pengarah ppd

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Panitia matematik ( rendah ) Daerah kuala muda yan

PowerPoint Presentation:

visi misi Senarai jawatankuasa perancangan

PowerPoint Presentation:

Strategi pENINGKATAN % MATEMATIK

VISI:

VISI Ketrampilan Ketokohan Kesungguhan Kegemilangan 4 K

misi:

misi Menjadi nadi penggerak minda pelajar ke arah kecemerlangan generasi hadapan

Senarai jawatankuasa panitia:

Senarai jawatankuasa panitia Encik Salleh bin Saad ( Penolong PPD Matematik & Sains ) Encik Romlan bin Ahmad ( Penolong PPD Matematik & Sains Rendah ) Hajah Hamidah bt Yusuf (Guru Besar SK Teluk Wang) Radin Shazlina bt Jamil (SK Teluk Wang) Ishak bin Hassan ( SK Taman Intan ) Ayob bin Khamis (SK Tikam Batu ) Talib bin Said (SK Guar Chempedak ) Tan Yan Swee (SK Bakar Arang ) Ismail bin Hasan (SK Jeniang ) Cheah Lee Ngoh (SJK(C) Min Terk) Kogilan a/l Raman (SJK(T) Palanisamy Kumaran ) Roshada bt Jaafar (SK Gurun Pusat ) Siti Hamidah bt Harun (SK Batu Empat )

PowerPoint Presentation:

Setiap ahli jawatankuasa mempunyai pengalaman dan kelebihan masing-masing . Terdiri daripada 6 orang Guru Cemerlang dan 4 orang Jurulatih Utama . Sebahagian daripada jawatankuasa juga merupakan pemeriksa kertas matematik . Ahli Jawatankuasa juga merupakan ahli panel penggubal item peringkat negeri Kedah termasuklah soalan Percubaan UPSR.

Perancangan 2012:

Perancangan 2012 Guru pelajar

PowerPoint Presentation:

Menyampaikan teknik pemarkahan kertas 2. Untuk memastikan semua guru tahu cara memperolehi markah dengan betul dan tepat . Membantu murid lemah mencapai sekurang-kurangya 18 markah dalam kertas 2. Memastikan bahan dibekalkan oleh JPN Kedah diperolehi semua guru sekolah . Memastikan bahan dibekalkan oleh JPN semua sekolah dan digunapakai . Untuk meringankan dan menyediakan bahan bantu kepada guru seperti : Kontrak pengajaran tahunan dan harian . Modul Latih tubi

PowerPoint Presentation:

Fakta Asas Modul Topikal Cabaran Minda Gempur Strategi Peningkatan pelajar UPSR 2012

Fakta Asas – modul mudahnya matematik:

Fakta Asas – modul mudahnya matematik Asas kepada penguasaan matematik ialah fakta asas . Ini terbukti kepada beberapa kajian yang telah dijalankan . Peningkatan lulus matematik daripada 36 % kepada 81%. Apakah yang akan berlaku sekiranya murid tidak menguasai Fakta Asas ? tidak sempat menyiapkan soalan peperiksaan gagal peperiksaan matematik tiada minat kepada subjek matematik Hilangnya minat murid ini , kumpulan ‘Think Tank’ akan mengumpul bahan untuk menarik minat murid yang lemah sifir .

Contoh fakta asas:

Contoh fakta asas

Modul topikal:

Modul topikal Antara bahan yang dibekal oleh JPN Kedah yang akan digunakan sebagai bahan tambahan . Antaranya : Pewajam Smart A Topikal Bahan-bahan yang dibekalkan akan dijadikan sebagai latih tubi dan ulangkaji berperingkat kepada pelajar . Contoh merujuk kepada bahan yang disertakan . .

Cabaran minda :

Cabaran minda Cabaran ini terdiri daripada soalan topikal . Merangkumi 10 topik yang dihasilkan oleh Think Tank Group. Ianya merupakan susulan kepada bahan yang telah dibekalkan oleh JPN Kedah. Melalui cabaran minda ini Panitia Matematik Daerah dapat mengesan sama ada semua bahan yang dibekalkan telah digunakan ataupun tidak .

Takwim cabaran minda:

Takwim cabaran minda TOPIK BULAN Whole Number Mac Fraction Mac Decimal April Money April Time Mei Length Mei Mass Jun Volume of Liquid Jun Shape and Space Julai Data Handling Julai Setiap analisis bagi Cabaran Minda akan dikaji dan dinilai oleh Think Tank Group. Sekolah yang memperolehi peratusan rendah akan dibantu oleh Think Tank group

Contoh cabaran minda:

Contoh cabaran minda

gempur:

gempur Gempur akan dijalankan sebanyak 4 kali. Iaitu : April Mei Jun Ogos Tujuan gempur : Mengesan kelemahan-kelemahan pelajar Persediaan kepada UPSR selain daripada ujian percubaan

PowerPoint Presentation:

Sekian Terima kasih

authorStream Live Help