ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Εμπορευματοποίηση:

Εμπορευματοποίηση

Γιατί μια εταιρία χρειάζεται χορηγεία;:

Γιατί μια εταιρία χρειάζεται χορηγεία ; Πρωταρχικοί λόγοι •    Για να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα της Εταιρείας ή κάποιων προιόντων της •    Για να αναπτύξει την αφοσίωση των καταναλωτών της •    Για να βελτιώσει την εικόνα/φήμη των προιόντων της αλλά και της ίδιας της εταιρείας ή του οργανισμού Δευτερεύοντες λόγοι •    Να ελκύσει καινούργιους καταναλωτές •    Nα αυξήσει το ενδειαφέρον και το ηθικό του προσωπικού της •    Να υποστηρίξει τους διανομείς και τους μεσάζοντες •    Αύξηση της αναγνωρισημότητας/κύρους ενός επιχειρηματία στην κοινωνία •    … Θα πρέπει να διευκρινήσουμε ότι υπάρχουν πολλές μορφές Χορηγίας : αθλητικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές κ.τ.λ. Ο αθλητισμός είναι ο κυρίαρχος στον χώρο των Χορηγιών κάτι που ωφείλεται κυρίως στην μεγάλη προβολή που έχει από τα ΜΜΕ.

Γιατί ενας αθλητής χρειάζεται χορηγεία;:

Γιατί ενας αθλητής χρειάζεται χορηγεία ; Ενας αθλητής που κάνει ή επιθυμεί να κάνει πρωταθλητισμό χρειάζεται να είναι προσηλωμένος σε αυτόν τον σκοπό. Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσει πλήρη εργασιακή απασχόληση και πρωταθλητισμό. Συνεπώς χρειάζεται να βρει οικονομικούς πόρους για να μπορεί να συντηρηθεί. Οι Ελληνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες παρέχουν οικονομική βοήθεια σ’έναν μικρό αριθμό «εκλεκτών» αθλητών ανά άθλημα. Αυτή η οικονομική βοήθεια δεν επαρκεί πάντοτε και συνεπώς χρειάζεται να βρουν οι αθλητές ένα τρόπο να λάβουν οικονομική βοήθεια. Πέρα από αυτό οι αθλητές υψηλού επιπέδου (Διεθνούς αλλά και Εθνικού) έχουν σημαντικά έξοδα, εκτός από αυτά που έχει ένας άνθρωπος (έξοδα κατοικίας, διατροφής, ένδυσης,…). Χρειάζεται να αγοράσουν συντηρήσουν αθλητικό εξοπλισμό (που συνήθως είναι αρκετά ακριβός αφού συνήθως είναι αρκετά εξεζητημένος), να αγοράσουν συμπληρώματα διατροφής, να κάνουν φυσικοθεραπείες, να έχουν υποστήριξη από επιστημονικό προσωπικό, να προπονηθούν σε μέρη μακριά από τον χώρο κατοικίας τους κ.τ.λ. Ολα αυτά δεν αφορούν τον Χορηγό και είναι καλό να μην περιμένει ο αθλητής ότι θα βρει κατανόηση σε αυτά. Το μόνο που μπορεί να του χρησιμεύσουν είναι ώστε να καταννοήσει ο Χορηγός τον τρόπο που θα χησιμοποιήσει ο αθλητής την Χορηγία. O αθλητής θα πρέπει να καταγράψει τις ανάγκες του και τα τις ιεραρχήσει ώστε να ξέρει σε ποιες εταιρείες πρέπει να στοχεύσει.

Εμπορευματοποιήση:

Εμπορευματοποιήση Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού αλλάζει τον πραγματικό χαρακτήρα του, η δε ύπαρξη του «επαγγελματικού αθλητισμού» δηλητηριάζει και υπονομεύει κάθε ηθική βάση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Με την εμπορευματοποίηση που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον αθλητικό κόσμο του σήμερα, ο αθλητισμός έχει εξελιχθεί από μία «δραστηριότητα» σε μία «μεγάλη επιχείρηση». Η βιομηχανία του αθλητισμού είναι σήμερα από τις πλέον ισχυρές οικονομικές επιχειρήσεις και ίδιος έχει ενταχθεί στο σύγχρονο μάρκετινγκ. Όταν λοιπόν η αθλητική ομάδα θεωρείται επιχείρηση, η ίδια και οι χορηγοί της θέτουν ως στόχο την αύξηση των κερδών και επομένως, η πάση θυσία και με κάθε μέσο νίκη του αθλητή αποτελεί σκοπό για τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Η επίτευξη των χρυσών μεταλλίων έχει αποκτήσει υψηλή αξία και η ανάγκη για επιτυχία πιέζει πολύ τους αθλητές, να γίνουν πρωταθλητές. Η φράση «ο δεύτερος δεν είναι τίποτα, ο πρώτος είναι τα πάντα» περιγράφει το σύγχρονο τρόπο σκέψης σε πολλές περιπτώσεις. Τελικά, η ανάγκη για επιτυχία οδήγησε σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών κατάχρησης ουσιών και σε πολυάριθμες περιπτώσεις το ντόπινγκ σχετιζόταν με τους θανάτους αθλητών. Ακόμη η πρόσφατη έκρηξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τα μεγάλα συμβόλαια χορηγίας οδήγησε σε αύξηση των πιέσεων προς τους αθλητές και τον περίγυρό τους και τους ωθεί να καταφύγουν στη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Όμως, εδώ ωφελούνται πολλοί και πολλαπλά. Ο προπονητής έχει και αυτός αμοιβή από τη διάκριση του αθλητή του. Οι Ομοσπονδίες, προτάσσοντας τις επιτυχίες, διεκδικούν αυξημένη χρηματοδότηση από την πολιτεία. Η χώρα έχει όφελος από τη χρηματοδότηση από τη ΔΟΕ. Είναι επίσης σκόπιμο να αναφέρουμε τις αρνητικές συνέπειες των συμβολαίων που υπογράφονται μεταξύ ορισμένων αθλητικών ομοσπονδιών και των χορηγών τους, τα οποία προβλέπουν αμοιβή ανάλογα με τα αποτελέσματα ή τα μετάλλια που θα κατακτήσουν οι αθλητές σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Το περιβάλλον των αθλητών συνολικά, από τον προπονητή μέχρι το γιατρό, τον αρχηγό της ομάδας και τους συγγενείς, μπορεί να συμβάλει στις πιέσεις που ασκούνται στους αθλητές. Δυστυχώς όσο ο αθλητισμός είναι ποτισμένος με την εμπορευματοποίηση και το ντόπινγκ θα γιγαντώνεται. Πρέπει λοιπόν να πούμε όχι στην χρήση αναβολικών και άλλων φαρμάκων που υποτάσσουν την ζωή των ανθρώπων στον κερδοφόρο για τους σπόνσορες, πρωταθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να μπαίνει στη λογική του ιδιωτικού κέρδους.

Επιπτώσεις αθλητισμού στην οικονομία:

Επιπτώσεις αθλητισμού στην οικονομία Η διαπίστωση ότι η διαφήμιση είναι η κινητήρια δύναμη του αθλητισμού δεν είναι πρωτότυπη. Ο αθλητισμός, σε όλα τα σπορ, είναι πλέον επαγγελματικός και η επίκληση των αρετών του ερασιτεχνισμού είναι εμφανώς υποκριτική και προσπαθεί να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις στο επικοινωνιακό επίπεδο. Οσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό, δεν το κάνουν επειδή αποβλέπουν στο οικονομικό όφελος, αλλά διότι η σωματική δραστηριότητα μαζί με άλλους ανθρώπους προξενεί ευχαρίστηση, καλλιεργεί τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και προσφέρει ικανοποίηση με τη νίκη ή τη διάκριση. Στην ερασιτεχνική αθλητική δραστηριότητα δεν συναντάμε το σπόνσορα και τη διαφήμιση, αλλά οι μεγάλες βιομηχανίες αθλητικών ειδών σε αυτό το κοινό στοχεύουν. Ο αθλητισμός άρχισε να έχει οικονομικό ενδιαφέρον μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, όταν η ΔΟΕ ανακάλυψε ότι ήταν ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας των Αγώνων. Παράλληλα, η μεταγραφή του Ολλανδού Γιόχαν Κρόιφ από τον Αγιαξ στην Μπαρτσελόνα το 1973, αντί του ποσού-ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, που πάτησε γερά πάνω στην τηλεόραση, ειδικά στην Ευρώπη, όπου σημείωσε και μεγάλες τηλεθεάσεις για την εποχή, αποκάλυψαν ότι ο αθλητισμός μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα προνομιακό πεδίο οικονομικής δραστηριότητας, μιας και τα σπορ έγιναν ένα από τα ελκυστικότερα θέματα της βιομηχανίας της διασκέδασης.

Slide6:

Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να κάνει μία αποτίμηση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων του αθλητισμού ως γεννήτριας παροχής εσόδων και εξόδων στην ελληνική οικονομία. Η μελέτη υπογραμμίζει την ύπαρξη ενός ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος για τον αθλητισμό και τις αθλητικές δραστηριότητες στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία. Οι επιπτώσεις αυτού του αυξανόμενου ενδιαφέροντος εντοπίζονται στο επίπεδο της παραγωγής και των υπηρεσιών, ο συνδυασμός των οποίων επέδρασε θετικά στον τομέα της απασχόλησης και στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας. Εξίσου σημαντική είναι η έμμεση συνεισφορά της αθλητικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη του τομέα παραγωγής και υπηρεσιών, οι οποίοι είναι άμεσα συνδεόμενοι με την κατανάλωση των αθλητικών αγαθών και την εφαρμογή των αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως είναι η βιομηχανία των αθλητικών ειδών, η βιομηχανία παπουτσιών και η τουριστική βιομηχανία. Επιπλέον, η αθλητική βιομηχανία της ΕΕ συγκλίνει με αξιοσημείωτους ρυθμούς με το μέγεθος της μεγάλης βιομηχανίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ παράλληλα παρατηρείται μία συγκλίνουσα τάση στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων στις αθλητικές υποδομές.

Βενετής Χάρης, Αχείμαστος Χρήστος, Γκόλιος Στέφανος, Γεωργιάδης Αχιλλέας:

Βενετής Χάρης, Αχείμαστος Χρήστος, Γκόλιος Στέφανος, Γεωργιάδης Αχιλλέας

authorStream Live Help