ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ στο μάθημα του PROJECT :

ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ στο μάθημα του PROJECT Τμήμα: Β1 Σχολική Περίοδος : 2015-201 6 Υπεύθυνος Καθηγητής: Κα Μαυραντώνη

General topic : hairs from the medieval time up until now …..:

General topic : hairs from the medieval time up until now …..

Slide3:

And two Quins

Η Ιστορία της Τρίχας :

Η Ιστορία της Τρίχας Αν και σήμερα έχουμε ξεσυνηθίσει τους μ o υστακοφόρους, η Ιστορία μας πληροφορεί ότι αθροιστικά -από τη νεολιθική περίοδο, που για την «τιθάσευση» των τριχών του προσώπου απαιτούνταν πολύ καλά ακονισμένες πετρούλες, μέχρι σήμερα, ο άντρας έχει περάσει  πολύ περισσότερο χρόνο στη Γη με γένια και μουστάκι παρά ξυρισμένος. Πέρα από το ρόλο τους στη διάκριση των δυο φυλών, οι τρίχες του ανδρικού προσώπου έχουν επενδυθεί με ποικίλες συμβολικές αξίες ανά τους αιώνες και τους πολιτισμούς.

Slide5:

Στην αρχαία Αίγυπτο για παράδειγμα, όπου οι άντρες ξυρίζονταν και αποτριχώνονταν για λόγους υγιεινής, τα γένια, και πιο συγκεκριμένα ένα ειδικό «τεχνητό μούσι» (που έμοιαζε με μικρό ραβδί το οποίο προεκτεινόταν από το πιγούνι), ήταν ένα από τα κατεξοχήν σύμβολα της εξουσίας του φαραώ. Φυλασσόταν σαν σκήπτρο σε χρυσό κουτί και το φορούσε σε όλες τις επίσημες ιεροτελεστίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο έκαναν και όλες οι γυναίκες που βρέθηκαν στο θρόνο. Για τους αρχαίους προγόνους μας η πλούσια και συμμετρική γενειάδα ήταν σύμβολο δύναμης, ωριμότητας και σοφίας. Γι' αυτό οι θεοί, οι μυθολογικοί ήρωες, οι σπουδαίοι στρατηγοί και οι μεγάλοι φιλόσοφοι αναπαριστώνται πάντα με πολλά, αλλά όμορφα και περιποιημένα γένια. Ωστόσο, ο Μέγας Αλέξανδρος επέβαλε το ξύρισμα στο στράτευμά του με το πρόσχημα ότι, σε μια μάχη σώμα με σώμα, η γενειάδα μπορεί να χρησιμεύσει στον εχθρό σαν «χειρολαβή» που επιτρέπει μια στιγμιαία, αλλά και κρίσιμη ακινητοποίηση του μαχόμενου στρατιώτη. Η αλήθεια όμως είναι ότι τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι έβλεπαν το ξύρισμα πρωτίστως ως ακλόνητη απόδειξη της πολιτισμικής ανωτερότητάς τους έναντι των τριχωτών βαρβάρων. Πάντως, και παρά το ότι οι Ρωμαίοι ξεκίνησαν να ξυρίζονται πολύ νωρίς -ήδη από τον 5ο αι. π.Χ. -, οι αυτοκράτορες τους δεν τήρησαν σταθερή στάση απέναντι στην τρίχα του προσώπου. Άλλος επέβαλε το ξύρισμα κι άλλος το αντίθετο. Η πιο «ακραία» φάση αυτής της περιόδου σημειώνεται στη διάρκεια του 1 ου αι. μ.Χ ., όπου αντί του ξυρίσματος γίνεται της μόδας η αποτρίχωση προσώπου. Η τάση αυτή τελειώνει επί Αδριανού, ο οποίος, ως αυτοκράτορας που ήταν-και στο όνομα της ελληνολατρίας του-, επανέφερε τη μόδα της γενειάδας, προκειμένου οι κύριοι που είχαν αποκτήσει κάποιες ουλές στο πρόσωπο (όπως εκείνος) να μπορούν, αν θέλουν, να τις καλύψουν.

Slide6:

Για τους Γαλάτες είναι γνωστό ότι έτρεφαν μεγάλα, απλωτά προς τα κάτω, μουστάκια, πολύ πιο περιποιημένα από τα γένια και τα μαλλιά τους. Γενικότερα , η πυκνή τριχοφυΐα προσώπου ήταν ο κανόνας σε όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη. Ο Καρλομάγνος ήταν ο πρώτος που, επειδή τον ενοχλούσαν οι τρίχες του, φρόντισε τουλάχιστον να ψαλιδίσει κάπως το μούσι και τα μαλλιά του. Έκτοτε ο όγκος τους μειώνεται προοδευτικά ανά τους αιώνες, μέχρι που η Γαλλική Επανάσταση επιβάλλει αυστηρά το ξύρισμα. Στην άλλη όχθη της Μάγχης, κατά τη χρυσή ελισαβετιανή εποχή, οι άντρες κατέβαλαν φόρο για τη γενειάδα τους κι έτσι οι τρίχες στο πρόσωπο έγιναν προνόμιο της αριστοκρατικής τάξης, που είχε την άνεση να πληρώνει για να τις διατηρεί. Στην Ινδία συνέβαινε το ίδιο, μόνο που οι ανώτερες κάστες δεν πλήρωναν φόρο. Το μουστάκι ήταν τόσο ισχυρό σύμβολο εξουσίας, που, όταν πια η χώρα έγινε μέρος της βρετανικής αυτοκρατορίας και συστήθηκε ινδικός στρατός υπό αγγλική διοίκηση, οι αξιωματικοί αναγκάστηκαν να αφήσουν μουστάκια, προκειμένου να τους υπακούν οι Ινδοί στρατιώτες τους. Έτσι, σύντομα το μουστάκι έγινε υποχρεωτικό στον αγγλικό στρατό. Η σχετική διάταξη καταργήθηκε το 1916, όταν, εξαιτίας του αποδεκατισμού των αντρών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι νεοσύλλεκτοι ήταν όλοι αμούστακα παιδιά.

Slide7:

Ένας άλλος πόλεμος, ο Β' Παγκόσμιος, είχε ως παράπλευρη απώλεια το μούσι και τα μουστάκια. Οι άντρες, επιστρέφοντας οριστικά στα σπίτια τους μετά το τέλος του, αρχίζουν όλοι -και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση- να ξυρίζονται συστηματικά. Κι αυτό γιατί οι τρίχες τους θύμιζαν τις έκ των πραγμάτων επιβεβλημένες αξυρισιές τους στα χαρακώματα και κατ' επέκταση τη φρικωδίατου πολέμου. Έτσι, τα τελευταία 60 χρόνια ξεσυνηθίσαμε τα μουστάκια και γι' αυτό σήμερα που ξαναγίνονται μόδα μάς φαίνονται λίγο παράξενα. Τα εκατό χρόνια μεταξύ 1840 και 1940 ήταν η χρυσή περίοδος του μουστακιού και της γενειάδας. Ειδικά στο πρώτο μισό εκείνης της περιόδου, αν εμφανιζόταν κάποιος άτριχος, οι γύρω του τον αντιμετώπιζαν σαν να είχε προβεί σε κάποιου είδους απρέπεια. Εκείνη ήταν η κατεξοχήν περίοδος που τον άντρα τον έκανε το μουστάκι του. 

Slide8:

Στις δεκαετίες του εξήντα και του εβδομήντα τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για τους ατυχείς φαλακρούς. Το πρότυπο της ανδρικής ομορφιάς ήταν ο « μακρυμάλης » επαναστάτης, τύπου Che Guevara . Στα μέσα της δεκαετίας του 80 τα πράγματα άλλαξαν και το πρότυπο έγινε ο φρεσκοκουρεμένος επαγγελματίας, τύπου Charlie Sheen . Έτσι και με λιγότερο μαλλί κάτι γινόταν.  Η σωτήρια για τους φαλακρούς ήρθε τη δεκαετία του ενενήντα. Το cabrio look , στις διάφορες παραλλαγές του, έγινε της μόδας. Πρωτοπόροι σταρ, όπως ο Andre Agassi και ο Bruce Willis είχαν το θάρρος να ξυρίσουν το κεφάλι τους και να το εκθέσουν σε παγκόσμια θέα.

Slide9:

Αλέξια Απέργη Δήμητρα Αργυρού Γιώργος Γαλλής Μάνος Ανδρέου Νικόλας Γαλανόπουλος Δημήτρης Παναγόπουλος

ΡΟΥΦΑ ΤΟ ΤΡΟΜΠΟΝΙ:

ΡΟΥΦΑ ΤΟ ΤΡΟΜΠΟΝΙ Η μουσική ανά τους αιώνες!

m for music(μοδα και μουσικη) :

m for music ( μοδα και μουσικη) JAZZ Η jazz εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1900 και σχηματίστηκε από την αμερικάνικη μουσική της Νέας Ορλεάνης. Η διάδοση της κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα οφείλεται στην ανάπτυξη των λαϊκών τεχνών όπως το αγγλικό music hall . SWING Πρωτοεμφανίστηκε το 1920 στο Σικάγο αποτελώντας προέκταση της jazz με πρωτοβουλία των λευκών. ROCK&ROLL Η Rock and roll είναι ένα είδος που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 40 και γνώρισε ιδιαίτερα μεγάλη άνθηση τη δεκαετία του 50.Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί πρόγονο της rock ενώ είναι ενα μειγμα της country και blues . ROCK Η Rock κάνει την πρώτη της εμφάνιση κατά τις αρχές της δεκαετίας του 50 στην Αμερική και ειχε ως βάση την τεχνοτροπία του Rhythm & blues και αυτή του Rock & Roll που αναπτύχθηκαν στις αφροαμερικανικές κοινότητες των ΗΠΑ .

Slide12:

HIP HOP Η hip hop είναι ένα κίνημα υποκουλτούρας που σχηματίστηκε στις αρχές του 1970 από την αφροαμερικάνικη και πουερτορικανή νεολαία του νότιου Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Δεν είναι απλά ένα είδος μουσικής ή ένα είδος χορού( break dance) αλλά μία κουλτούρα έτσι αποτελείται από τέσσερα στοιχεία: 1).την rap μουσική (λεκτικά) 2).την Djing ( ακουστικά) 3).την b-boying (σωματικά) 4).το γκραφιτι (οπτικά). Τα τέσσερα στοιχεία δεν αναπτυχθηκαν συνχρόνως. Αν και συνεχίζει να αναπτύσσει πολλά στυλ παγκοσμίως, αυτοί είναι οι τέσσερις ακρογωνιαίοι λίθοι που προσφέρουν συνοχή στον όρο hip hop . POP Η Pop μουσική θεωρείται πως ξεκίνησε στα βικτωριανά χρόνια όταν οι καλλιτέχνες χρειάζονταν ένα είδος μουσικής για να προσελκύσουν το κοινό. Ωστόσο, στις αρχές του 20ου αιώνα με την έλευση της ηχογράφησης το μουσικό αυτό είδος άνθισε και αγαπήθηκε από την μάζα, αρχικά στην Αμερική και στη συνέχεια από ολόκληρο τον πλανήτη. Συγκεκριμένα τη δεκαετία του '70 η απήχησή της στο κοινό ήταν τόσο μεγάλη ώστε δημιουργήθηκε η ανάγκη για τα πρώτα charts , δηλαδή τις πρώτες λίστες με τα δημοφιλέστερα ποπ τραγούδια.

Slide13:

Η μόδα στην μουσική καθορίζεται κατά κύριο λόγο από την ποπ μουσική αλλά παρόλ’αυτα μπορούμε να πούμε ότι κάθε εποχή έχει ένα είδος που τη χαρακτηρίζει. Δηλαδή όταν σκεφτόμαστε την μουσική της δεκαετίας του ‘50 μας έρχεται στο μυαλό η jazz και η rock&roll . Αλλά το κάθε μουσικό είδος κερδίζει τους οπαδούς του με το πρότυπο ζωής που προβάλλει καθώς και την κουλτούρα που το απαρτίζει . Τα είδη τα οποία έχουν υψηλές πωλήσεις σε κάθε δεκαετία είναι τα εξής: Τη δεκαετία του 20 επικρατεί η jazz Τη δεκαετία του 30 και 40 έχουμε το swing και τη jazz Τη δ εκαετία του 50 είναι το rock&roll και η jazz Τη δεκαετία του 60 έχουμε την rock και την funk Τη δεκαετία του 70 επικρατεί η pop disco και η rock Τη δεκαετία του 80 είναι η Pop , η hard rock και το metal Τη δεκαετία του 90 έχουμε την Pop , την Rap , το alternative rock και το grunge Και τέλος τη δεκαετία του ’00 μεγαλύτερες πωλήσεις έχουν η Pop , η Hip hop και το Rn'B

Slide14:

Μέλη: Αθανασοπούλου Ρένα Βανιώτη Έμυ Γκατζέλιας Χρήστος

Ο ρουχισμός ανά τους αιώνες:

Ο ρουχισμός ανά τους αιώνες

Η ενδυμασία στα αρχαία χρόνια:

Η ενδυμασία στα αρχαία χρόνια Στους παλαιολιθικούς χρόνους : Οι άνθρωποι συνήθιζαν να αλείφουν το σώμα τους με λίπος για να προστατευτούν κυρίως από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Γίνεται χρήση δερμάτων ζώων, φύλλων και κλαδιών δέντρων για την κατασκευή των πρώτων

Slide18:

Η Ενδυμασια Στην Αρχαια Ελλαδα Το ανδρικό ντύσιμο απαρτιζόταν από το χιτώνα και το μάλλινο ιμάτιο που λάμβανε χρέη μανδύα. Τα αξεσουάρ τους ήταν η πόρπη που συγκρατούσε το μανδύα, ένα δαχτυλίδι και ένα ραβδί που προσέδιδε κύρος. τα ρούχα των γυναικών: χιτώνας και πέπλο (έτσι ονομαζόταν ο γυναικείος μανδύας). Μια ζώνη, μια πόρπη, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και χτένια για να μαζεύουν τις μπούκλες και το σύνολο ήταν έτοιμο. Στα υφάσματα, ως υλικό χρησιμοποιούνταν κυρίως μαλλί και βαμβάκι.

Slide20:

Η Ενδυμασια Στην Αρχαια Ρωμη: Οι εύπορες γυναίκες που άνηκαν σε υψηλότερες κοινωνικές θέσεις φορούσαν ενδύματα κατασκευασμένα από μετάξι και μουσελίνα οι γυναίκες των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων περιοριζόταν σε ένα απλό χιτώνα με τρύπες για το κεφάλι και τα χέρια που συγκρατούνταν με την βοήθεια μιας ζώνης που τοποθετούνταν στην μέση. είναι γνωστό πως οι Ρωμαίες χρησιμοποιούσαν διάφορα αξεσουάρ, όπως ομπρέλες ηλίου, καπέλα και βεντάλιες

Slide22:

Η Ενδυμασια στο Βυζαντιο : Χαρακτηριστικό ένδυμα για άνδρες και γυναίκες είναι ένα είδος μακρύ χιτώνα, ανοιχτού μπροστά, με μανίκια. Η χριστιανική σεμνότητα είναι εμφανής, όχι όμως και η ταπεινότητα. Ο χιτώνας αυτός, κατασκευάζεται από βαριά υφάσματα και διακοσμείται με μοτίβα ή χρυσοκέντητες ταινίες. Οι άνδρες καλύπτουν το κεφάλι τους με σκούφο στολισμένο με πολύτιμα πετράδια. Στολίζονταν μάλιστα και με βαρύτιμα κοσμήματα, των οποίων οι πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι συχνά εισάγονταν από άλλα βασίλεια. Βέβαια λόγος γίνεται κυρίως για τους άνδρες που έκαναν τις πιο πολλές επαφές εκτός εστίας Η αμφίεση των γυναικών, αν και πολυτελής, προοριζόταν μόνο για τα μάτια των ανδρών τους.

Η ενδυμασία στα νεότερα χρόνια:

Η ενδυμασία στα νεότερα χρόνια Στην Αναγεννηση : πλούσια βαριά υλικά, σε μεγάλες ποσότητες, μεγάλα μανίκια, εφαρμοστά ενδύματα και καλυμμένα κεφάλια σε άνδρες και γυναίκες. Οι γυναίκες φορούσαν στενά κορσάζ (μπούστο) και κορσέδες με ενίσχυση από ξύλο ή μέταλλο. Τα λευκά λινά υφάσματα ήταν άλλο ένα διακριτικό σημείο των ενδυμάτων, ιδιαίτερα των υψηλών κοινωνικών τάξεων.

Slide26:

Τον 19ο Αιωνα : οι γυναίκες φορούσαν μέχρι και πέντε μεσοφόρια από σκληρό ύφασμα κάτω από το φόρεμα τους, ώστε να φαίνεται τεράστιο και φουσκωτό. Από τα 1870 φοριέται το « τουρνούρι », που έχει ως αποτέλεσμα να τονίζονται τα οπίσθια του γυναικείου σώματος, ενώ παράλληλα το στήθος προβάλλεται πολύ. Στο ανδρικό κοστούμι συνεχίζεται η εξέλιξη που θα το φέρει στην σημερινή του μορφή, ενώ φοριέται ανάλογα με τις ώρες της ημέρας και τις περιστάσεις. Εμφανίζονται η γραβάτα και ο κολλαριστός γιακάς. Με το κοστούμι «ταγέρ», διαιρεμένο σε τρία μέρη (φούστα, μπλούζα, ζακέτα), η γυναίκα μπαίνει στον χώρο του ανδρικού ρούχου. Το ταγέρ είναι το ρούχο που συμβαδίζει με την ιδέα της απελευθέτωσης της γυναίκας.

Η ενδυμασία στην σύγχρονη εποχή:

Η ενδυμασία στην σύγχρονη εποχή Το 1920: οι γυναίκες αρχίζουν να γίνονται ανεξάρτητες. Ο κορσές καταργείται και τα ρούχα αποκτούν φαρδιές γραμμές, ενώ για πρώτη φορά το 1925 η γραμμή των φορεμάτων ανεβαίνει μέχρι το γόνατο και μετά από δύο χρόνια πάνω από το γόνατο. Η γούνα αποτελεί αγαπημένο αξεσουάρ, ενώ τα παπούτσια είναι άνετα για να εξυπηρετούν στο χορό και τα χαρακτηρίζει μια μπαρέτα στο ύψος του αστραγάλου. Οι πέρλες είναι το αγαπημένο κόσμημα, ενώ τα καπέλα (κλος) εφαρμόζουν τέλεια στο κεφάλι, κατεβαίνουν μέχρι το ύψος των φρυδιών και αναδεικνύουν τα κοντά κουρέματα.

Slide30:

Το 1940 : Η μόδα παίρνει ένα πιο στρατιωτικό και επιβλητικό look. Οι ώμοι είναι τονισμένοι με ελαφριές βάτες. Το 1947 ο Christian Dior επαναστατεί και δημιουργεί το New Look. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται είναι ο ταφτάς, το βελούδο, η μουσελίνα και το σατέν. Εμφανίζονται τα πατρόν και τα πρώτα prêt-à-porter. Οι φούστες κλοσάρουν ελαφρά και βρίσκονται λίγα εκατοστά πάνω από το γόνατο. οι γυναίκες έβαφαν τα πόδια τους για να δώσουν την αίσθηση του καλσόν, δημιουργώντας ακόμα και τη ραφή πίσω με μαύρο μολύβι.

Slide32:

Το 1960 : Η ροκ μουσική, τα ναρκωτικά και η σεξουαλική απελευθέρωση κάνει τη μόδα εκκεντρική. Το μίνι είναι γεγονός και αποτελεί σύμβολο της δεκαετίας. Τα μικροσκοπικά μπικίνι λατρεύονται όσο τα στενά κάπρι παντελόνια. Το μακιγιάζ είναι έντονο με ψεύτικες τεράστιες βλεφαρίδες και μάσκαρα, ενώ οι σκιές είναι χρωματιστές. Τα χείλη είναι απαλά και τα μαλλιά είναι είτε κοντά, είτε πολύ μακριά

Slide34:

Το 1970 : Μια δεκαετία επηρεασμένη από τη μουσική και τα κινήματα της νεολαίας που αφήνει χώρο στη μόδα να υιοθετήσει πολλές και διαφορετικές επιλογές. Τα φορέματα είναι φαρδιά, με ψυχεδελικά, εμπριμέ αλλά και floral prints. Τσιγγάνικες φούστες και ολόσωμες φόρμες κάνουν την εμφάνισή τους μαζί με το λεγόμενο παντελόνι καμπάνα. Στα αξεσουάρ, έχουμε κολιέ από χάντρες, παγιέτες, σατέν κολάν και τεράστιους ασημένιους κρίκους στα αυτιά. Τα παπούτσια είναι χοντροκομμένα με υπερβολικούς πάτους-πλατφόρμες.

Slide36:

Το 1990 : Η σιλουέτα απελευθερώνεται και δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο στυλ. Το μακιγιάζ έχει επιρροές από πολλές δεκαετίες. Κάθε γυναίκα προσαρμόζει το μακιγιάζ της ανάλογα με τις ανάγκες και την προσωπικότητα της. Κοντά ή μακριά, όλα τα στυλ μαλλιών είναι στη μόδα.

Slide38:

Όμαδα : Αθηνά Γεωργίου Αναστασία Βλάχου Λυδία Βακρά Ιωάννα Ανδρικάκη Μερίνα Γκίρλα Μαρία Γερογιάννη

BraZZers TEAM :

Bra ZZ ers TEAM Έρευνα με θέμα το gaming.

Slide40:

Ερώτηση 1 η Σε ποια ηλικία γνωρίσατε τον κόσμο των games ? Αγόρια Κορίτσια   3-5 ετών:14 3-5 ετών:10 5-10 ετών:32 5-10 ετών:19 10-15 ετών:6 10-15 ετών:6 15 + ετών:0 15+ ετών: 10 Ερώτηση 2η   Σε τι πλατφόρμα προτιμάτε να παίζεται ? Αγόρια Κορίτσια   Η/Υ:25 Η/Υ:11 Κονσόλα :31 Κονσόλα :10 Φορητές κονσόλες :0 Φορητές κονσόλες:6

Slide41:

Ερώτηση 3η   Τι είδους παιχνίδια προτιμάτε ?   Αγόρια Κορίτσια   MOBA :16 MOBA :0 FPS :24 FPS :10 Adventure:24 Adventure:5 Sports:31 Sports:4 Άλλα :12 Άλλα :17 Ερωτηση 4η   Πόσες ώρες την ήμερα παίζετε ?   Αγόρια Κορίτσια 1-2 ώρες :29 1-2 ώρες :37 2- 3 ώρες :12 2- 3 ώρες :2 3-5 ώρες:6 3-5 ώρες:3 5 + ώρες :1 5+ ώρες :5

Slide42:

Ερωτηση 5η   Πόσα χρήματα ξοδεύεται/μήνα για την αγορά παιχνιδιών ?   Αγόρια Κορίτσια   0 € : 37 0€: 21 10-20€: 7 10- 20 €:5 20-50 € :7 20-5 0€ :8 50 € +: 2 50€+: 8

Slide43:

Μέλη: Αλεξόπουλος Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος Αλέξανδρος Αντεμισάρης Γρηγόρης Αφένδρας Ανδρέας Βασιλείου Βασίλης Γαλανόπουλος Νίκος Γιανακάρη Χριστίνα

Οι “ΠΟΛΩΝΟΙ 16,3” παρουσιάζουν::

Οι “ ΠΟΛΩΝΟΙ 16,3 ” παρουσιάζουν: Tattoo & piercing

TATTOOS:

TATTOOS Χάλκινη, εποχή Το 1991, ο «otzi, ο άνθρωπος πάγος» γέμισε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλον τον κόσμο, όταν το κατεψυγμένο σώμα του ανακαλύφθηκε σε ένα βουνό μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας (στην κοιλάδα otz των Άλπεων). Αυτή είναι η καλύτερα διατηρημένη σορός τής εν λόγω περιόδου που έχει βρεθεί. Το δέρμα του φέρει 57 τατουάζ του άνθρακα, εκ των οποίων: απλές τελείες και γραμμές κάτω στη σπονδυλική στήλη, ένα σταυρό στο εσωτερικό του αριστερού γονάτου, έξι ευθείες γραμμές 15 εκατοστών πολύ πάνω από τα νεφρά και πολλές παράλληλες γραμμές πάνω στους αστραγάλους.

Slide46:

Βίκινγκς Μερικές εκ ατοντάδες χρόνια αργότερα, οι Βίκινγκς συναντήθηκαν με τους Σκύθες. Οι Βίκινγκς τα ξίδεψ αν μέχρι τα ρωσικά ποτάμια και συναντήθηκαν με τους Σκύθες, οι οποίοι ήταν στραμμένοι προς την Ευρώπη, για να λεηλατήσουν και να καταστρέψουν.   Από τον σκυθικό τρό πο επηρεάστηκαν οι Βίκινγκς στις τέχνες τους και στα τατουάζ. Οι Βίκινγκς λοι πόν, είχαν τατουάζ. Περί που στο 1100 ο Άραβας Ibn Fadlan περιέγραψε μιά συνάντηση με κάποιους Βίκινγκς, παρουσιάζοντάς τους πολύ αγενείς, βρώμικους και καλυμμένους με εικόνες.

Slide47:

Aίγυ πτος Γρ απτά αρχεία και έργα τέχνης, που σχετίζονται με τα αιγυπτιακά τατουάζ, έχουν σχεδόν αγνοηθεί από προηγούμενους Αιγυπτιολόγους, επηρεασμένους από τις επικρατούσες κοινωνικές στάσεις απέναντι στο μέτριο.   Σήμερ α, όμως, γνωρίζουμε ότι έχουν βρεθεί πτώματα που χρονολογούνται ήδη από τη δυναστεία ΧΙ και εμφανίζουν τη μορφή της τέχνης του τατουάζ. Το 1891, οι α ρχ αιολόγοι ανακάλυψαν μουμιοποιημένη μιάν ιέρεια της θεάς Hathor, η οποία έζησε κάποια στιγμή μεταξύ 2160 π.Χ. και 1994 π.Χ. Η συγκεκριμένη θηλυκή μούμι α, λοιπόν, είχε διάφορες γραμμές και τελείες τατουάζ στο σώμα της (ομαδοποίηση τελειών ή οι παύλες είχαν εναρμονιστεί σε αφηρημένα γεωμετρικά σχήματα). Αυτή η μορφή τέχνης ήτ αν μόνο για τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως ήταν συνδεδεμένες με την τελετουργική πράξη.

Slide48:

Αφρική Στην Αφρική , όπ ου οι άνθρω ποι έχουν σκούρο δέρμα, είναι δύσκολο να γίνουν έγχρωμα τατουάζ, όπως τα γνωρίζουμε. Αλλά , επ ειδή οι άνθρω ποι εκεί θέλουν να έχουν τατουάζ, έχουν αναπτύξει μιάν άλλη τεχνική: «scarifications» (απομίμηση τατουάζ). Αυτό γίνετ αι, σηκώνοντας λίγο το δέρμα και κόβοντάς το λίγο με μαχαίρι ή κάποιο άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Μετά το τρί βουν με ειδική άμμο ή στάχτη, ώστε να αυξηθούν οι ουλές και να πάρουν μιά μορφή στο σώμα τους. Τα σημάδι α που μένουν, φαίνονται σαν γραφή Μπράιγ. Αυτή τη δι αδικασία ακολουθούν συχνά στις τοπικές παραδόσεις.

Slide49:

Αρχ αία Ελλάδα και Ρώμη   Οι Έλληνες έμ αθαν τα τατουάζ από τους Πέρσες. Οι Ελληνίδες γυν αίκες ήταν γοητευμένες από την ιδέα του τατουάζ ως χαρακτηριστικού εξωτικής ομορφιάς. Οι Ρωμ αίοι υιοθέτησαν τα τατουάζ από τους Έλληνες. Οι λα τίνοι συγγρ αφείς, όπως ο Βιργίλιος, ο Σενέκας και ο Γαληνός, αναφέρουν ότι πολλοί δούλοι και εγκληματίες είχαν τατουάζ. Μιά νομική επ ιγρ αφή από την Έφεσο αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της πρώτης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι σκλάβοι που εξάγονταν προς την Ασία, είχαν τατουάζ με τη λέξη «φόρος καταβλήθη». Επ ίσης , και οι Έλληνες και οι Ρωμ αίοι χρησιμοποιούσαν τα τατουάζ ως τιμωρία. Στις α ρχές του 4ου α ιών α, όταν ο Κωνσταντίνος έγινε αυτοκράτορας (306 - 373 μ.Χ.) και ήρε την απαγόρευση του Χριστιανισμού, ο ίδιος απαγόρευσε τα τατουάζ στο πρόσωπο (το οποίο ήταν σύνηθες για τους κατάδικους, τους στρατιώτες και τους μονομάχους), διότι πίστευε ότι το ανθρώπινο πρόσωπο ήταν μιά αναπαράσταση της εικόνας του Θεού και δεν έπρεπε να παραμορφωθεί ή να δεχθεί ιεροσυλία .

PIERCING:

PIERCING

Slide51:

Lobe Piercing Το τρύ πημα αυτιού ήταν η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να εφαρμόσει body piercing, κυρίως λόγω της ευκολίας που γίνεται. Το πα λιότερο μουμιο ποιημένο σώμα στον κόσμο βρέθηκε κατεψυγμένο το 1991, οι αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι το σώμα ήταν άνω των 5000 ετών – είχε τρυπημένα αυτιά και τα ανοίγματα είχαν διευρυνθεί σε διάμετρο 11mm! Πάρ α πολλές πρωτόγονες φυλές πίστευαν ότι οι δαίμονες μπορούν να εισέλθουν στο σήμα μέσω των αυτιών, επειδή οι δαίμονες απωθούνται από το μέταλλο κατά τα πιστεύω των φυλών αυτών το σκουλαρίκι απότρεπε τους δαίμονες να εισέλθουν στο σώμα. Οι π ειρ ατές φορούσαν χρυσά σκουλαρίκια στα αυτιά τους ώστε αν το νεκρό τους σώμα ξεβραζόταν σε κάποια ακτή να χρησιμοποιούνταν τα σκουλαρίκια για να καλυφθούν τα έξοδα ταφής τους. Στο Βόρνεο ο κάθε γονιός τρυ πάει από ένα αυτί του παιδιού του και αυτό συμβολίζει την εξάρτηση του παιδιού από αυτούς. Σε διάφορες χρονικές π εριόδους π ολλοί διάσημοι (Shakespeare, Francis Drake…) φορούσ αν χρυσούς κρίκους στα αυτιά τους.

Slide52:

Nipple Piercing   Οι Ρωμ αίοι Centurions φορούσαν δερμάτινες πανοπλίες που είχαν διαμορφωθεί για να ταιριάζουν στο σώμα τους και χρησιμοποιούνταν ως θώρακες. Οι κρίκοι π ου π ερνούσ αν στις θηλές τους χρησιμοποιούνταν για να κρατάνε σταθερό τον θώρακα (μια μάλλον επίπονη τακτική η οποία δεν εφαρμοζόταν και πολύ συχνά…) Στ α μέσα περίπου του 14ου αιώνα η τότε μόδα πρόσταζε πολύ χαμηλά ντεκολτέ, τόσο χαμηλά ώστε κάποιος μπορούσε να διακρίνει τις θηλές της γυναικάς, επίσης μόδα της εποχής ήταν το ντεκολτέ μέχρι τον ομφαλό! Καταλαβα ίνετε ότι κάτι έπ ρε πε να εφευρεθεί ώστε να κρατάει το φόρεμα στη θέση του ώστε να μην μετακινείται με την παραμικρή κίνηση και να αποκαλύπτεται έτσι μεγαλύτερο μέρος του μαστού από το επιθυμητό, γι αυτό το λόγο λοιπόν τρυπούσαν τις θηλές τους και με μικρές αλυσίδες ή κρίκους κρατούσαν τον κορσέ στη θέση του…

Slide53:

Tongue Piercing Το τρύ πημα γλώσσας εφαρμόστηκε σε μορφή τελετουργικού από τις φυλές των Αζτεκων, των Μάγια της κεντρικής Αμερικής, θεωρούσαν ότι το τρύπημα της γλώσσας και το αίμα εξευμενίζει τους Θεούς και αλλάζουν την κατάσταση της συνείδησης των σαμανων ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Θεούς. Το τρύ πημα γλώσσας είναι από τα πιο δημοφιλή piercings . Navel Piercing   Το τρύ πημα αφαλού είναι ένα σχετικά σύγχρονο τρύπημα, το οποίο δεν έχει καταγραφεί σε πρωτόγονους πολιτισμούς, ωστόσο ο αφαλός έχει αναγνωριστεί προ πολλού ως μια από τις πρωτογενείς ζώνες. Η εφεύρεση τους μπ ικίνι το 1953 π ροκάλεσε μεγάλη ανα στάτωση επ ειδή άφηνε α κάλυ πτη την κοιλιακή χώρα και κατά συνέπεια τον ομφαλό ο οποίος θεωρήθηκε ότι έχει μεγάλη ομοιότητα με τα γυναικεία όργανα αναπαραγωγής. Την δεκ αετία του 1980 πολλά top models αλλά και pop stars ξεκίνησαν την μόδα του τρυπήματος του ομφαλού η οποία κρατάει μέχρι σήμερα.

Slide54:

Μέλη: Αποστολόπουλος Αναστάσης Αραμπατζής Δημήτρης Αυγερόπουλος Θοδωρής Βλαχομήτρος Γιάννης Γεωργούσης Κωνσταντίνος Γλαράκης Γιώργος

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!

authorStream Live Help