Георги Милев Касабов или Гео Милев

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Автор: Радостина Атанасова

Comments

Presentation Transcript

Георги Милев Касабов или Гео Милев:

Георги Милев Касабов или Гео Милев

Slide2:

Гео Милев е роден на 15.02.1895 г. в Радне Махле (дн. гр. Раднево), в семейство на учителя и журналиста Мильо Касабов. Милев Учи в старозагорската гимназия (1907 – 1911г.) Дванадесетгодишен, съставя ръкописни вестници и сборници, които сам илюстрира, пише хумористични, патриотични и интимни стихотворения.

Slide3:

През декември 1913  г. в списание „Листопад“ се появяват първите му публикации –  „Литературно-художествени писма от Германия“ . През юли 1914 г., след началото на Първата Световна Война, заминава за Лондон ,където се запознава с емигриралия белгийски поет Емил Верхарен . Върнал се отново в Германия, за да продължи образованието си, Гео Милев е заподозрян, че е английски шпионин и е арестуван в Хамбург от германската полиция. Поради липса на доказателства е освободен. Пристига в Лаипциг, но събитията го принуждават скоро да се прибере в България (1915). Отново в България, Гео Милев печата в ограничен тираж лиричните хвърчащи листове за Стефан Марламе,Рихард Демел, Пол Верлен, Емил Верхарн и Фридрих Ницше, които съдържат преведени от него стихове, като всеки лист е посветен на някого от младите поети-символисти – Николай Лилиев, Димчо Дебелянов, Теодор Траянов, Людмил Стоянов и Николай Райнов. Гео Милев поема грижите около книжарницата на баща си, който е мобилизиран. През зимата на 1915 – 1916 г. заедно с Никола Икономов организира в Стара Загора театрална трупа, която изнася няколко представления.

Участието Му в Първата световна война:

Участието Му в Първата световна война През март 1916 г. Гео Милев е мобилизиран и изпратен в Школата за запасни офицери в Княжево . Оттам като старши подофицер е изпратен в 34-ти троянски полк, който е на позиция при Дойран. Назначен е за командир на разузнавателния апарат в града. На 29 април 1917 г. неговият пост е открит от англичаните и е подложен на артилерийски огън. Милев е тежко ранен в главата и загубва дясното си око.

Берлин:

Берлин През февруари 1918 г. Гео Милев заминава със съпругата си за Берлин, за да бъде опериран, като остава там до март 1919 г. Въпреки петнадесет тежки операции, по време на престоя си посещава библиотеки, музеи, изложби,театри. Революционния кипеж в Германия, който има възможност да наблюдава, по-късно отразява в някои откъси от  „Грозни прози“ . В Берлин се запознава с новите явления в немската литература, свързва се с немски писатели и художници, превежда и печата в експресионистичните списания  „Ди Акцион“  и  „Дер Щурм“ .

Завръщане в софия:

Завръщане в софия След като се завръща в София, Гео Милев издава списание  „Везни“ (1919 – 1922), което се оформя като трибуна на символизма и експресионизма в България. “На кой ще донесе желаното обновление?Нима тия, които са управлявали България,българския народ до днес? Дали от тях българският народ очаква своето обновление? От апостолите на демагогията, на лъжата , на кражбата? От сеячите на разтление ? От тия, които носят със себе си мерзостта на запустението! От тия, които носят на челото си знака на безчестието?” Гео Милев Из. Сп. “Везни” , през началото на 20-те години на мин. Век.

Slide7:

В започналото да излиза през януари 1924 г. списание  „Пламък“  Гео Милев печата статии под надслов  „Грозни прози“ , поемата  „Септември“ , както и началото на поемата  „Ад“ . Заради поемата  „Септември“  книжка 7 – 8 на списанието е конфискувана, а Милев е даден под съд. През януари 1925 г. списанието е забранено. На 14 май 1925 г. заради поемата Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Той решава да обжалва постановената присъда пред Апелативния съд, но на 15 май е извикан за „малка справка“ от полицията и изчезва безследно.

Slide8:

Останките му са открити през 50-те години на миналия век в масов гроб край София . Разпознат е по изкуственото око, поставено му по време на операциите в Германия. Белезите от насилие, както и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г., доказват, че Гео Милев е бил брутално удушен с тел .

Slide9:

Реликвата, открита след убийството на твореца през 1925 г., в момента стои поставена в огромна витрина в музея. Около нея са наредени партизански оръжия и книги, прокламиращи братство и равенство. Подредени са пушки и прокламации за българо-съветската дружба.  "Децата много го харесват това око. Идват, обикалят около окото и питат учителките - Това ли е истинското изкуствено око на Гео Милев?“ , разказват посетителите.

Къщата музей на гео милев:

Къщата музей на гео милев Къщата, в която Гео Милев е живял в Стара Загора, е превърната в музей. През февруари 2013 г. родната къща на поета в гр. Раднево е откупена от Община Раднево, чиято цел е да възстанови този исторически дом и да го отвори като музей.

Любовта между мила и гео милев:

Любовта между мила и гео милев Към средата на декември 1917 г. Николай Лилиев запознава Мила и Гео. Съдбата среща двама млади, отдадени на литературата и говорещи на един език хора. Свързва ги завинаги любовта им, но и общият поглед напред в бъдещето. Неизчерпаеми са интересите и темите, подклаждали този огън помежду им - театър, литература, изложби.

Slide13:

Заедно са не само в хубави емоции но и в напрегнат и моменти на житейския си път. По време на лечението на Гео в Германия Мила е с него. Не само като негова морална подкрепа, но и като поставила се в услуга на онзи, който има мисия - да европеизира българската литература, да я направи равна на европейската и световната. За Гео Милев няма съмнение, че е намерил един достоен съратник в литературното поприще. Много елегантно представя Мила на приятелите си. Писмото от 25 декември 1917 г. до Лилиев той завършва с: "Сърдечно те целуваме: Гео, Мила".

Slide14:

Той се опасява, че патриархалният морал на дядо Мильо не би приел лесно жената до него да е с 4 г. по-голяма и на всичко отгоре да е актриса. Затова вероятно поздравите от Берлин са само от "Георги". Дори когато двамата са в Германия и Мила превежда за Мильо Касабов "Последният Абенсераж" от Шатобриан, Гео не споменава за близките си отношения с нея. Но истината не остава скрита. След разговор с Николай Лилиев родителите са силно притеснени. Според Пенка Касабова, сестрата на Гео, по-малкият им брат Борис пише до брат си за родителските тревоги, че Гео е заминал с "някаква приятелка, за която щял да се жени". Гео реагира нервно: "Тук приложено ви изпращам едно Борисово писмо. Вий ли сте го подучили да ми пише такива нахални писма...".

Писмо до майка му:

Писмо до майка му Баща му е преди всичко много разстроен от здравословното състояние на Гео. А и издателските проекти едва покриват разходите. Как ще храни Гео семейството си? Но и Гео има своите аргументи. Намерил е мила и любяща жена. И настоява по-скоро да му  изпратят свидетелството за венчание, без което не може да встъпят в брак. Защитава любовта си. Противопоставя се на онези, които много обича, в името на своето щастие. В писмо от 29 април 1919 г. той пише на майка си: "Очаквам свидетелството, без което не може. Ако ти го донесеш, добре. Само че: да предупредя още веднъж: ако (може би) ще идваш с недобри намерения и други такива, по-добре хич недей идва. Ако ли не - т.е. ако дойдеш като майка на сватба - добре дошла!

Slide16:

На 13 юни 1919 г. Гео и Мила сключват брак в Софийската епархия. Кумува им артистът Никола Икономов. Едва ли Мила не си е давала сметка за това отношение на Мильо Касабов към нея. И след изчезването на Гео Мила продължава да усеща обвинителния поглед на Мильо Касабов. В "Гео Милев - живот и творчество" той ще напише "в това отношение снахата нищо не прави". Т.е. не го търси достатъчно. Голяма е болката на бащата след изчезването на сина. Това вероятно е обяснението за подобно отношение тогава. Но с времето той разбира, че Мила не е преставала да обича Гео, да го търси и да се надява на неговото завръщане...

Благодаря ви за вниманието !:

Благодаря ви за вниманието ! Изготвил : Радостина Атанасова Курс: IV , фак. номер: 1410190014

authorStream Live Help