Екфразис. Йеронимус Бош. "Градината на земните удоволствия"

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Автор: Екатерина Ивановна Хвалко, III курс, Журналистика

Comments

Presentation Transcript

Слайд 15:

Екфразис . Йеронимус Бош. « Градината на земните удоволствия »

Слайд 15:

Йеронимус Бош (на нидерландски: Jeroen Bosch; на латински: Hieronymus Bosch, Хиеронимус Бос или Хиеронимус Босх ) 1450-1516 Роден в семейство на брабантец и германка, той прекарва по-голямата част от живота си в 'с- Хертогенбос , град в херцогство Брабант, днес в южната част на Нидерландия . Дядо му , баща му и трима от чичовците му били художници . През 1463 година в града избухва пожар, при който изгарят над 4000 къщи и на който 13-годишният тогава Бош вероятно става свидетел . Предполага се, че ужасът от пожара е в основата на по-нататъшната мания на Бош по Ада. През 1488 г., когато вече е утвърден като художник, той се присъединява към „ Братството на Богородица“ – консервативна религиозна секта, която имала 40 членове само в 'с- Хертогенбос , а в цяла Европа – около 7000 . Бош никога не датира картините си и се подписва само на някои от тях . Днес са се запазили само 25 от тях . След смъртта му , испанският крал Филип II купува много от тях . Като резултат от това , днес „ Градината на земните удоволствия “ се намира в музея Прадо в Мадрид. По-известни творби на Бош са : „ Корабът на глупците “, „ Извличане на камъка на глупостта “, „ Седемте смъртни гряха “, „ Завръщането на блудния син “

Слайд 15:

Картина: « Градината на земните удоволствия » Техника: маслени бои върху дървени панели. 220 х 389 Години на създваване : 1490–1500 или 1500–1510 Музей Прадо в Мадрид

Слайд 15:

Бог ( изобразен в горния ляв ъгъл на картината ) държи в ръка книга. Сътворената земя също се разгръща подобно книга ( крилата се отварят на две страни , подобно корици на книга). Бош изобразява нагледно думите от Светото евангелие от Йоан : В началото бе Словото , и Словото беше у Бога, и Словото бе Бог.

Слайд 15:

Лявото крило на триптиха изобразява Едемската градина, Дървото на познанието и Господ ( като Исус ), представящ Ева и Адам. Тук са изобразени последните три дни от сътворението на света. Небето и Земята произвеждат на яве десетки живи същества , сред които може да се видят жираф, слон и митически зверове подобие на еднорог . В центъра на композицията се повдига Източника на живота – високо , тънко , розово съоръжение . На преден план от този ландшафт, запечатал допотопния свят, Господ представя на Адам току- що „ създадената “ Ева. Бог взема Ева за ръка и я води към току що пробуждащият се от сън Адам, и сякаш , той гледа на това създание със смесени чувства на удивление и очакване . Тук е изобразена не сцена от изкушението или изгнанието на Адам и Ева от Рая ( както в „ Каруцата със сеното ““), а тяхното съединение с Бог. Вляво от първия мъж и първата жена се намира Дървото на Доброто и Злото , палма , около която се е увила змия, символ на коварството , изкушението и греха. В средата на Извора на Живота се намира Дървото на Живота. В следващата част на триптиха се вижда луксът ; за това се приема, че това е част на онова , което се очаква . На пръв поглед това е обикновената Едемска градина, пълна със спокойствие и чистота, но ако се загледаме , този красив сценарий се пречупва . Животните се изправят едно срещу друго : един лъв поваля елен и го яде, странно двукрако същество бива преследвано от глиган . До езерото , долу, вдясно на картината , това отново се появява : един леопард държи в уста мишка, една птица изяжда една жаба. Това са далечни сигнали в райския мир, обикновено означаващи опасност от грях .

Слайд 15:

Централната ( най-голяма ) част изобразява пръскащия се над човечеството грях ; изобразени са гигантски птици , плодове и веселящи се голи хора. Всички човешки фигури на централната част на картината са голи, с изключение на Адам. Намира се в най-долния десен ъгъл . До него е Ева. От дясно на най-долното езеро , в лявата част на картината – мъж носи мида на гърба си, а в мидата са жена му и любовника ѝ. В най-долното езеро на преден план има едно цвете със стъклена сфера. В сферата са представени мъж и жена в момент на семейно щастие . Неслучайно точно те са представени е стъклена сфера, защото семейното щастие е много крехко и лесно може да се счупи . Има безброй много ярки червени плодове пръснати из цялата картина, те са символ на сладострастието .

Слайд 15:

Дясното крило изобразява ада. Хората са подложени на разнообразни кошмарни изтезания , изяждани са от гигантски птици и подлагани на тормоз. Фигурира и всеки един от седемте смъртни гряха . На преден план, заек дърпа своята плячка , привързана за краката , с изтичаща от корема и кръв – това е един от най-любимите мотиви на Бош, но тук кръвта от корема не просто тече , а извира , сякаш под действието на барутен заряд. Жертвата става палач, плячката – ловец, и така най -добре се предава хаосът , царящ в Ада, където категорично са преобърнати нормалните взаимовръзки ; Съществуващите в света, най-обичайни и безобидни предмети от ежедневния живот, израстват до чудовищни размери , превръщат се в гигантски оръдия на злото . Те може да се сравнят с исполинските ягоди и птици от централната част на триптиха. На замръзнало езеро на средния план, още един грешник неуверено балансира на огромна кънка , но тя го носи напред , където вече потъва погълнат от ледената вода друг грешник. Тези образи са навеяни от старинната нидерландска поговорка, смисъла на която прилича на нашето значение „да балансираш на тънък лед“. В дясно , Сатаната е изобразен като огромна птица, седяща на стол, която яде хора. Това е странно същество с птича глава и стомах от голям полупрозрачен балон . Тя поглъща грешници и след това техните тела се спускат в идеално издълбана кръгла яма. Тук е и скъперник , осъден вечно да освобождава стомаха си, като изпражненията му са от златни монети /наказание за алчните /; а друг, вечно и без почивка повръща изядените от него лакомства / това е грехът начревоугодничеството /. Мотивът за демон или дявол , седящ на висок стол, е заимстван от текста „ Видението на Тундал “; В долния десен ъгъл , в подножието на престола на сатаната , редом с адския пламък , гола жена, с жаба на гърдите е обхванатата в обятията на черен демон с магарешки уши. Лицето на жената се отразява в огледало ( представено също като чудовище), прикрепено към задните части на друг, зелен демон. Такова е възмездието за тези , като се поддава на греховете на горделивите и суетните . лицето , върху което е поставена табла с розова гайда , е предполагаем автопортрет на Бош;

Слайд 15:

Христос. Иисус беше смятан за антагонист на Принца на мрака, Спасител , който напомня за падналите души на духовния свят и им помага да се измъкнат от робството на материалното . Обикновено се смята, че на левия лист на триптиха Бош описва как Бог представлява Ева, създадена от реброто на Адам, но Линда Харис вярва , че художникът рисува Христос , който предупреждава Адам за земните изкушения ( първата жена).

Слайд 15:

Котка с мишка. Животното , хванато в зъбите на хищник, е намек за души попаднали в капана на материалното

Слайд 15:

Бухалът . Хищната нощна птица, която присъства в повечето картини на Бош. Той символизира Дявола , който гледа хората отново и отново попадат под властта му .

Слайд 15:

Музикални инструменти . Италианският историк на изкуството Федерико Дзиери вярва , че художникът ги е поставил в ада, тъй като изразът " телесна музика " е бил познат на хората от онова време и означаваше похот . Хората смятали , че похотта е най-лошото от греховете , защото заради нея се раждат нови хора - пленници на материалния свят.

Слайд 15:

Дървото на смъртта . Състои от обекти , символизиращи разваляща се земна черупка - мъртво дърво и празна черупка . Според Харис при Бош това чудовище-растение олицетворява истинската същност на материалният свят, разкрита във картината Страшния съд .

Слайд 15:

Най-мистериозният художник на Северният Ренесанс , може би, е прекарал целия си живот с голямата тайна: в картините на верния католик са шифровани убежденията на един таен еретик. Ако съвременниците му бяха разбрали за това , щеше да попадне на огъня на инквизицията .

Слайд 15:

През 2016-та година се навършиха 500 години от смъртта на Бош. По този повод е направена интерактивна версия на картината . Благодарение на нея , всеки може да разгледа шедьовъра , без да се налага да посещава музея. Чудноватите фигури и пейзажи на Бош фасцинират до днес . Основа за причудливите съчетания на мистични животни и хора са графиките на художника, които привличат особено внимание в неговото творчество. Ако днес би се върнал в родния си град, той би се чувствал добре – навсякъде , на площади, по стените на къщите , в езера и реки се напомня за визиите му .

Слайд 15:

Благодаря за вниманието ! Подготвила : Екатерина Ивановна Хвалко, III курс Журналистика

authorStream Live Help