Javna tribina o Javnim temama - Grad Supetar

Views:
 
     
 

Presentation Description

Autocesta Banj, Priveziste Vlacica, Luka Supetar kao samostalna luka, Lokalna uprava i participacija gradana u odlucivanju, Javni interes, Transparentna javna uprava

Comments

Presentation Transcript

Grad Supetar : 

Grad Supetar

Pomrcina na Banju : 

Pomrcina na Banju

A putevi postoje odavno, samo ne nacrtane na papiru.. : 

A putevi postoje odavno, samo ne nacrtane na papiru..

Pomrcina na Vlacici : 

Pomrcina na Vlacici

Zasto? : 

Zasto? Koju svrhu ima cesta preko Banja? Cemu velelebno parkiraliste ispod groblja? Koja je ideja vodilja dovela do marine/privezista na Vlacici? Sto dobrog moze proizici iz ove dvije ideje? Sto su lose posljedice?

Pomorsko dobro : 

Pomorsko dobro More Plaze Luke Obalni pojas Pomorsko dobro je drzavno vlasnistvo. Pomorskim dobrom moze upravljati drzava, zupanija, lokalna zajednica I koncesionar. Za prihode, vrijedi isto kao i za upravljanje.. Kako gdje, kako kome, kako kada.. Ovisi tko je jaci.. Ili tek pametniji? Ili samo aktivniji? Sto je Javno dobro? Sto je Javna tema u lokalnoj zajednici? Koja pitanja i akcije se ne smiju skrivati od gradana lokalne zajednice?

Luka Supetar : 

Luka Supetar Luka Supetar je pod upravom Zupanijske Lucke uprave, kao i prihod od luke. (ca. godisnja projekcija: od 3 do 9 milijuna kuna) Do sada, danasnji upravitelj, Zupanijska lucka uprava nije ulozila nista u odrzavanje makar je po zakonu bila obavezna 30% prihoda u tu namjenu potrositi Obzirom na prihode Luke Supetar, kao i samoodrzivost postoje zakonski uvjeti da Luka Supetar ima svoju samostalnu lucku upravu. Obzirom na vaznost morskog i obalnog dijela za citav grad i stanovnike potpuno je neprimjereno da se sve odluke donose bez lokalne suglasnosti, a jos gore ovo sto se desava, bez obavjestavanja gradana o nakanama upravitelja. Sve odluke, ideje, investicije, planovi ali i prihodi od izuzetne su vaznosti za sve stanovnike otoka jer iskljucivo njima odreduju veoma velik segment zivota, proslost, nadasve buducnost.

Plaze – pomorsko dobro – nase dobro? : 

Plaze – pomorsko dobro – nase dobro? Vlasnik je drzava, no tko odreduje sadrzaje, izgled, prihode i rashode? U Gradu Supetru na jednom dijelu grad, no na drugom dijelu, onom sa najvaznijim gradskim plazama Zupanijska lucka uprava i to bez da postoji nuznost suglasnosti sa gradskim planovima, lokalnom upravom i gradanima. Ili to samo tako izgleda?

Gradska jezgra : 

Gradska jezgra

Gradani, izabrana uprava i administracija : 

Gradani, izabrana uprava i administracija Da li je odlucivanje na zupanijskoj I drzavnoj razini potpuno nezavisno od lokalne zajednice i njenih planova? Da li je izabrana lokalna uprava jedina koja treba odlucivati? Da li se odluke i ideje, kao i kombinacija necinjenja i cinjenje treba odvijati na razini potpuno nepoznato javnosti sve do poluizvrsne ili izvrsne odluke?

Buducnost : 

Buducnost Planovi se ne rade za 1 dan, 1 mjesec ili jednu godinu.. Cak ni za 4 izborne, ni za 2x4godine… Detalji nemaju smisla ako globalna ideja ne postoji.. Generalni plan razvoja, nacin zivota, nacin privredivanja, populacija, javne sluzbe, ocuvanje okolisa ali i eksploatacija okolisa.. SE PLANIRAJU DUGOROCNO Barem 20tak godina unaprijed.. Cak i 50… a sto imamo mi?

Kamo ide Supetar? : 

Kamo ide Supetar? Javne i administrativne sluzbe Braca Turizam (1700 kreveta hoteli, 3200 privatni iznajmljivaci) Ribarstvo (2 koce i jos ponesto) Poljoprivreda (ima je..) Usluzne djelatnosti (restorani, kafici, ducani, klubovi, ….) Mehanicari, pekari, kamenari, zidari, ………

GRADANSKA VOLJA I PRAVO : 

GRADANSKA VOLJA I PRAVO PETICIJA za Banj i ceste PETICIJA za nase Plaze i nasu Luku ZASTO? Zato jer ce sve posljedice osjetiti iskljucivo gradani Supetra

PETICIJA ZA Banj Kojom se zahtijeva hitno odustajanje od svih verzija prijedloga investicije/projekta širenja puta, prometnice i parkirališta na plaži Banj sa istovremenim zahtjevom za hitnu provedbu naputka Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojom se lokalna uprava (Grad Supetar) obvezuje da u hitnom postupku izvrsi geodetsku izmjeru te upise sve postojeće puteve, ceste i nerazvrstane ceste u javne očevidnike, zemljišne knjige i katastar. : 

PETICIJA ZA Banj Kojom se zahtijeva hitno odustajanje od svih verzija prijedloga investicije/projekta širenja puta, prometnice i parkirališta na plaži Banj sa istovremenim zahtjevom za hitnu provedbu naputka Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojom se lokalna uprava (Grad Supetar) obvezuje da u hitnom postupku izvrsi geodetsku izmjeru te upise sve postojeće puteve, ceste i nerazvrstane ceste u javne očevidnike, zemljišne knjige i katastar. PETICIJA ZA Pomorsko dobro – dobro lokalnog stanovnistva Kojom se trazi odustajanje od svih verzija prijedloga investicije/projekta «pristaniste Vlacica», sirenja podrucja luke na plazu Vlacica i ostala smanjenja podrucja kupalista, te istovremeno uskladivanje Zupanijskog plana sa postojecim GUPom Supetra iz 2009, ali i smjernicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uredenja za izradu takvih planova te ukidanjem novih namjena i podjela pomorskog dobra luka/plaza po nahodenju Zupanijske Lucke uprave odnosno Zupanije i resornog ministarstva bez sudjelovanja javnosti, posebno lokalnog stanovnistva i bez osnove u vazecem GUPu. Ova peticija je i Za dodjelu prihoda i upravljanja pomorskim dobrom na sirem podrucju Grada Supetra (Lukom Supetar i plazama na uzem i sirem podrucju grada Supetra) lokalnoj zajednici. Posebno je Za zabranu dodjele koncesija na veca podrucja ili cjeline luke ili plaza vecim koncesionarima na samostalno upravljanje ali za javnu i transparentnu dodjelu malih koncesija za pojedinacne djelatnosti po unaprijed isplaniranom i javno objavljenom planu djelatnosti. Peticija je i Za osnivanje samostalne lucke uprave Supetar – kapetanije Supetar za koju su svi zakonski uvjeti zadovoljeni

authorStream Live Help