Ο ΗΛΙΟΣ-Α΄ΜΑΝΙΑΚΩΝ 2005-06

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Ο ΗΛΙΟΣ ( ζέστη-φως-καιρός ):

Ο ΗΛΙΟΣ ( ζέστη-φως-καιρός )

Πολιτιστικό Πρόγραμμα στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης. Θέμα: Ο Ήλιος. Υποθέματα: Ζέστη – Φως – Καιρός :

Πολιτιστικό Πρόγραμμα στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης. Θέμα : Ο Ήλιος . Υποθέματα : Ζέστη – Φως – Καιρός Ομάδα εργασίας: Α΄ Τάξη – 2ο Δημ. Σχ. Μανιάκων (2005-06 ). Αθανασίου Αφροδίτη Αναγνώστου Κων/νος Βλάχου Όλγα Γεωργίου Αθανάσιος Μιχαηλίδης Αναστάσιος Μπαμπούλης Βασίλειος Ντίσιου Βασιλική Ντόντα Νικόλαος Σιώμου Αναστασία Τάμπας Αντώνιος Τσαλουκίδου Κυριακή Φραγκογιάννη Δήμητρα Φώτης Ζήσης Η δασκάλα της τάξης: Κυρκοπούλου Μαρία

ΑΦΟΡΜΗ:

ΑΦΟΡΜΗ Οι προβληματισμοί και οι ερωτήσεις των παιδιών : Γιατί δεν βγαίνουμε στην αυλή όταν βρέχει; Γιατί πρέπει να φοράμε μπουφάν ή ζακέτα όταν βγαίνουμε έξω και δεν έχει ήλιο; Γιατί ο καιρός είναι κρύος όταν ο ήλιος κρύβεται πίσω από τα σύννεφα και την ομίχλη; Γιατί ανάβουμε το φως στην αίθουσα όταν έχει συννεφιά;

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΩΝ:

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΩΝ Σε χαρτί του μέτρου που έχει στο κέντρο του τον ήλιο και γράφει « Τι ξέρετε για τον ήλιο ». Στις ακτίνες του γράφουμε τις λέξεις που λένε τα παιδιά : Κίτρινος, στρόγγυλος, ζεσταίνει, λαμπερός, φωτίζει, λιώνει πάγους, βγαίνει την ημέρα, μας αγαπάει, πειράζει τα μάτια, έχει ακτίνες, είναι δυνατός κ.ά. Από όλα αυτά διαλέγουμε ποια μας ενδιαφέρουν περισσότερο και με ποια θέλουμε να ασχοληθούμε. Έτσι καταλήξαμε σε τρία υποθέματα : Ζέστη – Φως – Καιρός Πώς μπορούμε να μάθουμε περισσότερα; ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ για τις πληροφορίες μας: βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, ιστορίες, παραμύθια, παρατηρήσεις, φωτογραφίες, παιχνίδια, υδρόγειο σφαίρα, φακός, μαγνητοταινίες, CD-Rom.

ΣΤΟΧΟΙ:

ΣΤΟΧΟΙ Προφορική επικοινωνία.. Εμπλουτισμός της γνωστικής περιοχής των παιδιών . Ανάπτυξη δυνατότητας να γίνουν σωστοί ακροατές και ομιλητές . Ελεύθερη διατύπωση της γνώμης τους . Να αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία . Γνωριμία με το ηλιακό σύστημα και τα καιρικά φαινόμενα ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ Περίπου έξι μήνες ( Σεπτέμβρη έως Φλεβάρη ).

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ:

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ομαδοσυνεργατική, το θέμα ανέλαβε όλη η Α΄τάξη σαν μεγάλη ομάδα και τα τρία υποθέματα ανέλαβαν από ένα οι τρεις ομάδες, αποτελούμενες από τέσσερις μαθητές η καθεμία, ανεξάρτητα από φύλο και επίδοση. Συνολικά συμμετείχαν 12 μαθητές της Α΄τάξης του 2ου Δ.Σ. Μανιάκων. Τα παιδιά βρήκαν ένα όνομα για την ομάδα τους και το έγραψαν σε χαρτόνια στα θρανία τους. Επίσης δουλέψαμε και το εταιρικό σχήμα για την σημείωση του καιρού σε αναρτημένο πίνακα για βιωματική εμπειρία και επικοινωνιακή συνεργασία.

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ:

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Γλώσσα = Προφορικός λόγος, γραφή, λέξεις με αντίθετο νόημα, σχετικό λεξιλόγιο, ποίημα, παραμύθι, γλωσσάρι . Μαθηματικά = Έννοιες μέσα στο χώρο, συγκρίσεις, ταξινομήσεις, χωροχρονικές έννοιες, σχήματα, αρίθμηση. Εμείς και ο κόσμος = Το ταξίδι του ήλιου, ο καιρός αλλάζει, εποχές, μήνες, προσανατολισμός. Μουσική = Σχετικά τραγούδια σε μαγνητοταινίες και CD . Θεατρική Αγωγή = Ο ήλιος ο ηλιάτορας του Οδυσσέα Ελύτη και δρώμενο: ήλιος-γη (κινούμε-σταματώ). Αισθητική Αγωγή = Ζωγραφιές και κατασκευές. Παιχνίδι = Προσανατολισμός στο χώρο ( μέσα στην αίθουσα και έξω από αυτήν )και το παιχνίδι των σκιών μας σε χαρτί του μέτρου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ * Ανάγνωση και σχολιασμός παραμυθιών σχετικών με το θέμα μας: «Δε φοβάμαι το σκοτάδι» ( η νύχτα και η μέρα ). «Ο Μπλε Ήλιος και οι έγχρωμοι Δράκοι» ( ο κρύος Ήλιος ). * Ποιήματα: «Ο ήλιος» ( Ελένη Δράγαση ), «Ο ήλιος και το νερό» ( Λότη Πέτροβιτς ), «Κυνηγώ μιαν ηλιαχτίδα» (Ντίνα Χατζηνικολάου ). Ελεύθερη ζωγραφική όπου βάζουμε τον ήλιο ψηλά και γράφουμε τη λέξη ΗΛΙΟΣ ή ήλιος καθώς και το όνομα. Σε λευκό χαρτί που έχει έναν μεγάλο κύκλο στη μέση , τα παιδιά, μετατρέπουν τον κύκλο με τους μαρκαδόρους σε ήλιο όπως αυτά τον φαντάζονται. Κατασκευή το ταξίδι του ήλιου με πλαστικά πιατάκια και δαχτυλομπογιές, τα τοποθετούμε ψηλά σε ημικύκλιο και γράφουμε πρωί – μεσημέρι- βράδυ. Ζωγραφική για τον ήλιο και τον ρόλο του στο κύκλο του νερού.

Slide 9:

Κατασκευή ηλίανθου της τάξης με φωτογράφηση των παιδιών μέσα στην τάξη όπου στα πέταλα του ηλίανθου γράφουν το όνομά τους και ζωγραφίζουν ό,τι θέλουν ακόμα στη μέση κολλάνε τους σπόρους. Ανάρτηση πίνακα καταγραφής καιρικών φαινομένων ( ο καιρός αλλάζει… ) με καθημερινή σημείωση από τα παιδιά μαθαίνοντας : εποχές, μήνες, ημέρες, ονόματα, αριθμούς. Προσανατολισμός στο χώρο. Γράφουμε σε καρτέλες τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και τις τοποθετούμε όπως πρέπει δείχνοντας με το δεξί μας χέρι την Ανατολή , μέσα στην αίθουσα και έξω στην αυλή. Η «ταυτότητα» του ήλιου με διάφορα στοιχεία του ήλιου , των παιδιών και των ομάδων τους. Παρακολούθηση CD-Rom «παρατήρηση του ήλιου» στην αίθουσα των υπολογιστών. Παιχνίδι με τις σκιές μας. Στον εξωτερικό τοίχο του Σχολείου και σε χαρτί του μέτρου σχηματίζουμε με μαρκαδόρους το περίγραμμα των σκιών μας παίρνοντας διάφορες στάσεις με το σώμα μας και τα χέρια. Δρώμενο: Εταιρικά , αναπαράσταση της κίνησης της γης και του ήλιου : (σταματώ – ξεκινώ) και ξεχωρίζω που έχουμε ημέρα και που νύχτα. Θεατρικό: «Ο ήλιος ο ηλιάταρας» του Οδυσσέα Ελύτη και μελοποιημένο από τον Δημήτρη Λάγιο ( Νταλάρας, Βιτάλη, Δημητράτος, χορωδία Λαμίας ).

Αξιολόγηση:

Αξιολόγηση Ξεκινώντας το θέμα μας , οι στόχοι της εργασίας μας ανακοινώθηκαν στα παιδιά μέσα στην τάξη πιστεύοντας πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν για ποιο λόγο κάνουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και τι μπορούν να μάθουν από αυτές. Το ομαδοσυνεργατικό σχήμα λειτούργησε αποτελεσματικά, οι τρεις ομάδες δούλεψαν και συνεργάστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό και αποκτήθηκαν αρκετές εμπειρίες. Πέρα από τις πολλές δραστηριότητες που κάναμε, το πιο όμορφο κομμάτι της εργασίας μας για τον ήλιο ήταν το έργο του Οδυσσέα Ελύτη « Ο ήλιος ο ηλιάτορας ». Στην αίθουσα διαβάσαμε όλη τη συλλογή των ποιημάτων, φανταστήκαμε τις εικόνες, μοιραστήκαμε τους ρόλους ( Αφηγητής, ήλιος, άνεμοι, κορίτσι, γυναίκες, άνδρες ) και τις τραγουδήσαμε με το CD που έχει τον ίδιο τίτλο.

authorStream Live Help