ΡΩΣΙΑ

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΡΩΣΙΑ:

ΡΩΣΙΑ Γεωργία Δημάκου Δήμητρα Δρακοπαναγιωτάκη Αλίνα Θεοδωροπούλου Ελισάβετ Κοκόλη

Slide2:

Η  Ρωσία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη βόρεια Ευρασία . Πολίτευμά της είναι η  Ομοσπονδιακή Προεδρική Δημοκρατία  και αποτελείται από 85  ομοσπονδιακά κρατίδια . Με έκταση 17.075.400  τ.χλμ.  αποτελεί το μεγαλύτερο κράτος του πλανήτη, καλύπτοντας πάνω από το ένα όγδοο της παγκόσμιας κατοικήσιμης γης. Η Ρωσία, είναι επίσης, η ένατη σε πληθυσμό χώρα παγκοσμίως, με πάνω από 143 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2012 . Πρωτεύουσα της χώρας είναι η  Μόσχα . Η επίσημη γλώσσα είναι τα  ρωσικά  και νόμισμα το  ρούβλι .

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Μουσείο Ε ρμιτάζ : Είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία του κόσμου. Βρίσκεται στην Αγία Π ετρούπολη και φιλοξενεί 3.000.000 έργα τέχνης. Καθεδρικός ναός Α γίου Β ασιλείου: Πρόκειται για μια εκκλησία με πολλούς κρεμμυδοειδείς τρούλους, η οποία βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και είναι το σύμβολό της.

ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ:

ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Κρεμλίνο: Α ποτελεί το ιστορικό κεντρο της Μ όσχας και την έδρα του προέδρου της Ρ ωσίας. Κόκκινη Πλατεία:  Ε ίναι μια αστική πλατεία στη Μ όσχα. Η πλατεία χωρίζει το  Κρεμλίνο, την πρώην βασιλική α κρόπολη και τη σημερινή επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας, από μια ιστορική συνοικία γνωστή ως  Κιτάι Γκόροντ. Λ ίμνη Β αικάλη: Ε ίναι η βαθύτερη και παλαιότερη   λίμνη στον κόσμο που βρίσκεται στη νότια  Σιβηρία. Είναι γνωστή σαν το « Μπλε Μάτι της Σιβηρίας ». Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος: Είναι σιδηροδρομικός άξονας που συνδέει τη Μόσχα και την ευρωπαϊκή Ρωσία με τις ρωσικές επαρχίες της Άπω Ανατολής, τη Μογγολία, την Κίνα και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας .  Με 9.288 χιλιόμετρα, σε 8 χρονικές ζώνες, το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ημέρες.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ:

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ Πιροσκί ( Πιερόγκι ): φαγητό της σλαβικής κουζίνας, που αποτελείται από τηγανητά, γεμιστά ημικυκλικά κομμάτια φύλλου . Μποροντισκι : παραδοσιακό ψωμί. Ουκχα Βοτκα : διαφανές ποτό, απόσταγμα δημητριακών αλλά και άλλων υλών όπως η πατάτα . Η λέξη προέρχεται από τη σλαβική λέξη " voda " που σημαίνει "νερό". Βότκα είναι στα  ρώσικα το "νεράκι".

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ:

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ : Έγχορδα: γκούσλι, μπαλαλάικα Κρουστά: τρεσκότι, μπούντεν (ντέφι) ΕΙΔΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ : Μπουλίνα (έπη , ηρωική ποίηση , αφήγηση) Ντούμα (μπαλάντες που δοξάζουν το λαό τους)

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ:

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ Η Ρωσική Εκκλησία γιορτάζει τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το Ιουλιανό ή το λεγόμενο «παλαιό ημερολόγιο», το οποίο υστερεί κατά περίπου δύο βδομάδες, σε σχέση με το σύγχρονο Γρηγοριανό ημερολόγιο.   Οι χωρικοί, για να πάρουν μια ακριβέστερη εικόνα του ερχόμενου έτους, παρά την κατηγορηματική απαγόρευση της Εκκλησίας, προσέφευγαν στη μαντεία. Σύμφωνα με τις σλαβικές δοξασίες, τα κακά πνεύματα είναι ιδιαίτερα δραστήρια τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου κι έρχονται πρόθυμα σε επαφή με ανθρώπους. Η μεγαλύτερη εφευρετικότητα στις μαντείες αφορούσε στο γάμο. Και δεν ήταν τυχαίο, αφού η γιορτή των Χριστουγέννων, μεταξύ άλλων, σήμαινε και τη λήξη της 40ήμερης νηστείας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γάμοι απαγορεύονταν.

Slide10:

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ Η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα όπου η είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα δεν ονομάζεται «των Βαΐων», αλλά «της Ιτιάς». Στην κρύα Ρωσία δεν ευδοκιμούν φοινικόδεντρα, αλλά στο διάστημα αυτό μπουμπουκιάζουν οι Ιτιές. Οι ορθόδοξοι έχουν την παράδοση να φυλάσσουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου τα αγιασμένα κλωνάρια της Ιτιάς, στολίζοντας με αυτά τις εικόνες του σπιτιού.  ΕΘΙΜΑ ΓΑΜΟΥ Ο γάμος διαρκούσε μερικές μέρες. Την πρώτη, ο γαμπρός συνήθως έφερνε την προίκα στο σπίτι της νύφης (η προίκα αποτελούσε ένα είδος εξαγοράς), και στη συνέχεια οργάνωναν το γαμήλιο τραπέζι. Η εξαγορά μπορούσε να διαρκέσει μερικές ώρες και συνοδευόταν από διάφορες δοκιμασίες και ελέγχους προς τον γαμπρό. Μερικές φορές ζητούσαν από τον γαμπρό να ξεχωρίσει τη νύφη μέσα από έναν αριθμό μεταμφιεσμένες κοπέλες. Μετά την εξαγορά, ακολουθούσε το στεφάνωμα στην εκκλησία, όπου ο γαμπρός και  η νύφη πήγαιναν ξεχωριστά ο καθένας με τη δική του γαμήλια πομπή και τους προξενητές. Τη δεύτερη ημέρα του γάμου συνηθιζόταν να ετοιμάζονται κεράσματα για τους γονείς και των δυο πλευρών, να τραγουδούν, και να πραγματοποιούν γιορτινούς περιπάτους προς τιμήν του στεφανώματος.

ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ :

ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ Ποτέ δεν δίνουμε για   δώρα μαχαίρια, ρολόγια ή κασκόλ. Το κασκόλ για παράδειγμα πιστεύεται ότι φέρνει δάκρυα, ενώ τα μαχαίρια είναι ένα προμήνυμα των εχθρών, και το ρολόγια σημαίνουν κάποιο αποχωρισμό.  Για τους Ρώσους είναι κακό σημάδι και μήνυμα κακοτυχίας, αν κάποιος βγαίνοντας από το σπίτι, γυρίσει πίσω, Έτσι, αν ένας Ρώσος μετά την έξοδο από το σπίτι του αντιληφθεί ότι έχει ξεχάσει κάτι, τότε θα πρέπει πρώτα να αποφασίσει αν είναι κάτι που πραγματικά το χρειάζεται, και αν πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει, τότε θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Κι αυτό είναι ένα τέχνασμα για να εξαπατήσει κανείς τον κακό οιωνό.

authorStream Live Help