ΑΛΕΠΟΥ

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΑΛΕΠΟΥ:

ΑΛΕΠΟΥ Η αλεπού ( Vulpes ) είναι ανώτερο  θηλαστικό , που ανήκει στην οικογένεια  Κυνίδες . Το πιο γνωστό είδος είναι η  Κόκκινη αλεπού  ( Vulpes vulpes ), της οποίας το τρίχωμα είναι κοκκινωπό, με μαυριδερά το πίσω μέρος των αυτιών της και το μπροστινό μέρος των ποδιών της, ενώ το άκρο της ουράς της είναι πάντα λευκό.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ:

ΕΜΦΑΝΙΣΗ Εξωτερικά μοιάζει λίγο με τον  σκύλο , αλλά η ουρά της είναι πολύ πιο φουντωτή και το τρίχωμά της πιο πυκνό, ενώ και το ρύγχος της πιο μακρόστενο. Το μεγαλύτερο σε διαστάσεις είδος είναι η  κόκκινη αλεπού , η οποία φτάνει σε μήκος έως και τα 90 εκατοστά και ζυγίζει 7 - 10 κιλά. Το εντυπωσιακό είναι ότι η ουρά της φτάνει σε μήκος έως και τα 60 εκατοστά, δηλαδή είναι αρκετά μεγάλη συγκριτικά με το σώμα της. Στα περισσότερα είδη, τα πόδια της είναι κοντά και λεπτά και έτσι η ουρά της χρησιμεύει και σαν μέσο ισορροπίας.

Γεωγραφική διασπορά :

Γεωγραφική διασπορά Η αλεπού εμφανίστηκε στη  Γη  πριν από 400.000 χρόνια και πιθανώς να υπήρξε και θήραμα για τους προϊστορικούς κυνηγούς. Σήμερα συναντάται σε όλες σχεδόν τις ηπείρους, εκτός από την  Ανταρκτική . . Επίσης, η  Νοτιοαμερικανική γκρίζα αλεπού  (Lycalopex griseus) ζει στην  Χιλή  και την  Αργεντινή , ενώ η  Αρκτική αλεπού  (Alopex Lagopus) ζει στις πολικές περιοχές του  βόρειου ημισφαιρίου .

Διατροφή :

Διατροφή Όλα τα είδη αλεπούδων είναι παμφάγα. Το διαιτολόγιό τους αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από ασπόνδυλα. Ωστόσο, καταναλώνουν και τρωκτικά ,  λαγούς ,  κουνέλια  και άλλα μικρά  θηλαστικά , καθώς και  ερπετά  (όπως  φίδια ),  αμφίβια ,  χόρτα ,  μούρα  ενώ δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση και σε  καρπούς  (φρούτα),  ψάρια ,  πτηνά , αυγά, σκαθάρια,  έντομα  και όλα σχεδόν τα είδη μικρών ζώων. Τ

Αναπαραγωγή :

Αναπαραγωγή Όταν έρχεται ο καιρός της αναπαραγωγής, το θηλυκό σκάβει μία φωλιά με δαιδαλώδεις διαδρόμους μέσα σε μία περιοχή η οποία ανήκει σε ένα συγκεκριμένο αρσενικό. Μετά από 51 - 53 ημέρες, γεννιούνται 3 - 5 μικρά κουταβάκια, τα οποία αρχικά έχουν κάπως πιο γκρίζο τρίχωμα σε σχέση με τη μητέρα τους, ενώ στις πρώτες 2 εβδομάδες είναι τυφλά. Η μητέρα τους τους φέρνει τροφή καθημερινά και κάθε φορά που γυρίζει στην  φωλιά της ακολουθεί διαφορετικό δρόμο.

Σχέση με τον άνθρωπο :

Σχέση με τον άνθρωπο Αν και έχει μια ενστικτώδη δυσπιστία και φόβο απέναντι στον άνθρωπο, ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί απρόκλητη επίθεση αλεπούς σε άνθρωπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλεπού όταν εξοικειωθεί με τον άνθρωπο, αρχίζει να του δείχνει εμπιστοσύνη και φιλική παιχνιδιάρικη συμπεριφορά, όπως αυτή του σκύλου. 

authorStream Live Help