ΑΧΜΕΣ, ο γιος του φεγγαριού

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Ερευντική εργασία

Comments

Presentation Transcript

ΑΧΜΕΣ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ:

ΑΧΜΕΣ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

PowerPoint Presentation:

Λίγα λόγια για το συγγραφέα Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα . Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών Διδάσκει μαθηματικά στη μέση εκπαίδευση. Έχει συνεργαστεί με γνωστές εφημερίδες . Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 28 βιβλία . 2006 -η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Académiques για τις «υπηρεσίες προς την εκπαίδευση και τον πολιτισμό . Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι . Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα "Πυθαγόρεια Εγκλήματα" το οποίο έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες και "Αχμές, ο γιος του φεγγαριού" το οποίο έχει πάρει Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το βιβλίο του «μαθηματικά Επίκαιρα - Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα".

Μαθηματική Λογοτεχνία:

Μαθηματική Λογοτεχνία Μερικά από τα πιο συναρπαστικά μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων ανήκουν στο χώρο της «μαθηματικής λογοτεχνίας». Ο κόσμος των μαθηματικών φαντάζει ως ένα σύμπαν ερμητικά κλειστό για τους μη μυημένους. Η μόδα όμως της «μαθηματικής λογοτεχνίας», συνέβαλε ώστε να ανατραπεί αυτό το στερεότυπο: όσοι δεν έχουν καλή σχέση με τους αριθμούς, μπορούν να απολαύσουν ένα μαθηματικό μυθιστόρημα. Η ανάγνωση θα τους βοηθήσει να εκτιμήσουν την επιρροή των μαθηματικών στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την τέχνη. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο οποίος έχει υπογράψει τις μεταφράσεις πολλών μαθηματικών μυθιστορημάτων, έγινε γνωστός με τα «Πυθαγόρεια εγκλήματα» (εκδ.Πόλις): η ιστορία μιας φιλίας και ενός ανεξήγητου φόνου, με φόντο τις συναρπαστικές εξελίξεις της μαθηματικής επιστήμης στις αρχές του 20ου αιώνα.

Κριτικές - Απήχηση:

Κριτικές - Απήχηση Το βιβλίο « Αχμές,ο γιος του φεγγαριού» θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα απόσπασμα από βιβλίο αιγυπτιακής μυθολογίας, αλλά δεν είναι . Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης με την ιστορία αυτή, γραμμένη σε μια γλώσσα που ρέει, μας προσφέρει και γνώσεις αλλά και ευχαρίστηση. Επίσης μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε μαζί με τον ήρωά του όχι μόνο τα μαθηματικά προβλήματα αλλά και όσα προβλήματα ο καθένας κουβαλά και αναζητά τη λύση τους.

Περίληψη βιβλίου:

Περίληψη βιβλίου Το βιβλίο ''Αχμές, ο γιος του φεγγαριού'', ξεκινά με τον Πιανκί και την Ταντινανέφερ, ένα ζευγάρι ερωτευμένων νέων, οι οποίοι ποθούσαν πολύ ένα παιδί. Ο Πιανκί βρήκε σ΄ένα καλάθι στο Νείλο ένα νεογέννητο μωρό και η ευτυχία του ήταν απερίγραπτη. Το ονόμασαν Αχμές και η πρόοδός του, ιδίως στα μαθηματικά, τον έκανε να ξεχωρίζει απ' όλους και η πορεία του διαφαινόταν λαμπρή. Το μυαλό του αναζητούσε λύσεις σε προβλήματα που κανείς δεν είχε σκεφθεί. Η μέθοδός του ήταν πρωτοποριακή. Ο Αχμές, όπως συμβαίνει με τα αντισυμβατικά νεαρά μυαλά, που διαθέτουν κάποιο είδος ευφυΐας, δε δεχόταν άκριτα ό,τι του δίδασκε ο Αρχιερέας Τζάου. Μετά το θάνατο των γονιών του προσκλήθηκε στο παλάτι του Φαραώ, ο οποίος του ανέθεσε μια αποστολή. Στη βιβλιοθήκη του ναού φυλάσσονταν κύλινδροι με παπύρους ηλικίας χιλίων χρόνων και πάνω, τους οποίους ήθελε να διασώσει. Ανέθεσε λοιπόν στον Αχμές να μελετήσει όλους τους παπύρους της βιβλιοθήκης και να φροντίσει να γίνουν αντίγραφα για τους σημαντικότερους από αυτούς. Ξεκινώντας το έργο του στη βιβλιοθήκη, ο Αχμές ανακαλύπτει έναν πάπυρο με προβλήματα μαθηματικών, όπου ο συγγραφέας ήξερε πολύ λιγότερα από τον ίδιο. Τότε αποφασίζει να συντάξει έναν πάπυρο που θα περιλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες γνώσεις αριθμητικής και γεωμετρίας. Παράλληλα, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης αφηγείται την ιστορία του Χένρι Ριντ το 1855-1856, ο οποίος ταξίδεψε στις πυραμίδες και αγόρασε από έναν παλαιοπώλη τον θαμμένο σ' ένα τάφο του Λούξορ για τρεις χιλιάδες χρόνια πάπυρο του Αχμές. 

Χαρακτηρισμός βασικών προσώπων :

Χαρακτηρισμός βασικών προσώπων Αχμές : Μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα εύστροφος αφού έκανε δύσκολες πράξεις αριθμών με τεράστια ταχύτητα και άφηνε έκπληκτους τους ανθρώπους γύρω του. Το γεγονός αυτό ο ίδιος το αντιμετώπιζε αδιάφορα με τον πιο φυσικό τρόπο του κόσμου, λέγοντας ότι δεν είναι και τόσο καλός ,φανερώνοντας έτσι τη μετριοφροσύνη και την ειλικρινή μετριοπάθεια που τον διακατείχε . Ακόμα, η αναμφίβολη ευστροφία του, η έντονη αποφασιστικότητά του, η ανεξαρτησία και η ευθύτητα του χαρακτήρα του, η οποία συχνά άγγιζε τα όρια της αυθάδειας, η δυσπιστία του προς τις θρησκευτικές παραδόσεις καθώς και η ειρωνική του διάθεση απέναντι στους μύθους και τις τελετουργίες είναι στοιχεία του Αχμές τα οποία τον καθιστούν ένα ξεχωριστό πρόσωπο στην ιστορία αυτή. Τέλος , ο ζήλος και το πάθος που είχε ο Αχμές για τα μαθηματικά αλλά και η αποφασιστικότητά του του χάρισαν μια θέση στο ανάκτορο του Φαραώ κάτι το οποίο επιζητούσε πολύ και ήταν το όνειρό του. Ταντινανέφερ : . Ευγενική, καλοδιάθετη και γεμάτη καλοσύνη. Φιλόξενη νοικοκυρά που προσφέρει απλόχερα ποτά και λιχουδιές σε όποιον καλεσμένο έχει στο σπιτικό της. Πέρα από τον Αχμές έτρεφε μεγάλη αγάπη και για το σύντροφό της Πιανκί, ο οποίος σκοτώθηκε σε ένα τραγικό δυστύχημα στο κυνήγι. Εκείνη , συναισθηματική καθώς ήταν, δεν άντεξε το χαμό του και λίγους μήνες αργότερα πέθανε και εκείνη. Πιανκί : είναι ένας δυνατός άντρας με δύναμη και κουράγιο, αφού το να σώσει ένα νεογέννητο και να παλέψει με έναν κροκόδειλο δείχνουν το πόσο θαρραλέος, μεγαλόψυχος και καλοκάγαθος άνθρωπος είναι. Άμανθυς : Σκληραγωγήθηκε γρήγορα και έμαθε να είναι πιο δυνατός. Πέρασε πολύ δύσκολα, και βίωσε πολλές άσχημες καταστάσεις. Μετά από καιρό, έγινε φίλος με τον Αχμές. Ο Άμανθυς απέδειξε σώζοντάς τον πόσο γενναίος είναι και με αυτόν τον τρόπο κέρδισε έναν νέο φίλο.

Παράλληλα κείμενα:

Παράλληλα κείμενα Μαγικός Αυλός- Μότσαρτ : Αίντα- Τζουζέπε Βέρντι :

PowerPoint Presentation:

Η εκδίκηση της μεγάλης πυραμίδας- Katherine Roberts : Οι πυραμίδες της Αιγύπτου- I.E.S Edwards :

PowerPoint Presentation:

Τα μυστήρια του Όσιρη. Το δέντρο της ζωής- Κριστιάν Ζακ : Σινουχέ ο Αιγύπτιος-Mika Waltari :

PowerPoint Presentation:

Οιδίπους και Σφίγγα- Francois Xavier Fabre(1766-1837) :

PowerPoint Presentation:

Κλεοπάτρα- Frederick Arthur Bridgman (1896) :

PowerPoint Presentation:

Η Κλεοπάτρα στην πρώτη της συνάντηση με τον Καίσαρα- Ζαν Λεόν Ζερόμ (1866) :

PowerPoint Presentation:

Ο θάνατος της Κλεοπάτρας- Ζαν Αντριέ Ρίξενς (1874) :

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : :

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : M αριέττα Δρίτσα  Εύα-Μαρία Κόφφα 

authorStream Live Help