Творчеството и личността на Панчо Владигеров в българската култура

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Автор: Симона Монева

Comments

Presentation Transcript

Панчо Владигеров 13 март 1899 – 8 септември 1978 композитор, музикант, диригент, педагог:

Панчо Владигеров 13 март 1899 – 8 септември 1978 композитор, музикант, диригент, педагог

Slide 2:

За твореца Панчо Владигеров е роден в Цюрих, но прекарва ранното си детство в Шумен. Музикалното си образование започва в Частното музикално училище в София, където пиано му преподава чешкият музикант Хенрих Визнер, а композиция и теория на музиката – Добри Христов. По това време Владигеров прави първите си композиционни опити. От 1912 г. до 1915 г. изучава композиция и пиано в Държавното висше училище в Берлин (където е ученик на Хайнрих Барт и Паул Юон), след което се обучава в Академията по изкуствата в същия град. В Академията изучава пиано при Леонид Кройцер и композиция при Фридрих Гернсхайм и Георг Шуман. Завършва Академията с отличие през 1922 г., след като в периода 1918 – 1920 г. отбива военната си служба в България.

Slide 3:

Той е композитор в истинския смисъл на думата или както казва поетът Лилиев умее да - "превръща всичко до което се допре в музика".. В море от музика е потопен Владигеров още от най-ранната си детска възраст. Свирила е на пиано майка му д-р Елиза Пастернак, свирил е на цигулка дядо му Леон, иначе по професия математик. Леля му - сестрата на Елиза е пианистка, завършила във Виена, цигулар е и брат му близнак - Любен. На 6 годишна възраст малкият Панчо може да пише ноти, а все още не знае да пише букви и думи. А и кой език да избере - около него се говори едновременно на немски, руски и български.... Майка му д-р Елиза Пастернак е еврейка, родена в Одеса . Немският - е езикът на Гувернантката красивата Мария Льовенберг . На Български се говори в Шумен - градът на детството му, и най-важното на български говори баща му Харалан Владигеров - юрист . Като възрастен Владигеров съчетава думи от различни езици в изреченията си по особен Владигеровски начин.

Slide 5:

1920 год. Дойчес театър - Берлин 1920г. - Постъпва на работа като композитор и музикален ръководител в "Дойчес театер" - Берлин, поканен от големия немски режисьор Макс Райнхард. За неговите театри Владигеров написва музика към девет пиеси. Същата година написва своята първа театрална музика към пиесата "Цезар и Клеопатра" по Б. Шоу 1921г. - Виенската филхармония изпълнява написания същата година Първи концерт за цигулка, посветен на неговия брат – Любен. Солист – Густав Хавеман, диригент Фриц Райнер 1922г. - Сключва договор за издаване на своите произведения с реномираното Виенско издателство „Универсал Едисион”. Написва Рапсодия “Вардар” за цигулка и пиано. 1923г. -Премиерното изпълнение на рапсодията в България е през м. януари 1926г. Владигеров е сред организаторите на Първите български музикални тържества във Варна. Участва и с авторски концерт. Дебютира като диригент . 1927г. - Написва Българска сюита, посветена на Родината / “А ma patrie”/. Удостоен с орден за заслуги “Св. Александър” V степен.

Slide 7:

1913-1920 Обучение в Германия 1914 Написва своята соната за цигулка и пиано ре мажор, на която поставя опусен номер 1 1914-1918г. Владигеров учи във Висшето училище по музика в Берлин, пиано при проф. Хайнрих Барт и теория и композиция при Паул Юон. 1915 г. Постъпва в майсторските класове по пиано и композиция на Академията по изкуствата. Учи при проф. Георг Шуман и проф. Леонид Кройцер. Написва своите първи опусни произведения. 1918г. Получава престижната Менделсонова премия на Берлинския университет за своя Първи концерт за пиано, опус 6 1918-1920 Отбива редовната си военна служба в България като войник в Лейбгвардейския полк. Братя Владигерови изнасят много благотворителни концерти в цялата страна 1920г. Получава за втори път Менделсоновата премия за “Три импресии" за оркестър из опус 9. Завръща се в Германия за да продължи своето образование в майсторските класове на Академията по изкуствата в Берлин.

Slide 9:

1945-1969 Години на творческа зрялост 1946г. - Връчен му е орден “За граждански заслуги” ІІІ ст. Написва балета “Легенда за езерото” в три действия по либрето на Иван Генов и Нина Анисимова . Премиерата на балета е през 1962г. 1947г. създава Първа сюита за оркесър из музиката към б.”Легенда за езерото”. През 1953г. написва и Втора сюита. 1948г. е първо голямо турне на Владигеров в Скандинавските страни и Русия. 1949г. - удостоен е със званието “народен артист” на Българиянаписва своята втора симфония “Майска” за струнен оркестър. Участва като член на българската културна делегация за Световния конгрес на мира в Париж. Същата година получава Сребърен медал за наука и изкуство. 1950г. на 11 февруари е големият юбилеен концерт и честване по повод 50-годишнината на композитора. Удостоен е с Димитровска награда І ст. за свои значими творби и за принос за развитието на българската музикална култура, получава и “Почетен знак” ІІ ст. на СГНС

Slide 10:

1952г. Владигеров написва “Еврейска поема”, посветена на неговия дядо Леон Пастернак. Преназначен е за редовен професор по композиция. 1953г. Удостоен е за втори път с Димитровска награда, за “Еврейска поема” 1954г. написва музика към пиесата “Щастие” на Орлин Василев, постановка на Младежкия театър, София 1956г. Член на жури на конкурса “Ференц Лист” в Будапеща 1957г. член на жури на конкурса за пианисти на Световния младежки фестивал в Москва 1959г. на 09 април е тържественото честване на 60 - годишния юбилей на Владигеров. Удостоен е с орден “Народна република България” І ст., Почетен знак на София І ст. Умира първата съпруга на композитора Екатерина. Същата година Владигеров е поканен за член на жури на конкурса за пианисти “Ф. Бузони” в Болцано. В края на годината свързва живота си със Елка Владигерова – пианистка. Тя остава негова вярна спътница в живота до края на дните му. 1962г. в Русенската народна опера се поставя отново операта “Цар Калоян”, в авторизирана преработка

Slide 11:

1963г. написва Пети концерт за пиано и оркестър, посветен на съпругата му Елка. Същата година Софийската народна опера представя в Барселона постановката на балета “Легенда за езерото”. 1967г. Владигеров е удостоен със званието “Герой на Социалистическия труд” и орден “Георги Димитров” 1968г. завършва своя Втори концерт за цигулка, посветен на Дина Шнайдерман. Получава престижната награда на Виенския университет “Готфрид фон Хердер” за особен принос към развитието на източно-европейското изкуство и културното наследство 1969г. тържествени юбилейни чествания на 70-годишнината на Владигеров в София, Шумен, Русе Удостоен е за втори път с орден “Георги Димитров”. Същата година прекратява своята работа като редовен професор в Музикалната академия. Възпитал е цяла плеяда даровити композитори, водещи теоретици и музиканти.

Slide 13:

Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” е единственото висше училище за професионални музиканти в България, което включва пълния спектър на музикално-теоретичните и изпълнителски специалности.Държавната музикална академия е основана през 1921 г. с Царски указ № 145 на Н.В. Цар Борис ІІІ, обнародван в Държавен вестник от 21.07.1921 г. Наименованието - Държавна музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” е узаконено с Постановление №52 на Министерския съвет на Република България от 02.03.1995 год.От м. май 2006 г. Академията е преименувана с Решение на Народното Събрание на РБългария в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Възпитаниците и преподавателите на Академията са в елита на световното музикантство.

Slide 14:

Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”

Slide 15:

Произведения Панчо Владигеров създава огромно по мащаби и жанрово разнообразно творчество. Над 20 хиляди страници нотни ръкописи - 70 опусни творби, голям брой безопусни произведения и смесени опуси, съставени като отделни произведения от автора, транскрипции и......много часове музика. Всички произведения са старателно събирани, надписвани и анотирани от автора. Владигеров твори и експериментира в много музикални жанрове - инструментални, симфонични, музикално-сценични и камерни, както и голям брой солови пиеси, повечето обединени в цикли. Показани са както оригиналните като жанров замисъл произведения, така и авторовите транскрипции по жанрова определеност, музикални инструменти и състави.

Slide 16:

"Панчо Владигеров е един от най-изтъкнатите, най-живите, най-темпераментните, най-личните представители на българската музикална култура. Неговото име на композитор и изпълнител отдавна е преминало пределите на нашата страна. Няма симфоничен оркестър, няма прославен диригент през последните тридесет години, който да не се е почувствал изкусен да включи в своя репертоар композиции на Панчо Владигеров. Винаги вдъхновен, винаги сигурен в онова, което пише, здраво стъпил на земята, която обича и най-възторжено възпява, Владигеров превръща в музика всичко, което допре. Роден музикант, още от най-ранни детски дни обречен на музиката, той непрекъснато създава своите нови, изненадващи творби-своите чудни "вариации на багри и теми", които са едно от най-хубавите достояния на нашето музикално творчество. Няма музикален род, който да не е застъпен от Панчо Владигеров, чиято примерна работоспособност, сдружена със значителната дарба, срещаме само у най-големите.Наша национална гордост и слава, неговите неувяхващи творби винаги ще носят очарованието и свежестта на едно голямо и пламенно въображение..."

Slide 18:

Използвана литература : https://www.lifebites.bg/pancho-vladigerov / http:// www.ubc-bg.com/bg/composer/246 https://vladigerov.org/? l=1 Музика : Панчо Владигеров Българска Рапсодия Вардар

Благодаря за вниманието!:

Благодаря за вниманието! Изготвила:Симона Монева Проверил: проф.д-р Е.Борисова ФКН:1410190013 ВО

authorStream Live Help