ΜΗΤΕΡΑ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

2ο γελ βριλησσιων ερευνητικη εργασια:

2 ο γελ βριλησσιων ερευνητικη εργασια Η μητέρα: πρόσωπο αναντικατάστατο και πηγή έμπνευσης για τον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο!!!

ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ:

ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ   να επικοινωνήσουμε περισσότερο τον έφηβο με τους γονείς του και κυρίως με τη μητέρα και να συμβάλλουμε στη γεφύρωση του χάσματος , αφού η εφηβεία χαρακτηρίζεται ως μία περίοδος καθαρά συγκρουσιακή . να περιηγηθούμε - με όχημα τη μορφή της μάνας- στα μονοπάτια των τεχνών και των γραμμάτων και να γευτούμε την αισθητική απόλαυση που γενναιόδωρα μας παρέχει ο καλλιτεχνικός και πνευματικός μας κόσμος.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΤΟΧΟΙ   :

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΤΟΧΟΙ   να προσεγγίσουμε τη Λογοτεχνία ως συγκινησιακή εμπειρία που δεν θα επιτρέψει στο ερμηνευτικό άγχος να σταθεί εμπόδιο στην ουσιαστική επαφή με το λογοτεχνικό κείμενο. να περιηγηθούμε στο ιστορικό μας παρελθόν και να εκτιμήσουμε τη σημασία της παράδοσης, των εθίμων και της λαογραφίας σε μια περίοδο που διέρχεται βαθιά κρίση σε όλους τους τομείς της ζωής μας . να αναδείξουμε τις δεξιότητες των εφήβων και με συνεχή ανατροφοδότηση να ενισχύουμε την προσωπική δράση, τη δημιουργία . να νιώσουμε πως τα σύνορα των τεχνών δεν έχουν όρια , ούτε περιορισμούς αλλά αντιθέτως επιδιώκουν τη διαφορετικότητα και την προσωπική επιλογή.  

Η εικόνα της μάνας – Παναγίας: διαχρονικό σύμβολο πίστης και παραμυθίας.:

Η εικόνα της μάνας – Παναγίας: διαχρονικό σύμβολο πίστης και παραμυθίας.

Η μάνα στην αρχαία Ελλάδα :

Η μάνα στην αρχαία Ελλάδα Ποιος ο ρόλος της μητέρας στην ανατροφή των παιδιών; Μητριαρχικές κοινωνίες Χαρακτηριστικές μητρικές φιγούρες

Η πρόσληψη της μητρικής φιγούρας στο θέατρο.:

Η πρόσληψη της μητρικής φιγούρας στο θέατρο. Μήδεια ( Ευριπίδης) Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα (Λόρκα) Ο κύκλος με την κιμωλία (Μπρεχτ) Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ – ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΑΜΕΤΡΗΤΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΩΝ .

Πηγή έμπνευσης για μεγάλους ζωγράφους.:

Πηγή έμπνευσης για μεγάλους ζωγράφους.

Χιλιοτραγουδισμένο πρόσωπο από κάθε μουσικό είδος:

Χιλιοτραγουδισμένο πρόσωπο από κάθε μουσικό είδος

Σχέση από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση :

Σ χέση από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση Καθοριστική μορφή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού . Μια σχέση δυνατή μα και καθαρά συγκρουσιακή.

Η δύναμη της μητρικής αγάπης:

Η δύναμη της μητρικής αγάπης Η καρδιά της μάνας Ένα παιδί, μοναχοπαίδι αγόρι, αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη. -Δεν αγαπώ εγώ, του λέει, παιδία, μ’ αν θέλεις να σου δώσω το φιλί μου, της μανας σου να φέρης την καρδιά να ρίξω να την φάη το σκυλί μου Τρέχει ο νειός, την μάνα του σκοτώνει και την καρδιά τραβά και ξεριζώνει και τρέχει να την πάη μα σκοντάφτει και πέφτει ο νειός κατάχαμα με δαύτη. Κυλάει ο γυιός και η καρδιά κυλάει και την ακούει να κλαίη και να μιλάη. Μιλάει η μάνα στο παιδί και λέει: -Εχτύπησες, αγόρι μου;…και κλαίει! Αγγελος Βλάχος

Η ηρωίδα Ελληνιδα μάνα:

Η ηρωίδα Ελληνιδα μάνα

Η συμβολή της στη διατήρηση του θεσμού της οικογένειας:

Η συμβολή της στη διατήρηση του θεσμού της οικογένειας

Η τέχνη να είσαι μητέρα!!!:

Η τέχνη να είσαι μητέρα!!!

πρόσωπο εξουσίας ή εξαρτημένο πρόσωπο;:

π ρόσωπο εξουσίας ή εξαρτημένο πρόσωπο; Η ΝΕΑ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ Η ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ – ΑΝΙΣΧΥΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Ερωτηματολόγιο στη σχολική ή τοπική κοινότητα με θέμα τις σχέσεις των νέων με τους γονείς τους / με τη μητέρα τους κατά την περίοδο της εφηβείας Θεατρική προσέγγιση μιας θεατρικής παράστασης με σχετική θεματολογία. Φωτογραφικό κολάζ με εικόνες από διεθνείς φωτογράφους και ζωγράφους . Επίσκεψη των μαθητών σε κάποιο ίδρυμα. (χαμόγελο του παιδιού, πανσιόν ηλικιωμένων, μαιευτήριο...) Επικοινωνία των μαθητών με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.  

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Παρουσίαση παραδοσιακών και σύγχρονων χορών . Δημιουργία ενός συνεργατικού ιστολογίου απο τους μαθητές όπου θα μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και τις απόψεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους στις ενδοοικογενειακές τους σχέσεις . Σύνθεση τραγουδιού με θέμα τις οικογενειακές σχέσεις ή διασκευή τραγουδιού από τη σύγχρονη μουσική σκηνή . Έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από την παραπάνω θεματολογία . Παρουσίαση ενός Κυριακάτικου τραπεζιού . Δημιουργία ενός διαφημιστικού μηνύματος με κοινωνικό περιεχόμενο.....  

Για όσους μεγαλώνουν χωρίς την παρουσία της:

Για όσους μεγαλώνουν χωρίς την παρουσία της Mother, you had me but I never had you, I wanted you but you didn't want me, So I got to tell you, Goodbye, goodbye. Farther, you left me but I never left you, I needed you but you didn't need me, So I got to tell you, Goodbye, goodbye. Children, don't do what I have done, I couldn't walk and I tried to run, So I got to tell you, Goodbye, goodbye. Mama don't go, Daddy come home. John Lennon

Μάνα, πρόσωπο αναντικατάστατο.:

Μάνα, πρόσωπο αναντικατάστατο . Το δείλι εχθές πρωτομαγιά επέθανε η μητέρα μου! Και δε μπορώ από τη γη να τηνε ξεριζώσω με τα νύχια μου . Μπέρτολτ Μπρεχτ.

authorStream Live Help