείο εστιάζεται όλη η διαμάχη σχετικά με το αν το πρόσωπο αυτό ανήκει στον Ιωάννη ή τη Μαρία Μαγδαληνή . Το περίεργο, σύμφωνα με όσους υποστηρίζουν τη δεύτερη εκδοχή, είναι ότι η συγκεκριμένη φυσιογνωμία δεν έχει τα αντρικά χαρακτηριστικά που είναι εμφανή στους υπόλοιπους μαθητές του Κυρίου, και επομένως πρόκειται για γυναίκα.

Διαφάνεια 6:

Συγγραφέας Ο  Νταν Μπράουν  ( Daniel "Dan" Brown , 22 Ιουνίου 1964) είναι Αμερικανός συγγραφέας μυθιστοριογραφίας θρίλερ, πιο γνωστός για το μυθιστόρημά του ο Κώδικας Ντα Βίντσι το οποίο εκδόθηκε το 2003. Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1964 . Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Philips Exeter, στην οποία δίδαξε και φιλολογία. Ζει στη Νέα Αγγλία με τη σύζυγό του. Τα μυθιστορήματα του Μπράουν χαρακτηρίζονται από θέματα κρυπτογραφίας, κλειδιών, συμβόλων, κωδικών και θεωριών συνωμοσίας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες, και ως το 2009 έχει πουλήσει πάνω από 80 εκατομμύρια αντίτυπα. Τα μυθιστορήματα του Μπράουν που έχουν ως κύριο πρωταγωνιστή τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον περιλαμβάνουν τα ιστορικά θέματα και το χριστιανισμό ως επαναλαμβανόμενα μοτίβα, και κατά συνέπεια έχει δημιουργηθεί μια διαμάχη. Ο Μπράουν στον διαδικτυακό του τόπο υποστηρίζει ότι τα βιβλία του δεν είναι αντιχριστιανικά, αν και ο ίδιος είναι σε ένα πνευματικό ταξίδι, και λέει ότι το βιβλίο του ο Κώδικας Ντα Βίντσι, είναι απλά "μια ιστορία διασκέδασης που προωθεί την πνευματική συζήτηση και τον διάλογο γύρω από αυτή" και προτείνει ότι το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί "ως θετικός καταλύτης για την ενδοσκόπηση και την εξερεύνηση της πίστης μας".

Διαφάνεια 6:

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν έκανε πολλούς ανθρώπους να απογοητευτούν από την πίστη τους , άλλους να αναρωτηθούν και να ψάξουν την αλήθεια και άλλους να την αμφισβητήσουν .Επίσης δεν έλειψαν κι αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις ιστορικές ανακρίβειες του βιβλίου και καταδίκασαν τον Νταν Μπράουν .Αυτό που δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε είναι ότι ο Κώδικας Ντα Βίντσι είναι ένα απλό μυθιστόρημα το όποιο θίγει ίσως κάποια πολύ λεπτά ζητήματα της Χριστιανικής Εκκλησίας χωρίς να θέλει όμως να προκαλέσει την ταραχή η την απομάκρυνση από τον Θεό.

authorStream Live Help