Κεφ.8 Ωκεανοί και θάλασσες

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΣΤ΄ ΕΝΟΤΗΤΑ Α΄ Κεφ.8 Ωκεανοί και θάλασσες

Comments

Presentation Transcript

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ Το φυσικό περιβάλλον:

Β ’ ΕΝΟΤΗΤΑ Το φυσικό περιβάλλον Κεφ. 8 ο Ωκεανοί και θάλασσες

Ωκεανοί και θάλασσες:

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να ανοίξετε την εφαρμογή Επιλέξτε το κουμπί «Ήπειροι», αν δεν είναι ήδη επιλεγμένο, και αποεπιλέξτε όλα τα άλλα. Μεγεθύνετε το χάρτη της Γης και γράψτε στο τετράδιό σας τα ονόματα των Ωκεανών και των θαλασσών που εμφανίζονται. Ωκεανοί και θάλασσες

PowerPoint Presentation:

Κάνε κλικ στην εικόνα για να εκκινήσεις την εφαρμογή Παρατήρησε προσεχτικά τον παγκόσμιο χάρτη και : α ) βρες ποιες ήπειροι βρέχονται από όλες τις πλευρές τους από υδάτινους όγκους. β) Ποιες θάλασσες βρίσκονται κοντά στην χώρα μας.

Ποια είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στους ωκεανούς και τις θάλασσες;:

Ποια είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στους ωκεανούς και τις θάλασσες; Συγκρίνετε την έκταση σε τ. χλμ που καλύπτουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες. Τι παρατηρείτε; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ωκεανός; Από τις θάλασσες που αναφέρονται ποια είναι η μικρότερη; Κάνε κλικ στην εικόνα για να εκκινήσεις την εφαρμογή. Πρέπει να εγκαταστήσετε το Google Earth στον υπολογιστή σας για να λειτουργήσει η εφαρμογή .

PowerPoint Presentation:

Κάνε κλικ στην εικόνα για να εκκινήσεις την εφαρμογή Παρατήρησε προσεχτικά τον παγκόσμιο χάρτη. Οι κόκκινες πινέζες σημειώνουν τις σημαντικότερες θάλασσες της Γης: α ) Πέρασε το ποντίκι πάνω από τις πινέζες για να δεις τα ονόματά τους. β) Σε ποιον ωκεανό ανήκει κάθε μια;

PowerPoint Presentation:

Κάνε κλικ στην εικόνα για να παίξεις το παιχνίδι των θαλασσών

PowerPoint Presentation:

Ο άνθρωπος, επειδή πολύ νωρίς κατάλαβε ότι η θάλασσα δεν χωρίζει αλλά ενώνει τους λαούς, ανέπτυξε πολύ γρήγορα τις θαλάσσιες μεταφορές. Για να έχει καλύτερα αποτελέσματα (συντόμευση διαδρομών, ασφάλεια ταξιδιών), άνοιξε διώρυγες και χρησιμοποίησε πορθμούς . Διώρυγα είναι τεχνητός υδάτινος δρόμος που βοηθάει ώστε να γίνεται η συγκοινωνία με πλωτά μέσα ανάμεσα σε δύο θαλάσσια τμήματα Η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου είναι του Σουέζ που ενώνει Μεσόγειο και Ερυθρά θάλασσα. Επίσης σημαντική είναι και του Παναμά που ενώνει Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό . Στην πατρίδα μας βρίσκεται η διώρυγα της Κορίνθου που ενώνει τον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1882 και τελείωσε 11 χρόνια αργότερα το 1893 Κάνε κλικ στην εικόνα και περιηγηθείτε στην διώρυγα της Κορίνθου με τη βοήθεια του Google Earth. Πρέπει να εγκαταστήσετε το Google Earth στον υπολογιστή σας για να λειτουργήσει η εφαρμογή.

PowerPoint Presentation:

Πορθμός είναι μια φυσική στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει δυο ξηρές και ενώνει δυο θάλασσες. Ο πιο γνωστός πορθμός της Γης είναι του Γιβραλτάρ που χωρίζει Ευρώπη και Αφρική και ενώνει Μεσόγειο με Ατλαντικό ωκεανό. Γνωστός επίσης είναι και ο Βερίγγειος που ενώνει Αρκτικό με Ειρηνικό ωκεανό. Στην Ε λλάδα ο πιο γνωστός πορθμός είναι ο πορθμός του Ευρίπου που χωρίζει την Εύβοια από την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και ενώνει το Βόρειο Ευβοϊκό με το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Κάνε κλικ στην εικόνα και περιηγηθείτε στον πορθμό του Ευρίπου με τη βοήθεια του Google Earth. Πρέπει να εγκαταστήσετε το Google Earth στον υπολογιστή σας για να λειτουργήσει η εφαρμογή.

Νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα:

Νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα Στους ωκεανούς και στις θάλασσες είναι διάσπαρτα μικρά και μεγάλα νησιά , κομμάτια ξηράς που περιβάλλονται από θάλασσα. Μερικά από τα μεγαλύτερα νησιά του πλανήτη είναι: η Γροιλανδία , η Μαδαγασκάρη , η Μεγάλη Βρετανία , η Κύπρος κ.ά. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας δημιουργούνται ομάδες νησιών που ονομάζονται νησιωτικά συμπλέγματα , όπως είναι η Ιαπωνία , οι Φιλιππίνες , η Ινδονησία κ.ά. Κάνε κλικ στην εικόνα για να εκκινήσεις την εφαρμογή. Εντοπίστε τα πέντε μεγαλύτερα νησιά της μεσογείου. Ποια από αυτά είναι κράτη;

PowerPoint Presentation:

Η θέση των μεγαλύτερων νησιωτικών συμπλεγμάτων της γης. Αζόρες Ινδονησία Φιλιππίνες Μικρονησία Ιαπωνία

PowerPoint Presentation:

Κάνε κλικ στην εικόνα για να ακολουθήσεις τον πρώτο περίπλου της Γης α πό τον Μαγγελάνο: α)Εντόπισε τους ωκεανούς και της θάλασσες που διέσχισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. β)Εντόπισε τα κυριότερα νησιωτικά συμπλέγματα από όπου πέρασε. Συνεχίστε στην επόμενη διαφάνεια για να δείτε τέσσερα video : Η διέλευση της διώρυγας της Κορίνθου. Η διέλευση της διώρυγας του Παναμά. Η διέλευση της διώρυγας του Σουέζ. M ία ταινία animation που αναπαριστά τη λειτουργία της αρχαίας Δίολκου . Θα δείτε έτσι πως οι αρχαίοι, με τα τεχνικά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, «ένωσαν» τον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό κόλπο.

PowerPoint Presentation:

Η διώρυγα της Κορίνθου Η διώρυγα του Παναμά Η διώρυγα του Σουέζ A nimation που αναπαριστά τη λειτουργία της αρχαίας Δίολκου.

authorStream Live Help