Τα πέτρινα γεφύρια

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας:

Τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας

Γεφύρι του Μανώλη:

Γεφύρι του Μανώλη Πέτρινο μονότοξο γεφύρι το οποίο γεφύρωνε τον Αγραφιώτη ποταμό. Πλέον το γεφύρι τους περισσότερους μήνες του χρόνου βρίσκεται κάτω από τα νερά της λίμνης των Κρεμαστών και μόνο λίγες μέρες του χρόνου έρχεται στην επιφάνεια για να μπορέσει να το θαυμάσει κάποιος! Το γεφύρι χτίστηκε το 1659 και πήρε το όνομα του μάλλον από τον Ηπειρώτη πρωτομάστορα Μανώλη Χρυσιώτη ο οποίος είχε εγκατασταθεί με την γυναίκα του Παρασκευή στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα ).

Γεφύρι στο Αργάσι:

Γεφύρι στο Αργάσι Παλιό ενετικό γεφύρι που δεσπόζει στο νότιο άκρο της παραλίας του Αργασίου. Ήταν χτισμένο στις εκβολές του χειμάρρου "ποτάμι της καμάρας" και σήμερα βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Εξυπηρετούσε παραλιακό δρόμο ο οποίος ξεκινούσε από τον Άγιο Σπυρίδωνα στις Γούρνες και κατέληγε λίγο πριν από τον Νταβία κάτω από το "κομμένο βουνό".

Γεφύρι του Κουσιουμπλή:

Γεφύρι του Κουσιουμπλή Το γεφύρι του Κουσιουμπλή χτίστηκε στα τέλη 18ου ή αρχές 19ου αιώνα, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες ενενηντάχρονων Επταχωριτών σε μια έρευνα του 1994. Γεφυρώνοντας το Ζουζουλιώτικο ρέμα συνέδεε τη Ζούζουλη με το Επταχώρι, την Ήπειρο με την Δυτική Μακεδονία.

Γεφύρι στο Μέγα Ποταμό:

Γεφύρι στο Μέγα Ποταμό Γέφυρα Πρέβελης, ένας επίγειος Παράδεισος στα Νότια του Νομού Ρεθύμνου. Το καμαρωτό Γεφύρι χτίστηκε τον 18ο αιώνα από του μοναχούς της Μονής Πρέβελης για πέρασμα του Μεγάλου Ποταμού που καταλήγει στο Λιβυκό πέλαγος περιτριγυρισμένος από ένα φυσικό Φοινικόδασος.

Υδατογέφυρο του Κιμέρ Νερού:

Υδατογέφυρο του Κιμέρ Νερού Τα υπολείμματα του βυζαντινού υδατογέφυρου που βρίσκονται στην είσοδο της παλαιάς πόλης, πάνω στον αρχαίο ποταμό Σαμία, στις Φέρες. Το μεγαλύτερο τμήμα του κατεδαφίστηκε το 1955. Μετέφερε το νερό από μακρινή πηγή στον οικισμό της Μονής.

Γεφύρι της Τέμπλας:

Γεφύρι της Τέμπλας Το γεφύρι της Τέμπλας βρίσκεται στον Αχελώο, και ενώνει τα χωριά Τοπόλιανα της Ευρυτανίας και Βρουβιανά του Βάλτου. Χτίστηκε το 1909 από τον Ηπειρώτη μάστορα Νικόλαο Σούλη, με χρηματοδότηση του Βαλτινού πολιτικού Νικολάου Στράτου.

Γεφύρι του Δοτσικού:

Γεφύρι του Δοτσικού Μονότοξο πέτρινο γεφύρι, το οποίο είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο υψόμετρο (1060 μ.) απ’ όλα τα πέτρινα γεφύρια της Μακεδονίας. Είναι το μοναδικό της περιοχής που βρίσκεται μέσα σε οικισμό. Γεφυρώνει τον ποταμό Δοτσικιώτη, παραπόταμο του Βενέτικου, επιτρέποντας την επικοινωνία ανάμεσα στις δύο συνοικίες του χωριού.

Γεφύρι της Βωβούσας:

Γεφύρι της Βωβούσας Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Βωβούσα στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου. Κτίστηκε το 1748, στις πηγές του Αώου, από τον Αλέξη Μίσιο.

Γεφύρι της Πλάκας:

Γεφύρι της Πλάκας Υπήρξε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (και ίσως και της Ευρώπης). Ένα μνημείο συνδεδεμένο άρρηκτα με την ιστορία της Ελλάδος. Δυστυχώς σήμερα, έπειτα από την εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων για τη συντήρηση του φορέων, αποτελεί παρελθόν...

Slide11:

ΤΕΛΟΣ Βάγια Παρσοπούλου!!! Γ2

authorStream Live Help