ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ :

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ:

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Οι παράγοντες προδιάθεσης μιάς διατροφικής διαταραχής είναι συνήθως:   Οικογενειακοί παράγοντες: Μάνα με μη υγιείς διατροφικές συνήθειες Οικογενειακά μέλη που επικρίνουν ανοιχτά το υπέρβαρο Συναισθηματική κακοποίηση Λανθασμένη εξωτερίκευση συναισθημάτων Προβληματικές σχέσεις Πολιτισμός  Τα μέσα προβολής και  ενημέρωσης (τα πρότυπα που προβάλλονται) Παράγοντες προσωπικότητας: Άνθρωποι που ευχαριστούν τους γύρω τους Ενσυνείδητοι ή κοινωνικά ανεπαρκείς Ιδεοληπτικές  προσωπικότητες (εκτιμούν την αγνότητα, τον ασκητισμό,  αποφεύγουν το ρίσκο) Υπέρ - παγιδευμένα άτομα  με έναν αυταρχικό γονιό Άτομα με υψηλές επιδόσεις (π.χ. στο σχολείο )  

ΨΥΧΟΓΕΝΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ:

ΨΥΧΟΓΕΝΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές αναπτύσσονται ως εξωτερικά σημάδια συναισθηματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Γίνονται ο τρόπος όπου τα άτομα αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ζωή τους αλλά και το γενικότερο στυλ ζωής τους. Η υπερφαγία , ή η μη λήψη φαγητού χρησιμοποιείται για να καταστείλει συναισθήματα και σκέψεις που πονούν.  Χωρίς κατάλληλη βοήθεια και θεραπεία, οι διατροφικές διαταραχές πιθανόν να επιμείνουν σε όλη την διάρκεια της ζωής του ατόμου. Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλοκες διαταραχές όπου οι διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες μαζί με τις ψυχολογικές δυσκολίες χρειάζεται να θεραπευτούν. Αναπτύσσοντας μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και παράλληλα έχοντας το άτομο μια ισορροπημένη δίαιτα βοηθώντας το να έρθει σε επαφή με τα καταπιεσμένα συναισθηματικά θέματα –πηγή των διατροφικών προβλημάτων- μπορεί να βοηθηθεί να αντεπεξέλθει και να διαχειριστεί τις δυσκολίες   που αντιμετωπίζει με ένα τρόπο που δεν είναι βλαβερός προς τον εαυτό του.

ΒΟΥΛΙΜΙΑ:

ΒΟΥΛΙΜΙΑ   Η βουλιμία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας , τα οποία αντισταθμίζονται είτε με μεθόδους εκκαθάρισης (π.χ. χρήση διουρητικών, καθαρτικών, υπεργυμναστική, πρόκληση εμετού),(εκκαθαριστικού τύπου), είτε με ακραίο περιορισμό τροφής ( περιοριστικού τύπου)  βουλιμίας. Η έναρξη της βουλιμίας παρατηρείται σε ηλικίες 16-18 στις γυναίκες, 18-26 στους άντρες. Το χαρακτηριστικό των βουλιμικών ατόμων είναι ότι το BMI τους είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα και το βάρος τους υπερβαίνει ελάχιστο του ιδανικού. Το επεισόδιο υπερφαγίας σχετίζεται με άτομο να τρώει: πιο γρήγορα από το συνηθισμένο μέχρι να νιώσει άβολα μεγάλες ποσότητες φαγητού όταν δεν είναι πεινασμένο μόνος/η και να  νιώθει αηδιασμένος/η, καταθλιμμένος/η  ή ενοχή μετά την υπερφαγία

ΑΝΟΡΕΞΙΑ:

ΑΝΟΡΕΞΙΑ Η ανορεξία χαρακτηρίζεται από ακραίο περιορισμό τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα (περιοριστικού τύπου) και μπορεί να συνοδεύεται από μεθόδους εκκαθάρισης όπως αυτές της βουλιμίας, όταν το άτομο υποκειμενικά κρίνει ότι τέθηκε εκτός ελέγχου ως αναφορά τη λήψη τροφής που έχει θέσει το ίδιο ως στόχο (εκκαθαριστικού τύπου). Η έναρξη της ανορεξίας παρατηρείται σε ηλικίες 13-20.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://blog.vrisko.gr/blog/2013/dekemvrios/diatrofikes-diataraxes-aitia-simptomata http://www.ipse.gr/psyfood.html

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ:

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΡΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΑΡΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΩΜΑΣ

authorStream Live Help