Immigrants

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ:

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Λήδα Καραγιάννη A1 , Απρίλιος 2011

Slide 26:

Εκτός από την ανασφάλεια και τον φόβο, υπάρχει και η ελπίδα στα ανθρώπινα συναισθήματα, και οι μετανάστες είναι ζωντανή απόδειξη αυτή της θεωρίας.

Slide 27:

Η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων, το γεγονός και μόνο ότι κάποιοι νοιάζονται και καταλαβαίνουν, δίνει και σ’ εμένα την ελπίδα πως κάποια στιγμή ο άνθρωπος θα ξεπεράσει τον εγωισμό του και θα αντιμετωπίσει τις ευθύνες του.

Slide 28:

Γιατί όλοι έχουμε ευθύνη σ’ αυτό!

Slide 29:

Εξάλλου…

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ:

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Ευχαριστώ για την προσοχή σας Λήδα Καραγιάννη A1 , Απρίλιος 2011 Μουσική: Lara Fabian, “Intoxicated”

ΟΡΙΣΜΟΣ:

Με τον όρο “ μετανάστευση ” περιγράφουμε την γεωγραφική μετακίνηση ανθρώπων, μεμονωμένα ή κατά ομάδες, με σκοπό την αναζήτηση καλύτερης τύχης. Οι άνθρωποι αυτοί ονομάζονται μετανάστες. ΟΡΙΣΜΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ:

ΙΣΤΟΡΙΚΑ Μετανάστες υπήρχαν (με τη μορφή νομάδων) από την αρχή της εξέλιξης του ανθρώπου, που αναγκάζονταν να μετακινούνται προσπαθώντας να επιβιώσουν. Αργότερα παρατηρούνται αποικισμοί, τα αίτια των οποίων μπορεί να ήταν η αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης ή νέων τόπων. Καταγράφονται ακόμα και περιπτώσεις αναγκαστικής μετανάστευσης (οι λεγόμενοι εκτοπισμοί). Γενικά η ιστορία μας συνοδευόταν πάντα από μαζικές συνήθως μετακινήσεις, για τους παραπάνω λόγους αλλά και, κυρίως αργότερα, εξαιτίας φυλετικών ή πολιτικών συγκρούσεων.

ΣΗΜΕΡΑ:

ΣΗΜΕΡΑ Σήμερα η μετανάστευση είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Σε πολλές περιπτώσεις οι μετανάστες μετακινούνται παρακινούμενοι από τη θέλησή τους να ζήσουν σε διαφορετικό περιβάλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι συνθήκες στην χώρα από την οποία φεύγουν είναι δυσμενείς. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντοτε έτσι !

Slide 35:

Θα μπορούσε κανείς να πει πως το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών έχει ξαναγυρίσει στον αρχικό σκοπό της μετανάστευσης: δηλαδή την επιβίωση. Αυτό είναι ίσως μια απόδειξη της επανάληψης της ανθρώπινης ιστορίας. Γιατί φαίνεται πως, αν και δεν κυνηγάμε πια μαμούθ, πολλοί από μας παλεύουν ακόμα για να επιβιώσουν.

Slide 36:

Τ ο έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;

Slide 37:

Μάλλον όχι. Ξέρουμε όλοι τον αγώνα επιβίωσης ενός μετανάστη, αφού γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού από διάφορους φορείς. Αλλά δεν έχουμε ασχοληθεί με το θέμα ιδιαίτερα, ίσως και να φοβόμαστε να το αντιμετωπίσουμε.

Slide 38:

Οι διάφορες μορφές ρατσισμού που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας αποδεικνύουν πως, οι περισσότεροι από μας, δεν έχουμε μπει ποτέ στη θέση ενός μετανάστη, δεν έχουμε αντιληφθεί, τί συμβαίνει γύρω μας.

Slide 39:

Προσπαθώντας να ξεφύγει από πράγματα τρομακτικά απάνθρωπα, όπως ο πόλεμος, η κακομεταχείριση, η φτώχεια, η πείνα, η αρρώστια, η σκληρότητα, ο θάνατος, ο μετανάστης ή ο πρόσφυγας θα φύγει θυσιάζοντας ότι χρειάζεται να θυσιάσει. Θα πορευτεί προς το άγνωστο, πιστεύοντας όμως πως ακόμα και το άγνωστο θα είναι καλύτερο απ’ αυτό που ζει τώρα.

Slide 40:

Φυσικά, αυτό κανείς δεν θα του το εγγυηθεί !

Slide 41:

Αν ο μετανάστης θελήσει να αφήσει μία χώρα απ’ όπου δεν μπορεί να πάρει τα απαραίτητα χαρτιά για να ταξιδέψει και να ζήσει στο εξωτερικό, θα χρειαστεί να κινηθεί παράνομα. Τότε αυτόματα βαφτίζεται «λαθρομετανάστης», και το μέλλον του γίνεται ακόμα πιο αβέβαιο και σκληρό.

Slide 42:

Αφού πάρει την απόφαση να αφήσει πίσω τη ζωή του, όποια και αν ήταν αυτή, ο λαθρομετανάστης θα πρέπει να καταφέρει να βγει από τα σύνορα της χώρας του, να βρει μέσο για να ταξιδέψει, να μπει σε κάποια χώρα και εκεί να κρύβεται ή να ζητήσει άσυλο, μέχρι να πάρει άδεια παραμονής.

Slide 43:

Μετά λοιπόν από ένα μεγάλο ταξίδι, γεμάτο κακουχίες και αγωνία, θα βρεθεί σε μια άλλη χώρα, όπου πια πρέπει να χτίσει ξανά τη ζωή του. Η επαγγελματική του αποκατάσταση είναι αβέβαιη έως και αδύνατη, αφού υπάρχουν χιλιάδες σαν αυτόν και οι εργοδότες δεν τον εμπιστεύονται εύκολα λόγο της διαφορετικότητάς του.

Slide 44:

Για να ζήσει όμως θα δουλέψει, θα αφήσει άλλους να τον εκμεταλλευτούν, μπορεί και να κλέψει…

Slide 45:

Οι λεγόμενοι «λαθρομετανάστες» δέχονται τον μεγαλύτερο βαθμό ρατσισμού, ενώ ταυτόχρονα είναι και αυτοί που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες και κακουχίες.

Slide 46:

Φυσικά ένας μετανάστης, νόμιμος ή όχι, αισθάνεται αγωνία και φόβο για το άγνωστο, και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μετατραπούν σε θυμό.

Slide 47:

Και οι άνθρωποι που ζουν σε μία γειτονιά, μια πόλη, μια χώρα, βλέπουν τους ξένους και φτωχοντυμένους μετανάστες να κυκλοφορούν στους δρόμους της και θυμώνουν. Είναι σαφές πια πως όταν ο άνθρωπος συναντά κάτι διαφορετικό φοβάται, και ο φόβος αυτός μετατρέπεται εύκολα σε θυμό.

Slide 48:

Κάπως έτσι λοιπόν έχουμε δύο αντίθετες πλευρές, με διαφορετικούς ανθρώπους, που φοβούνται και κατηγορούν η μία την άλλη, προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια.

Slide 49:

Ίσως αν οι άνθρωποι άνοιγαν λίγο τα μάτια τους, και έβλεπαν τι γίνεται στον κόσμο πέρα από την γειτονιά τους, την πόλη τους, την χώρα τους, ίσως τότε να υπήρχε και περισσότερη ανθρωπιά… Περισσότερη κατανόηση…

Slide 50:

Οι μετανάστες χρειάζονται βοήθεια, και αντί για αυτό παίρνουν θυμό και απέχθεια. Ο δικός τους θυμός λοιπόν είναι αναμενόμενος, και μάλιστα είναι απόλυτα λογικός. Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτή η αλυσίδα θυμού και αγανάκτησης είναι να βρεθούμε κοντά τους.

Slide 51:

Η εικόνα τους μόνο μπορεί να μας φέρει κοντά τους. Κοντά σ’ αυτά που έζησαν και ζουν…

authorStream Live Help