Τα ελληνικά κράτη μετά το 1204- ανάκτηση Πόλης

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση του 1204:

Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση του 1204 Μιστράς, χαρακτικό δασκάλαβμ

PowerPoint Presentation:

Οι Φράγκοι, μετά την άλωση της Πόλης, ίδρυσαν δικά τους κράτη. Παράλληλα δημιουργήθηκαν από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες τέσσερα μικρά ελληνικά κράτη. Σκοπός τους η απελευθέρωση της Κων/λης.

Η αυτοκρατορία της Νίκαιας:

Η αυτοκρατορία της Νίκαιας Την ίδρυσε, ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας , Θεόδωρος Λάσκαρης(ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία και κατέφυγε κατόπιν στη Νίκαια). Έμβλημά της ήταν ο δικέφαλος αετός. Αγωνίστηκε , όπως και οι διάδοχοί του, εναντίον Τούρκων και Φράγκων .

Ουσιαστικά θεωρείται "η συνέχεια της Πόλης, χωρίς απλά αυτήν" :

Ουσιαστικά θεωρείται "η συνέχεια της Πόλης, χωρίς απλά αυτήν"

Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας:

Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας Δε συνεργάστηκε αρκετά με τα άλλα ελληνικά κράτη , αφού ήταν αρκετά μακριά. Κατόρθωσε να επιβιώσει για 257 χρόνια, αφού το 1461 έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Ιδρύθηκε από τους Κομνηνούς (Ανδρόνικο και Δαβίδ , εγγόνια του Ανδρόνικου Α' Κομνηνού, αυτοκράτορα του Βυζαντίου)

Ο ποντιακός ελληνισμός :

Ο ποντιακός ελληνισμός Η Τραπεζούντα, ήταν το κέντρο του χριστιανικού Ελληνισμού του Πόντου. Εκεί βρίσκονται και οι ρίζες του ποντιακού ελληνισμού. Οι σημερινές ποντιακές παραδόσεις, οι χοροί και τα τραγούδια σ' αυτήν αναφέρονται.

Πόντος : Μια πατρίδα :

Πόντος : Μια πατρίδα

Το δεσποτάτο της Ηπείρου:

Το δεσποτάτο της Ηπείρου Επεκτάθηκε στη Δυτική Ελλάδα και στη Μακεδονία, E λευθέρωσε και τη Θεσσαλονίκη(1224 ), την οποία κράτησε 20 χρόνια. Ιδρύθηκε από το Μιχαήλ Α' τον Άγγελο, με πρωτεύουσα την Άρτα.

Το δεσποτάτο του Μιστρά :

Το δεσποτάτο του Μιστρά Ιδρύθηκε πολύ αργότερα(1259) από τους Παλαιολόγους . Ήταν κοντά στη Σπάρτη αλλά σιγά σιγά επεκτάθηκε ως τον Ισθμό της Κορίνθου.

PowerPoint Presentation:

Γνώρισε μεγάλη πολιτιστική ακμή. Σ' αυτό δίδαξε και ο σοφός Γεώργιος Πλήθων-Γεμιστός , ο οποίος έγραψε περίφημα συγγράμματα με σκοπό την αναγέννηση και διάσωση του Ελληνισμού. Στο Μιστρά στέφθηκε και ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος ο ΙΑ' ο Παλαιολόγος .

Ο Μιστράς σήμερα :

Ο Μιστράς σήμερα

Μονή Παντάνασσας :

Μονή Παντάνασσας

Η ανάκτηση της Πόλης από τον Μιχαήλ Παλαιολόγο:

Η ανάκτηση της Πόλης από τον Μιχαήλ Παλαιολόγο Ο αυτοκράτορας της Νίκαιας Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος είχε στείλει στρατιώτες να παρακολουθούν τι γινόταν στην Πόλη , με σκοπό να βρει τρόπο να την πάρει πίσω. Είχε ζητήσει τη βοήθεια των Γενουατών, που είχαν ισχυρό ναυτικό. Μάλιστα τους είχε υποσχεθεί προνόμια που παλιότερα είχαν οι Βενετοί, αν θα έπαιρνε πίσω την Πόλη.

PowerPoint Presentation:

Το 1261 ο στρατηγός Αλέξιος Στρατηγόπουλος ανέκτησε την Πόλη. Ενώ περιπολούσε κοντά στην Πόλη με 800 άνδρες, ειδοποιήθηκε ότι η Βασιλεύουσα ήταν ανυπεράσπιστη , αφού έλειπε ο στρατός και ο στόλος των Φράγκων. Αμέσως από ένα κρυφό πέρασμα που του υποδείχθηκε έστειλε και μπήκαν μέσα 50 άντρες, άνοιξαν τις πύλες και μπήκε και ο υπόλοιπος στρατός. Όταν επέστρεψε ο στρατός των Φράγκων δεν προσπάθησαν να μπουν μέσα παρά έφυγαν για τη Δύση. Νέα στέψη του αυτοκράτορα , αυτή τη φορά στην Αγία Σοφία από τον Πατριάρχη

PowerPoint Presentation:

Ανέκτησε αρκετά από τα βυζαντινά εδάφη που κατείχαν οι Φράγκοι.

Το κράτος είχε τεράστια προβλήματα:

Το κράτος είχε τεράστια προβλήματα Η οικονομική κατάσταση που βρήκε όμως ήταν άσχημη. Το μίσος των ορθοδόξων χριστιανών εναντίον των Φράγκων ήταν πολύ μεγάλο, μετά τις λεηλασίες και τις βαρβαρότητες που έκαναν . Το κράτος δεν είχε συμμάχους , ενώ αντίθετα είχε πολλούς εχθρούς: στο βορρά οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι , στη δύση οι Φράγκοι και οι Βενετοί και στην ανατολή οι Τούρκοι .

PowerPoint Presentation:

1. Πόσα χρόνια κράτησαν την Πόλη οι Φράγκοι; 2.Παρατήρησε τον παρακάτω χάρτη και εντόπισε τα εδάφη του βυζαντινού κράτους μετά την ανάκτηση της Πόλης. Έφτασε τα παλιά σύνορά του; Ποιοι εχθροί περιζώνουν τώρα το κράτος;

authorStream Live Help