ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Aθλητισμοσ στην αρχαια ελλαδα:

A θλητισμοσ στην αρχαια ελλαδα

Περιεχομενα:

Περιεχομενα Τα στάδια στην αρχαία Ελλάδα. Η απήχηση του αθλητισμού στους αρχαίους Έλληνες. Η προετοιμασία των αθλητών για τους αγώνες. Τα σημαντικότερα αθλήματα στην αρχαία Ελλάδα. Οι αθλητικοί αγώνες στην αρχαία ελλάδα.

Τα σταδια στην αρχαια ελλαδα:

Τα σταδια στην αρχαια ελλαδα Στα αρχαία, η λέξη Στάδιο αναφέρεται σε μέτρηση της απόστασης. Στάδιο ήταν επίσης και το οικοδόμημα όπου οι θεατές παρακολούθησαν εκδηλώσεις αθλητικών κυρίως γεγονότων (Αγώνες).   Αγώνες   διοργανώνονταν κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια   προς τιμή μιας συγκεκριμένης θεότητας ή ημίθεου, όπως ο Δίας στην Ολυμπία. Αρχικά, τα στάδια ήταν απλά ,μερικές φορές χτισμένα κοντά σε λόφους για να έχουν μια σαφή εικόνα των γεγονότων οι θεατές. Σήμερα χάρη στην αρχαιολογική σκαπάνη μπορούμε να θαυμάσουμε ορισμένα από αυτά τα μεγαλόπρεπη. Δελφοί

Σταδια που συνεδεσαν την υπαρξη τουσ με τα λαμπρα αθλητικα γεγονοτα τησ αρχαιοτητασ:

Σταδια που συνεδεσαν την υπαρξη τουσ με τα λαμπρα αθλητικα γεγονοτα τησ αρχαιοτητασ Αρχαίο στάδιο Ολυμπίας   Το στάδιο της Ολυμπίας είναι ο χώρος όπου τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και τα Ηραία, αγώνες γυναικών προς τιμήν της Ήρας. Αν και οι αγώνες ιστορικά ξεκίνησαν το 776 π.Χ το στάδιο απέκτησε τις σημερινές του διαστάσεις κατά τον 4ο αιώνα π.Χ Υπολογίζεται ότι το στάδιο χωρούσε περίπου 45.000 θεατές, ωστόσο δεν απέκτησε ποτέ λίθινα καθίσματα και οι θεατές κάθονταν κατά γης. Ελάχιστα λίθινα καθίσματα υπήρχαν μόνο για τους επισήμους

Slide5:

Αρχαίο στάδιο Δελφών   Το στάδιο είναι στενά δεμένο με την ιστορία των πανελλήνιων Πυθικών αγώνων, αφού εδώ διεξάγονταν τα αθλητικά αγωνίσματα. Η αρχική διαμόρφωσή του χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ., όπως μαρτυρεί η επιγραφή που βρέθηκε εντοιχισμένη στο νότιο αναλημματικό τοίχο του.

Slide6:

Αρχαίο στάδιο Νεμέας Στο Στάδιο κάθε δύο χρόνια γίνονταν οι πανελλήνιοι αγώνες Νέμεα ή Νέμεια προς τιμήν του Οφέλτη ,   γιου   του βασιλιά της Νεμέας Λυκούργου   .   Οι αγώνες αυτοί   καθιερώθηκαν το 573 π.Χ.   Το Στάδιο κατασκευάσθηκε στην σημερινή του μορφή στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ Υπολογίζεται δε ότι   χωρούσε   περίπου 35.000- 40.000 θεατές.

Slide7:

Αρχαίο στάδιο Επιδαύρου Στο Στάδιο του Ιερού του Ασκληπιείου της Επιδαύρου τελούνταν οι αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του Ασκληπιού. Η πρωιμότερη φάση κατασκευής του οικοδομήματος χρονολογείται στον πρώιμο 5ο αιώνα π. Χ. Το Στάδιο διαμορφώθηκε αρχικά σε μια φυσική κοιλότητα του εδάφους.

Slide8:

Αρχαίο στάδιο Μεσσήνης Η αρχική κατασκευή του Σταδίου χρονολογείται από επιγραφικά ευρήματα στον 3ο αι. π.Χ. Στο Στάδιο τελούνταν, πιθανότατα, γυμνικοί αγώνες (παίδων και εφήβων) προς τιμήν του Ασκληπιού (Ασκληπιεία) και του Διός Ιθωμάτα (Ιθωμαία), και αργότερα προς τιμήν του Αυγούστου και της Ρώμης (Ρωμαία ή Καισάρεια).

2. Απηχηση του αθλητισμου στουσ αρχαιουσ ελληνεσ:

2. Απηχηση του αθλητισμου στουσ αρχαιουσ ελληνεσ Ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε σημαντικό μέρος της κοινωνικής ζωής και της αγωγής των νέων. Και αυτό διότι οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η υγειά του σώματος πρέπει να συμβαδίζει με την πνευματική υγεία. «Νους υγιής εν σώματι υγιή», όπως έλεγαν. Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που επινόησε τις «αθλοπαιδιές» τις οποίες ανήγαγαν σε αγωνίσματα, στα οποία οι παίκτες συναγωνίζονταν

Slide10:

Μια νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαιότητα εξασφάλιζε στον κάτοχό της δόξα, φήμη, τιμητικές διακρίσεις αλλά και υλικές απολαυές . Συνήθως οι ολυμπιονίκες ανεβασμένοι πάνω σε στολισμένο άρμα έμπαιναν στις πόλεις τους περνώντας μέσα από ένα τμήμα του τείχους της πόλης, που κατεδαφιζόταν ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Slide11:

Επομένως, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η αθλητικοί αγώνες για τους Αρχαίους Έλληνες δεν ήταν παραμελημένοι ή μονοσήμαντοι, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούσαν καίριο μέσο ψυχαγωγίας, προβολής του ανθρώπινου σθένους, γι'αυτό και οι αθλητές, όλοι όσοι έπαιρναν μέρος είχαν γνωρίσει απαράμιλλη δόξα και υστεροφημία. Ακολουθούσε ο   θαυμασμός   των άλλων και η   φήμη, που αποκτούσε σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς   το όνομά   του και η νίκη του γίνονταν γνωστά σε όλες τις πόλεις. Τέλος οι   τιμές   που του πρόσφερε η πόλη του ήταν μεγάλες.

Η προετοιμασια των αθλητων για τουσ αγωνεσ:

Η προετοιμασια των αθλητων για τουσ αγωνεσ Όπως συμβαίνει στη δική μας εποχή έτσι και στην αρχαία Ελλάδα οι αθλητές που επιθυμούσαν να λάβουν μέρος σε αθλητικούς αγώνες ήταν απαραίτητο να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα αρκετό καιρό πιο πριν, αφενός ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στους αγώνες και αφετέρου ώστε να διεκδικήσουν την πρώτη θέση, το βραβείο και τη δόξα του νικητή.

Slide13:

Οι χώροι εκγύμνασης στην αρχαία Ελλάδα   Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σωματική άσκηση όλων γενικά των αντρών και όχι μόνο των αθλητών. Συνεπώς, όλες οι ελληνικές πόλεις στην αρχαία Ελλάδα διέθεταν χώρους προπόνησης, όπου ο καθένας είχε τη δυνατότητα να γυμνάζεται. Οι χώροι αυτοί ήταν η παλαίστρα, όπου έκαναν εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες (πάλη και πυγμαχία) και το γυμνάσιο, το οποίο ήταν μεγαλύτερων διαστάσεων και χρησίμευε για την προπόνηση στον αγώνα δρόμου και στις ρίψεις.

Slide14:

Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα, οι αθλητές ήταν υποχρεωμένοι να αρχίσουν την προγύμνασή τους δέκα μήνες νωρίτερα από τους αγώνες (κάτι για το οποίο έδιναν μάλιστα και όρκο) ενώ τον τελευταίο μήνα οι προπονήσεις τους γίνονταν στην Ήλιδα, στα ειδικά διαμορφωμένα γυμναστήρια «Ξυστός» και «Μαλθώ» και στην παλαίστρα.

Slide15:

Η συμβολή των ειδικών για τον αθλητή στην αρχαία Ελλάδα Καταλυτικό ρόλο στην προετοιμασία ενός αθλητή στην αρχαία Ελλάδα διαδραμάτιζαν τρία άτομα με διαφορετικό έργο το καθένα. Ήταν ο γυμναστής, ο παιδοτρίβης και ο αλείπτης.

Slide16:

Ο γυμναστής  Ο γυμναστής είχε ευρεία και πιο επιστημονική μόρφωση σε σχέση με την τεχνική της προπόνησης.Είχε δικαίωμα να παρακολουθεί  την ιδιωτική ζωή του αθλητή και να επεμβαίνει σε αυτήν σε περιπτώσεις που το θεωρούσε απαραίτητο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η συμβολή των γυμναστών για την πορεία και την ανάδειξη ενός αθλητή στην αρχαία Ελλάδα ήταν τεράστια.

Slide17:

Ο παιδοτρίβης  Ο παιδοτρίβης από την άλλη ήταν υπεύθυνος ώστε ο αθλητής να εκτελέσει με ακρίβεια τις οδηγίες του γυμναστή όσον αφορά τις ασκήσεις.  Κατά τη διάρκεια της προπόνησης έβγαζε και αυτός, όπως και ο ίδιος ο αθλητής, τα ρούχα του και κρατούσε στα χέρια του μια λεπτή βέργα από λυγαριά με την οποία χτυπούσε ελαφρά τον αθλητή του στην πλάτη όταν ήθελε του επιστήσει την προσοχή σε κάτι ή πιο έντονα σε περίπτωση που εκείνος είχε παραβιάσει κάποιον κανονισμό.

Slide18:

Ο αλείπτης Ο αλείπτης ήταν αυτός που συμπλήρωνε μια καλή προπόνηση στην αρχαία Ελλάδα. Το έργο του ήταν να αλείφει με λάδι και να τρίβει τα σώματα των αθλητών.Η επάλειψη πριν από την προπόνηση ήταν μέτριας πίεσης, ώστε το σώμα του αθλητή να αποκτήσει ελαστικότητα και να προετοιμαστεί για την άσκηση που θα ακολουθούσε.

Slide19:

Ο ρόλος της μουσικής στην προπόνηση στην αρχαία Ελλάδα    Είναι ενδιαφέρον ότι η προπόνηση των αθλητών στην αρχαία Ελλάδα συνοδευόταν πολλές φορές από τη μελωδία αυλού καθώς θεωρούσαν ότι με τη βοήθεια της μουσικής οι κινήσεις των αθλητών (ειδικά στο άλμα εις μήκος) αποκτούσαν ρυθμό και αρμονία, βασικά στοιχεία ενός καλού θεάματος, όπως αυτό που προσέφεραν στο κοινό στους Ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, οι κατάλληλοι χώροι προπόνησης, η φροντίδα, η καθοδήγηση και οι συμβουλές των ειδικών σε θέματα ασκήσεων και διατροφής, η βοήθεια της μουσικής και φυσικά η θέληση και η πειθαρχία του ίδιου του αθλητή ήταν αυτά που συνιστούσαν την επιτυχή και ολοκληρωμένη προετοιμασία του πριν τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα.

3. ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ:

3. ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Τα αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας είναι αυτά που έχουν φτάσει ως τις μέρες μας και αποτελούν τα κλασικά αθλήματα. Τα αγωνίσματα αυτά είναι ο δρόμος η πάλη, η πυγμαχία, το παγκράτιο, η δισκοβολία, ο ακοντισμός, το άλμα, το πένταθλο, καθώς και τα αγωνίσματα του ιπποδρόμου. Από αυτά το παγκράτιο και οι αρματοδρομίες δεν αποτελούν σήμερα αγωνίσματα.

Slide21:

Ο δρόμος Τα αγωνίσματα των δρόμων στα Ολύμπια ήταν τέσσερα, το στάδιο, ο δίαυλος, ο δόλιχος και ο οπλίτης δρόμος. Επίσης υπήρχαν ο Ίππιος και η λαμπαδηδρομία. Το στάδιο ήταν δρόμος οπού οι δρομείς έτρεχαν μια φορά από την μια άκρη του σταδίου στην άλλη σε μια απόσταση 180 μέχρι 200 μ. Ήταν δρόμος ταχύτητας κάτι ανάλογο με το σημερινό 200άρι.

Slide22:

Η πάλη Ένα από τα αρχαιότερα και δημοφιλέστερα αγωνίσματα των αρχαίων. Πάλευαν σε ένα σκαμμένο μέρος που το γέμιζαν με άμμο. Με ποιο τρόπο ακριβώς πάλευαν δεν μας είναι με ακρίβεια γνωστά . Αρκετές μαρτυρίες μας λένε πως υπάρχουν πολλά κοινά με τη σύγχρονη πάλη. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν για την ανατροπή του αντιπάλου, η στάση των παλαιστών στις πρώτες φάσεις του αγωνίσματος, οι λαβές του λαιμού, της μέσης, από τους καρπούς, καθώς και η αρχική στάση των παλαιστών ήταν παρόμοια με σήμερα.

5. Οι αθλητικοι αγωνεσ στην αρχαια ελλαδα:

5. Οι αθλητικοι αγωνεσ στην αρχαια ελλαδα Στους ιστορικούς χρόνους οι αγώνες διεξάγονταν πάντα στα πλαίσια μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Τα στάδια ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τα ιερά και οι αγώνες αποτελούσαν ένα είδος προσφοράς στους θεούς. Για τους περισσότερους αγώνες υπήρχαν ιδρυτικοί μύθοι που τους συνέδεαν με κάποιον τοπικό ήρωα ή τον οικιστή της πόλης, με τον καιρό όμως όλοι συνδέθηκαν με το όνομα κάποιου ολύμπιου θεού. Μεταξύ των πολυάριθμων αγώνων της αρχαιότητας, τέσσερις ήταν εκείνοι που απέκτησαν πανελλήνιο κύρος: τα Ολύμπια, τα Πύθια, τα Ίσθμια και τα Νέμεα. Ο αγωνιστικός χαρακτήρας του αρχαίου ελληνικού αθλητισμού επισημοποιήθηκε με τη θέσπιση των Ολυμπιακών Αγώνων, η έναρξη των οποίων τοποθετείται συμβατικά στο έτος 776 π.Χ.Αποδείχτηκαν ο μακροβιότερος θεσμός της αρχαίας Ελλάδας (776 π.Χ - 393 μ.Χ). αρχή βέβαια οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν ακριβώς πανελλήνιοι, ενώ τα πρώτα περίπου 50 χρόνια το πρόγραμμα περιλάμβανε μόνο ένα αγώνισμα, τον δρόμο.

Slide24:

Τα Ολύμπια Την κλασική εποχή οι Ολυμπιακοί Αγώνες διαρκούσαν πέντε ημέρες, από τις 12 έως τις 16 του μήνα. Την πρώτη και την τελευταία ημέρα δεν υπήρχαν αγωνίσματα. Για τη διεξαγωγή των αγώνων κηρυσσόταν η «ιερά εκεχειρία», η αποχή από πολεμικές επιχειρήσεις. Οι αθλητές προπονούνταν στην πατρίδα τους αλλά, τον τελευταίο μήνα, προπονούνταν στην Ολυμπία, υπό την αυστηρή επίβλεψη των Ηλείων. Οι συμμετέχοντες διαβεβαίωναν με όρκο ότι είχαν προπονηθεί δέκα μήνες και ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν αθέμιτα μέσα για την εξασφάλιση της νίκης.

Slide25:

ΠΥΘΙΑ- ΙΣΘΜΙΑ- ΝΕΜΕΑ Στις αρχές του 6ου αιώνα ιδρύθηκαν ή αναβαθμίστηκαν σε πανελλήνιους ,τρεις ακόμη αγώνες, τα Πύθια, οι σημαντικότεροι ίσως αγώνες μετά τους Ολυμπιακούς, τα Ίσθμια και τα Νέμεα. Οι τέσσερις πανελλήνιοι αγώνες, που ήταν όλοι στεφανῖται (το έπαθλο ήταν στεφάνι) αποτελούσαν ένα κύκλο, την περίοδον. Η ύψιστη τιμή για έναν αθλητή ήταν να αναδειχθεί περιοδονίκης, να νικήσει δηλαδή και στους τέσσερις. Η δυνατότητα αυτή δεν υπήρχε για τους Ηλείους, επειδή, όπως αναφέρει ο Παυσανίας, δεν τους επιτρεπόταν η συμμετοχή στα Ίσθμια.

Slide26:

Παναθήναια Μεταξύ των πολυάριθμων τοπικών αγώνων, οι γνωστότεροι ήταν τα Παναθήναια, που ήταν αρχαία ελληνική γιορτή των Αθηνών αφιερωμένη στη θεά Αθηνά και λάμβαναν χώρα στην πόλη κάθε τέσσερα χρόνια. Για τους πολίτες της Αθήνας ήταν το σημαντικότερο γεγονός του χρόνου, αλλά δε θεωρούνταν τόσο σημαντικό όσο αυτό των ολυμπιακών αγώνων. Χωριζόταν στα Μικρά και στα Μεγάλα Παναθήναια.

συντελεστεσ:

συντελεστεσ Αθανασίου Δανάη-Δέσποινα Αντωνέλης Γιώργος Βελέτζα Μαρέλλα Γεωργανάκη Εύα

authorStream Live Help