Ρατσισμός Απαρτχάιντ Νελσον Μαντέλα

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Αφρική:

Αφρική Μία αδικημένη ΗπειροΣ

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ:

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Ορισμός:

Ορισμός Ρατσισμός ή φυλετισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία είτε από τον προσδιορισμό του φύλου κλπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού είναι ο φυλετικός ρατσισμός .

Slide4:

Οι φυλετικοί ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών, βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Ως εκ τούτου, με τη θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν της ανώτερη από τις άλλες.

Σύγχρονος προσδιορισμός:

Σύγχρονος προσδιορισμός Σήμερα, η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μίας άλλης ομάδας. Έτσι, οι ρατσιστές υποστηρίζουν την διαφορετικότητα των φυλών. Επίσης, οι φυλετικοί ρατσιστές θεωρούν μία συγκεκριμένη ομοιογενή ομάδα ανθρώπων ως ανώτερη, π.χ. θεωρούν τους "λευκούς" ανθρώπους ανώτερους από τους "μαύρους" . Ο ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της οικονομίας και άλλων παραγόντων της καθημερινότητας.

Άπαρτχάιντ:

Άπαρτχάιντ Το απαρτχάιντ είναι όρος που προέρχεται από τη γλώσσα Αφρικάανς και τα ολλανδικά και σημαίνει διάκριση. Το απαρτχάιντ ήταν μια πολιτική των Λευκών που καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων μέσα σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Ως επίσημη κρατική πολιτική εφαρμόστηκ ε για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική από το Εθνικό Κόμμα το 1948 και καταργήθηκε στις 30 Ιουνίου 1991 . Ο όρος απαρτχάιντ χρησιμοποιείται πλέον για να υποδηλώσει κάθε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Διαχωρισμός:

Διαχωρισμός Σύμφωνα με το απαρτχάιντ, η γεωγραφική θέση, η εθνικότητα και το κοινωνικό στάτους ενός ατόμου εξαρτιόταν από τη φυλή του. Επεκτεινόταν επίσης στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και γεωγραφική διαίρεση του νοτιοαφρικανικού εδάφους και έτσι διαχωριζόταν σε δυο κατηγορίες: το μικρό απαρτχάιντ , που προστάτευε την καθημερινή ζωή των Λευκών από τη συναναστροφή τους με "μη-Λευκούς" το μεγάλο απαρτχάιντ , που αφορούσε τη διοικητική διαίρεση της χώρας σε διακριτές ζώνες, με βάση φυλετικά κριτήρια. Η πολιτική αυτή συνοδεύτηκε από μετατοπίσεις και ανασυντάξεις πληθυσμών "Μαύρων" σε εθνικούς θύλακες, οι οποίοι ονομάστηκαν μπαντουστάν .

Slide8:

O πληθυσμός χωριζόταν σε τέσσερις εθνικές κατηγορίες ιεραρχικά κατατμημένες : Λευκοί : Πρόκειται κυρίως για τους απόγονους των Ευρωπαίων μεταναστών που έφτασαν στην περιοχή από το 1652, ανάμεσα στους οποίους διακρίνονται οι Αφρικάνερς. Ασιάτες : Πρόκειται για τους απόγονους των φτωχών εργατών της Ινδοκίνας, οι οποίοι ήταν γνωστοί με τον υποτιμητικό όρο κούληδες. Έγχρωμοι (ή μιγάδες): Διαχωρίζονταν αφενός στους πληθυσμούς που προήλθαν από επιμειξίες κατά τον 16ο και 17ο αιώνα μεταξύ Λευκών και Μαλάι. Μαύροι (ή Μπαντού): Αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 67% του νοτιοαφρικανικού πληθυσμού, αλλά επρόκειτο για τη λιγότερο αστικοποιημένη "κατηγορία", ευρισκόμενοι κυρίως στην ύπαιθρο

Νόμοι του Απαρτχάιντ:

Νόμοι του Απαρτχάιντ Νόμος απαγόρευσης των μεικτών γάμων . Νόμος ανηθικότητας, που τιμωρούσε τη σεξουαλική επαφή μεταξύ Λευκών και μη-Λευκών. Νόμος κατηγοριοποίησης του πληθυσμού ανάλογα με τη φυλή τους. Νόμος ξεχωριστών κατοικιών , που καθόριζε τις αστικές ζώνες κατοίκησης μες στην πόλη . Νόμος για ξεχωριστή χρήση των δημοσίων χώρων , π.χ. δημόσιες τουαλέτες, πλατείες, σιντριβάνια κ.ά. Νόμος για την εκπαίδευση Μπαντού , που αφορούσε το σχολικό πρόγραμμα των Μαύρων . Απαγόρευση των απεργιών στους Μαύρους εργάτες και της παθητικής αντίστασης. Νόμος μετεγκατάστασης γηγενών πληθυσμών , που επέτρεπε την εκδίωξη Μαύρων που ζούσαν σε περιοχές που είχαν αποδοθεί στους Λευκούς. Νόμος περί Εργασίας και Ορυχείων , που επισημοποιούσε τις φυλετικές διακρίσεις στο χώρο εργασίας . Νόμος προώθησης αυτόνομων Μαύρων κυβερνήσεων , κατά τον οποίο δημιουργήθηκαν μπαντουστάν υπό διοίκηση μη-Λευκών. Νόμος περί ιθαγένειας των Μαύρων, που αφαιρούσε τη νοτιοαφρικανική ιθαγένεια από τους Μαύρους που ζούσαν στα μπαντουστάν. Νόμος απαγόρευσης της επαγγελματικής κατάρτισης των Μαύρων.

Αντιρατσιστικές ομάδες:

Αντιρατσιστικές ομάδες η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. το ΚΕΜΟ (Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων) και το Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα την Ισότητα και την Ετερότητα i-RED

Λίγα λόγια για το Νέλσον Μαντέλα:

Λίγα λόγια για το Νέλσον Μαντέλα

Νέλσον Μαντέλα:

Νέλσον Μαντέλα Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στο χωριό Μβέζο της περιοχής Τράνσκεϊ της νότιας Αφρικής και απεβίωσε στις 5 Δεκέμβρη του 213. Ήταν αγωνιστή Σ της νότιας Αφρικής και στην συνέχεια πολιτικός και πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της νότιας Αφρικής (1994-1999)

Slide13:

Δικηγόρο Σ στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του αφρικανικού εθνικού Κογκρέσου(ANC). Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στην μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστική Σ πολιτικής της κυβέρνηση σ τη Σ νότια Σ Αφρικής .Ήταν ο πρώτο Σ έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και ενεργό μέλος του ANC. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις.

Slide14:

Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος . Το 1993 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Το 1994 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.

Slide15:

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΌ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ

Slide16:

Έχασε τον γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969 (σε τροχαίο έχασε και τη δισέγγονή του, το 2010). Από τότε ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος κατά του AIDS . Ο ίδιος δήλωνε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το AIDS ως φυσιολογική ασθένεια είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να το θεωρούν κάτι που χτυπά ορισμένα άτομα τα οποία πηγαίνουν στην κόλαση και όχι στον παράδεισο.

ΤΕΛΟΣ:

ΤΕΛΟΣ Μαριλένα Μπαρταλούτσι Μαριάνθη Μπούγου Ευτυχία Μπαλάνου Βασιλική Σαββαϊδη

authorStream Live Help