Καθιστική ζωή και εξαρτηση απο ηλεκρτονικα

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Καθιστική ζωή:

Καθιστική ζωή

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η καθιστική ζωή: :

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η καθιστική ζωή: Στον ύπνο :  όταν ξαπλώνουμε δημιουργείται πρήξιμο στο λαιμό και στο πρόσωπο λόγω της μεταφοράς των υγρών στους μύες και τους ιστούς, προκαλώντας ακόμα και υπνική άπνοια. Στο αίμα μας : κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Στο μυαλό μας;   Η έλλειψη κίνησης επηρεάζει τη μνήμη και τη υγεία του εγκεφάλου μας αντίθετα με την άσκηση που τονώνει τον μυαλό μας. Στους πνεύμονες μας:   μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή μέσα από τις θρομβώσεις που μπορεί να προκαλέσει.

Η λύση: Η γυμναστική δεν φαίνεται να είναι η μόνη λύση για αυτή τη σοβαρή ασθένεια. Το να γυμνάζεται κάποιος μέχρι τελικής πτώσεως για κάποιες ώρες και τις υπόλοιπες να κάθεται δεν αλλάζει τίποτα. Συν πως η ξαφνική έντονη γυμναστική μετά από μακρύ διάστημα ακινησίας επιβαρύνει το σώμα επικίνδυνα. Το πρόβλημα θα μειωθεί μόνο εάν υπάρχει συνεχής κίνηση μέσα στη μέρα μέσα από διάφορες δραστηριότητες όπου μέσα σε αυτές θα είναι και η γυμναστική. Η λύση λοιπόν είναι να κινούμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε. Να σηκωνόμαστε από το γραφείο συχνά και να βρίσκουμε αφορμές να κάνουμε το ίδιο κι όταν είμαστε στο σπίτι, ακόμα και όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, είναι προτιμότερο να το κάνουμε εν κινήσει.:

Η λύση:  Η γυμναστική δεν φαίνεται να είναι η μόνη λύση για αυτή τη σοβαρή ασθένεια. Το να γυμνάζεται κάποιος μέχρι τελικής πτώσεως για κάποιες ώρες και τις υπόλοιπες να κάθεται δεν αλλάζει τίποτα . Συν πως η ξαφνική έντονη γυμναστική μετά από μακρύ διάστημα ακινησίας επιβαρύνει το σώμα επικίνδυνα. Το πρόβλημα θα μειωθεί μόνο εάν υπάρχει συνεχής κίνηση μέσα στη μέρα μέσα από διάφορες δραστηριότητες όπου μέσα σε αυτές θα είναι και η γυμναστική. Η λύση λοιπόν είναι να κινούμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε. Να σηκωνόμαστε από το γραφείο συχνά και να βρίσκουμε αφορμές να κάνουμε το ίδιο κι όταν είμαστε στο σπίτι, ακόμα και όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, είναι προτιμότερο να το κάνουμε εν κινήσει.

Εξάρτηση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια:

Εξάρτηση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια

Slide5:

Η χρήση με μέτρο τέτοιων παιχνιδιών , μπορεί να επιφέρει αρκετά θετικά αποτελέσματα όπως : τη συγκέντρωση της προσοχής, την παρατηρητικότητα, τον οπτικοκινητικό συντονισμό, τη δεξιοτεχνία, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την αύξηση των γενικών γνώσεων, την εξοικείωση με την τεχνολογία.

Αρνητικές επιδράσεις :

Αρνητικές επιδράσεις Η υπερβολική έκθεση σε βίαια βιντεοπαιχνίδια μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική συμπεριφορά του παιδιού. Πολλοί πιστεύουν πως τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να προκαλέσουν εθισμό στα παιδιά. Ο εθισμός αυτός είναι πιθανό να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και καταναλωτικής συμπεριφοράς, καθώς και κακή επίδοση στο σχολείο. Βέβαια, για να φτάσει ένα παιδί να εθιστεί, υπεύθυνος θα είναι ο γονιός που δεν ασχολείται και δεν έχει τον έλεγχο του παιδιού του, και όχι το παιχνίδι. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μαζί με την τηλεόραση αποτελούν το δεύτερο παράγοντα πρόκλησης παχυσαρκίας , μετά την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού.

Ανησυχητικά συμπτώματα εξάρτησης :

Ανησυχητικά συμπτώματα εξάρτησης περνά όλο τον ελεύθερο χρόνο του μπροστά στον Η/Υ έχει συχνά πονοκεφάλους και νυστάζει στο σχολείο πέφτει η σχολική του επίδοση παραμελεί το φαγητό του και την προσωπική του υγιεινή προτιμά να παίζει video games απ’ το να δει του φίλους του είναι ευερέθιστος όταν δεν παίζει

Ανθυγιεινές ουσίες-πρόσθετα τροφίμων:

Ανθυγιεινές ουσίες-πρόσθετα τροφίμων Από τι αποτελούνται; Τα χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα είναι ουσίες ή μίγματα ουσιών, που διαφέρουν από τα βασικά συστατικά των τροφίμων και προστίθενται σε αυτ’α με σκοπό να βελτιώσουν την παραγωγή τους, την επεξεργασία τους και γενικά τη συντήρηση και την εμφάνισή τους. Τα χημικά πρόσθετα περιλαμβάνουν πάρα πολλές ομάδες , όπως τα συντηρητικά, τα αντιοξειδωτικά, τις χρωστικές, τα πηκτικά μέσα, τα ενισχυτικά γεύσης, τα μέσα οξίνισης κι άλλες.

Πού τα συναντάμε; :

Πού τα συναντάμε; Τα χημικά πρόσθετα βρίσκονται σε πολλά τυποποιημένα «σνακ», ζαχαρώδη, γλυκίσματα, αναψυκτικά, μπισκότα, γαριδάκια, πατατάκια, παγωτά, σοκολατοειδή, αλμυρά σνακς , που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο.

Γιατί θεωρούνται βλαβερά;:

Γιατί θεωρούνται βλαβερά; Δεν είναι όλα βλαβερά! Ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός από αυτά βλάπτουν την υγεία μας . Αποτελούν ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχίες για την υγεία εδώ και πολλά χρόνια. Πολλά δημοσιεύματα ενοχοποιούν κατά καιρούς συγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων για σοβαρές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, την πνευματική κατάσταση και την υγεία των καταναλωτών, σύνδεση με διαταραχές όπως αλλεργίες,νευρολογικές και εντερικές διαταραχές, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και αρθρίτιδα.

Πώς αναγνωρίζουμε αν ένα τρόφιμο περιέχει χημικά πρόσθετα; :

Πώς αναγνωρίζουμε αν ένα τρόφιμο περιέχει χημικά πρόσθετα; Σε διεθνή βάση υπάρχουν διάφορα συστήματα κωδικοποίησης των προσθέτων, για να διευκολύνεται η μελέτη και η χρήση τους. Το σύστημα κωδικοποίησης που ισχύει από το 1987 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει τα συγκρκριμένα πρόσθετα με το γράμμα «Ε». Το «Ε» συνοδεύεται από κάποιο τριψήφιο αριθμό και είναι ένας κωδικός χαρακτηριστικός της κατηγορίας,στην οποία ανήκει το πρόσθετο.Αυτός ο κωδικός σημαίνει ότι το χημικό πρόσθετο έχει λάβει την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα ως «ουσία ασφαλής για τη δημόσια υγεία» σε όλα τα κράτη μέλη. Οι έλεγχοι για την έγκριση του προσθέτου γίνονται με μια σειρά δοκιμών, κυρίως σε πειραματόζωα, και αποβλέπουν στον καθορισμό της μέγιστης ακίνδυνης δόσης για τον άνθρωπο. Αυτή ονομάζεται «αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη» (Α.Η.Π) για τον άνθρωπο και εκφράζεται σε γραμμάρια ανά κιλό βάρους σώματος.

Οι κατηγορίες των προσθέτων είναι: :

Οι κατηγορίες των προσθέτων είναι: *Ε100-Ε199 (χρωστικές) *Ε200-Ε299 (συντηρητικά) *Ε300-Ε399 (αντιοξειδωτικά) *Ε400-Ε599 (γαλακτοματοποιητές, μέσα οξίνισης κ.ά) *Ε620-Ε637 (ενισχυτικά γεύσης και αρώματος)

Τρόποι αντιμετώπισης :

Τρόποι αντιμετώπισης *Να προτιμάμε τρόφιμα όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα. * Να καταναλώνουμε τρόφιμα φρέσκα, στην εποχή τους. * Να γνωρίζουμε την προέλευση των τροφίμων. * Να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες. * Να ενημερωθούμε για τα επικίνδυνα συστατικά τους και τι αυτά προκαλούν. * Να αποφεύγουμε τα προϊόντα που περιέχουν τα επικίνδυνες ουσίες * Να μην αγοράζουμε προϊόντα που δεν έχουν ετικέτα επισήμανσης. * Να παρασκευάζουμε με υγιεινό τρόπο τρόφιμα, χωρίς τη χρήση των επικίνδυνων ουσιών * Να καταγγέλλουμε την παραβίαση στη χρήση τους αν πέσει στην αντίληψή μας.

Slide14:

Κων/να Φουσκαρή,Χριστίνα Στεφανακίδη

authorStream Live Help